maritbet girişmaritbet
Bursa'da 'Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'

Bursa'da 'Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'

Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi” Bursa’da İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin öncülüğünde uygulanacak.

Riskli yapıların kentsel dönüşümü için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğinde başlatılan “Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi”nin ikincisi Bursa'da gerçekleştirildi. Bu amaçla; Bakanlık, sektörün önde gelen sivil toplum kuruluşları ve Garanti Mortgage ile bir araya gelerek, kentsel dönüşümde banka odaklı bir organizasyon yapısı oluşturuldu. Proje ile oluşan organizasyon yapısıyla, banka tarafından oluşturulacak finansman modelleri ve proje ortakları sayesinde yeniden yapım sürecinde inşaatçı ve daire sahibi açısından daha güvenilir bir sistem sağlanacak.

17 Mayıs 2016 Salı günü Bursa Hilton Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısıyla, Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'nin tanıtımı yapılarak içeriği anlatıldı. İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören ve Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay'ın katıldığı basın toplantısında, projeyle ilgili protokol imzalandı.

Basın toplantısının ardından düzenlenen seminerde İMSİAD Üyeleri'ne, Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'yle ilgili bilgi verildi.

Proje Kapsamında 3 Farklı Model Var

Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile geliştirdikleri proje hakkında şunları söyledi: “Mortgage Uzmanı Garanti olarak; hem ülkemizdeki riskli yapıların yenilenmesi, hem de vatandaşlarımızın güvenli, modern, insan odaklı yaşam alanlarına kavuşması açısından, kentsel dönüşümü çok önemsiyoruz. Bu doğrultuda, eski ve riskli yapıların kentsel dönüşümü için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın himayesinde ‘Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'ni başlattık. İstanbul'dan sonra Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ve İMSİAD'le bir araya gelerek, Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'ni Bursa'ya taşıdık. Kentsel dönüşüm kapsamında oluşturulan projeyle 3 finansman modelini şimdi de Bursa'da uygulayacağız.

Bu modeller kapsamında, tüketiciler Bursa'da İMSİAD gibi saygın bir meslek kuruluşunun süzgecinden geçmiş firmalarla bir araya gelebilecek. Herhangi bir müteahhitle anlaşmadan bize gelenleri ise İMSİAD üyelerine yönlendirebileceğiz. Kentsel dönüşüm süreci içindeki tüm aşamalar proje ortakları aracılığıyla çözümlenebilecek. Evlerini yenilemek isteyen daire sahipleri, başlatılan kentsel dönüşüm süreci sonunda yeni dairelerini anahtar teslim alabilecek. Proje sayesinde, inşaat firmaları ve hak sahipleri açısından daha güvenilir bir sistem oluşturulacak.”

Güvenilir İnşaat Şirketleriyle Devam Edilecek

Garanti Mortgage'ın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile birlikte geliştirdiği projenin, pilot uygulaması İstanbul'da yapılmıştı. İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) öncülüğünde uygulanan projenin ikinci ayağına Bursa'da İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş adamları Derneği'nin belirlediği şirketlerle devam edilecek. Böylece, eski binalarda ikamet eden hak sahipleri, finansman tarafında Garanti Mortgage'dan destek alma ve İMSİAD müteahhitleriyle evlerini yenileme imkanı bulacak.

“Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi” bilgilendirme toplantısı hakkında bilgi veren İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, “Hükümetimizin başlattığı ve kentlerin daha yaşanabilir konuma gelmesini hedefleyen, sorunlu alanların ve binaların yıkılıp yeniden yapılandırılması anlamına gelen kentsel dönüşüm çalışmaları, İMSİAD olarak bizim de çok önemsediğimiz bir süreçtir. Kentimizin çehresini değiştirmek üzere 2015'te hız verilen kentsel dönüşüm çalışmaları Bursamızda da devam etmektedir. Bu anlamda İMSİAD'ın ev sahipliğinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu ile Garanti Mortgage tarafından birlikte düzenlenen toplantı, sektörümüz ve üyelerimiz açısından da çok faydalı olacaktır.” dedi.

Kentsel Dönüşümde Organizasyon Yapısı Değişiyor

Var olan binalara kat ekleyecek olan imar artış olanağının şehirlerin yaklaşık %10 ile %20'si arasında olduğunu düşünülürse, binaların yeniden yapımıyla kentsel dönüşümün önemli kısmının “Anahtar Teslimi Kentsel Dönüşüm Projesi” ile gerçekleşmesi planlanıyor. Banka tarafından oluşturulacak finansman modelleri ve proje ortakları sayesinde yeniden yapım sürecinde inşaatçı ve daire sahibi açısından daha güvenilir bir sistem sağlanmış olacak.

Projenin geliştiricisi Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr.Gürsel Öngören, kurdukları bilgi ve iletişim ağıyla, daire sahipleri arasındaki uzlaşma sürecinde hukukçular ve arabulucular vasıtasıyla halka destek vereceklerini belirtti ve yeni sistemle ilgili olarak şunları söyledi: “Projeyle, eski bina yenilemede mevcut olan organizasyon yapısı değişecek. Banka önderliğinde proje ortaklarıyla yürütülecek. Proje ile, bankaya telefon edip süreci başlatan hak sahipleri, sürecin sonunda anahtar teslim olarak evlerini almaları sağlanacak. Bir başka önemli konu ise hak sahipleri arasında ortak çıkarlara dayalı bir uzlaşmanın sağlanması. Halen, müteahhitlerin cazip bulmadığı binalarda bu uzlaşmayı yönlendirecek kimse yok. Bundan böyle müteahhit ve hak sahipleri, banka önderliğinde proje ortaklarıyla , ortak çıkarları doğrultusunda uzlaşmaya yönlendirilecek.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Anahtar teslim kentsel dönüşüm yapılacak!
  • 13.05.2015 14:52

Anahtar teslim kentsel dönüşüm yapılacak!

Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi, İstanbul İnşaatçılar Derneği’nin öncülüğ ...

Bursa'da 'Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'
  • 17.05.2016 13:56

Bursa'da 'Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi'

Anahtar Teslim Kentsel Dönüşüm Projesi” Bursa’da İnşaat Müteahhitleri Sanayici v ...

Anahtar teslim kentsel dönüşüm devri başlıyor!
  • 12.05.2015 11:38

Anahtar teslim kentsel dönüşüm devri başlıyor!

Riskli yapıların dönüşümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir proje başl ...