maritbet girişmaritbet
Erdoğan Bayraktar: Kadıköy'de denetlenen binaların çoğu riskli, yeni imar düzenlemesi getireceğiz!

Erdoğan Bayraktar: Kadıköy'de denetlenen binaların çoğu riskli, yeni imar düzenlemesi getireceğiz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüme ilişkin, ''Hangi belediyemiz daha hazırlıklıysa, vatandaşı ikna etmişse, orada daha çok faaliyet gösterecek, devletin imkanlarını burada daha çok seferber edeceğiz'' dedi

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüme ilişkin, ''Hangi belediyemiz daha hazırlıklıysa, vatandaşı ikna etmişse, orada daha çok faaliyet gösterecek, devletin imkanlarını burada daha çok seferber edeceğiz'' dedi.  

Üsküdar'da riskli bina yıkım törenine katılan Bakan Bayraktar, burada yaptığı konuşmada, 5 Ekim 2012'de 35 ilde 75 noktada kentsel dönüşüm çalışmasına başlandığını hatırlattı.

Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümün İstanbul için önemine işaret ederek, İstanbul'un ''röntgeni'' çekildikçe özellikle Kadıköy, Üsküdar ve çeşitli yerlerde, 1970'ten önce yapılan binaların elden geçirilmesi ve konunun içselleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kentsel dönüşümde vatandaşların gönül rızasını aradıklarını dile getiren Bakan Bayraktar, ''Vatandaşlarımız, evini check edecek. Bakanlık tarafından lisans verilen bir kuruluşa evlerini baktıracaklar. 'Evlerimiz afet karşısında risk taşıyor, bunu yenilememiz lazım' diyecekler. Hak sahipleri bir adım atarsa, biz de 3 adım atacağız'' diye konuştu.

Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümün belediyeler eliyle yürütüleceğini ifade ederek, ''Kalın harflerle altını çiziyorum, hangi belediyemiz daha hazırlıklıysa, vatandaşı ikna etmişse, orada daha çok faaliyet gösterecek, devletin imkanlarını burada daha çok seferber edeceğiz'' dedi.

-''6,5 milyon konutu 20 yıl içerisinde yenilememiz lazım''-  

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye'nin, bugün dünyanın şapka çıkardığı bir ülke olduğunu ve müthiş bir fotoğraf verdiğini anlatarak, gelişen ve kalkınan Türkiye'de sihirli kelimenin ''istikrar'' olduğunu, böyle bir Türkiye'de insanların artık ''sakat'' evlerde oturmaması gerektiğini söyledi.          

Zaman zaman bazı vatandaşların kentsel dönüşüme direndiğini aktaran Bakan Bayraktar, valileri arayarak vatandaşları ikna etmelerini istediğini ve bu konuda başarılı olduklarını kaydetti.

Bakan Bayraktar, Türkiye'de bulunan 24 bin 500 kilometre uzunluğundaki diri fay hattının zaman zaman enerjisini boşalttığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:         

''6,5 milyon konutu 20 yıl içerisinde yenilememiz lazım. Bu işi özel sektör yapacak. Devlet olarak güveni ve kaliteyi yakalamak ve fiyatı düşürmek için yüzde 10-15 işin içinde olacağız. İlk iki sene hedefimiz, vatandaşın bu işi sahiplenmesini sağlamak, 2023 yılında şehirlerimizin yüzünü, şeklini ve verdiği fotoğrafı güzelleştirmektir. Evlerimizin enerjiyi savurmasını, bacalarında karbon salınımı istemiyoruz. Ulaşım sistemi modernleşmiş, çevreye duyarlı, parkları ve teknik altyapısı olan bir Türkiye istiyoruz. Bina stokunun her bakımdan güvenilir olması lazım. Sosyal devlet ilkesiyle bu işe elimizi, başımızı koyduk.''

Bakan Bayraktar, Armutlu ve Derbent'i de kentsel dönüşüm açısından riskli bölge ilan ettiklerini, ancak vatandaşın rızası olmadan orada bir adım atmayacaklarını kaydetti.

-''Kadıköy'de çok güzel bir dönüşümü başlatacağız''-         

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, gazetecilerin sorusu üzerine, Kadıköy'den çok sayıda müracaat aldıklarını belirterek, ''Kadıköy'de vatandaş daha duyarlı. Vatandaş üniversitelere ve lisanslandırılmış kuruluşlara başvuruyor. Kadıköy'de denetlenen binaların çoğu riskli çıktı. Burada yeni bir imar düzenlemesi getireceğiz. Çok fazla imar artışı beklenmesin. Rahatlatma bakımından, imar planını, rejimini ve yapılaşma stokunu bozmadan bir düzenleme getireceğiz. Hem Kadıköy, hem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, hem de Başbakanımıza durumu arz ettik. Kadıköy'de çok güzel bir dönüşümü başlatacağız'' diye konuştu.

Bakan Bayraktar, bu yılki hedeflerinin 200 bin birim konut ve dükkanı yıkmak olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

''İkinci yılda 400-500 bin hedefini yakalamış olacağız. Vatandaşa rahatsızlık vermeden ve açık gözlere fırsat vermeden, onları saha dışına iterek bu işi başaracağız. Basından da çok büyük destek bekliyoruz. Bu vatan eksenli, millet eksenli bir iş. Bulunduğum hiçbir yer ve dönemde Cenab-ı Allah para sıkıntısı göstermedi. Burada da para sıkıntısı çekmeyeceğiz. Maliye Bakanımızdan, Başbakanımızdan bu parayı bulacağız.''

Daha sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ve apartman yöneticisi Selma Erken'in katılımıyla iş makinelerinin yardımıyla binanın yıkımı gerçekleştirildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...