maritbet girişmaritbet
Deprem değil, kalitesiz binalar öldürüyor

Deprem değil, kalitesiz binalar öldürüyor

Marmara Depremi’nin ardından 17 yıl geçse de acısı unutulmadı. Başta inşaat sektörü olmak üzere birçok sektör yapılan çalışmalarla yaraları sardı.

17 Ağustos 1999'da 7,4 büyüklüğünde yaşanan Marmara Depremi'nden bugüne, yapıların kalitesi, depreme karşı sağlamlığı tartışılırken Türkiye çok yol katetti. Ülkemizde Kentsel Dönüşüm Yasası ile çürük binalar yenilenirken, riskli binalar da elenmeye başladı.

Ülkemiz 17 yılı geride bırakırken çok ders aldı ve inşaat sektörü üzerine düşeni yaparak sağlıklı, başta insanı düşünen binalar inşa ederek Marmara Depremi'nin acılarını unutturmaya başladı.

İnşaat sektörün patronları Marmara Depremi'nin yıldönümünde yine kentsel dönüşüm kavramının önemine dikkat çekti ve niteliksiz yapıların bir an önce kaliteli yapılarla yenilenmesi gerektiğini vurguladı. 

İŞTE SEKTÖRÜN ÖNDE GELEN İSİMLERİNİN GÖRÜŞLERİ:

SON 10 YILLIK DÖNEMDE CİDDİ MESAFE ALINDI  

Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya

Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya Marmara Depremi'nin ardından birçok çalışmanın yapıldığını ve kentsel dönüşüm ile kaliteli yapıların inşa edildiğini belirtti. 

Çetinsaya, “Ülkemizin dört bir yanı sağlıksız ve çarpık binalarla dolu. Kapıda bekleyen deprem gerçeği de göz önüne alınarak; başta riskli yapılar olmak üzere geniş kapsamlı dönüşüm projeleriyle şehirlerimizin yenilenmesi gerekiyor. Buna ek olarak sağlıksız yapıların yanında; Türkiye genelinde yıllık 600 bin civarında da bir konut talebinden söz edebiliriz. İstanbul depremi bize oldukça acı ve büyük bir ders olmuştu. Benzeri bir doğal afete İstanbul hala hazır değil. Bu noktada başta devletimiz olmak üzere, inşaat sektörünün üzerine büyük görev düşüyor. 1999 depremi sonrasında ciddi önlemler alınıp, denetlemeler artırıldı. Son 10 yıllık dönemde İstanbul'daki çarpık yapılaşmanın dönüşümünde ciddi mesafe alındı. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Emlak Konut GYO önderliğinde çok büyük çalışmaya imza atıldı. Hükümetin bugüne dek aldığı önlemler hem şehrin yenilenmesinde hem de inşaat sektörünün gelişimi noktasında büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda deprem sonrasında inşa edilen tüm yapıların  denetlenmesi, yapı malzeme kontrollerinin düzenli şekilde takibi nitelikli konut üretiminde de Türkiye'yi öne taşıdı” dedi.

Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla niteliksiz yapıların bir an önce kaliteli ve estetik yapılarla yenilenmesinin amaçlandığını söyleyen Çetinsaya, "Buradaki en önemli nokta; yeni geliştirilen yapıların bugünü kurtarma kaygısıyla değil de; gelecekteki Türkiye'yi ve şehirlerin karakteristiğini yansıtan, sürdürülebilir kalite anlayışına hakim nitelikli yapılardan oluşması" şeklinde değelendirmelerde bulundu.

DEPREM DEĞİL, TECRÜBESİZLİK EVİ YIKIYOR 

Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ

Dağ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Doğan Dağ, “Deprem evi yıkmıyor, tecrübesizlik ve nitelikli olmayan yapılar yıkıyor. Yurt dışında Japonya'da denizin ortasında, su havzalarında bile ev yapılıyor. Önlemler iyi alındığında ve kaliteli binalar yapıldığında yıkılmıyor. Kentsel dönüşüme acil ihtiyaç var. Konutların bir an önce sağlık için, huzur için kentsel dönüşüme girmesi lazım. Yapı denetimcilere de büyük iş düşüyor” dedi. 

Kötü konut stoğu ve yapılaşmanın depreme uygun hale getirilmesi gerektiğini belirten Dağ, bunun da binaların çok hızlı bir şekilde yenilenmesiyle mümkün olduğunu aktardı.   

Doğan Dağ, ev alacaklara güvenli firmaları tercih etmeleri konusunda uyarıda bulunarak “Konumundan ziyade güvenli firmalar, geleceğinizi riske atmayacak firmalar tercih edilmeli” şeklinde açıklama yaptı. 

TOPLUMUN HER KESİMİNE SORUMLULUK DÜŞÜYOR

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya 

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Marmara Depremi'nin 17 yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, depremin bir Türkiye gerçeği olduğunun altını çizdi ve depremin yıkıcı etkilerinden kurtulmanın önceliğinin güvenli binalar inşa etmekten geçtiğini belirtti. Kentsel dönüşüm çalışmalarının önemine dikkat çekti. 

Dumankaya sözlerine şöyle devam etti: “Depremde hayatını kaybeden binlerce vatandaşımızı anıyor, ailelerinin ve yakınlarının tazelenen acılarını paylaşıyorum. Umudum ve dileğim, bu ve benzeri acıların bir daha yaşanmaması. Ülkemiz coğrafi konum olarak şiddetli depremler üretme potansiyeline sahip fay hatları üzerinde bulunuyor.”

“Başta İstanbul olmak üzere tüm şehirlerimiz dünyanın deprem riski en yüksek kentleri arasında yer almaktadır. Bu sebeple depremlerden en az hasarla çıkabilmek için toplumun her kesimine büyük sorumluluklar düşüyor. İstanbul'daki binaların yüzde 50'si 30 yaşını aşmış. Nitelikli konut çok az. Var olan konutların 4/3'ü ise niteliksiz ve depreme dayanıklı değil. Kötü yapı stoğunun değişimindeki süreç atılacak sağlıklı adımlarla ilerlemelidir.”

BASTIĞINIZ YERİ İYİ BİLECEKSİNİZ 

Şevket Demirbaş – Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı

"İstanbulda deprem gerçeği her zaman var. Yok olmuş değil. Zamanı bilinmiyor ama deprem olasılığı her zaman var. Çıkarılan yasalar çerçevesinde binalar depreme daha dayanıklı. Depreme dayanıklı bina yaparken bunun iki ayağı var. Bir tanesi zemini çok iyi tanımak. Zemini önce çok iyi tanıyacaksınız. Zemini tanıdıktan sonra nasıl bir bina yapacağınız belli olur. Bastığınız yeri iyi bileceksiniz ki ona göre bina yapılsın. Yerel yönetimlerde jeofizik mühendisi olmalı. Son zamanlarda yapılaşma çok hızlı. Kontrol mekanizması olursa risk en aza iner" dedi. 

Kentsel dönüşüm ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Şevket Demirbaş, "Kentsel Dönüşüm Yasası; eksikleri olmasına rağmen insanlar mağdur edilmeden yapılırsa çağdaşlaşma bakımından ve binaların yenilenmesi bakımından çok önemli. Eksiklikler var, sosyal boyutu var. Sağlıklı yapılarda barınmamız gerekli. Ranta dönüşmeden kültürel ve sosyal faktörler düşünülmeli. Kentsel dönüşüm, tam manası ile uygulandığında depremde yıkılma riskini minimuma indirir. Bürokratlar, inşaat firmaları, belediyeler dikkat etmeli" dedi. 

"Ev alırken ise 'buranın gerçek bir zemin etüdü yapılmış mı?' öğrenilmeli. Yapılmadıysa neden yapılmadığı sorulmalı. Zemin etüd raporu görülmeli" açıklamasında bulundu. 

Emlaktasondakika.com/Emine Pile

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmaları
  • 20.03.2023 14:26

İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmaları

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından 11 ilde yaş ...

 İmar suçlularını neler bekliyor?
  • 08.03.2023 14:58

İmar suçlularını neler bekliyor?

Kahramanmaraş ve üzerinde bulunduğu fay hattında yakın zamanda büyük bir depremi ...

Uzmanlar zemin seçimine dikkat çekiyor!
  • 08.03.2023 12:57

Uzmanlar zemin seçimine dikkat çekiyor!

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yıkıma uğrayan Sakarya'da uzmanlar, Kahraman ...

Marmara Depremi'nden sonra getirilen yapı denetim sistemi binalara güvence oldu
  • 17.08.2022 14:19

Marmara Depremi'nden sonra getirilen yapı denetim sistemi binalara güvence oldu

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Şahin, "2000 yılından sonra ...

TMB Başkanı Eren'den Marmara Depremi'nin yıl dönümünde "denetim" vurgusu
  • 16.08.2022 16:12

TMB Başkanı Eren'den Marmara Depremi'nin yıl dönümünde "denetim" vurgusu

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Marmara Depremi'ndeki acıların ...

17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti
  • 16.08.2022 12:10

17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve "asrın felaketi" olarak tanımlanan ...