maritbet girişmaritbet
Binalarda dış cephe süslemeleri giderek önem kazanıyor

Binalarda dış cephe süslemeleri giderek önem kazanıyor

İnşaat, son on yılın en çok parlayan sektörü oldu

Kentsel dönüşümle birlikte şehirlerde binalar yenileniyor. Sadece binalar değil, yol kenarları, caddeler, sokaklar da bu yenilemeden nasibini alıyor. 2000 yılından önce bırakın ara caddeleri, ana arterlerde bile çevre düzenlemesine çok az rastlanırdı. Bugün hem belediyeler, hem de inşaat şirketleri yeşil alanlara önem vermeye başladı. Peyzaj günden güne önem kazanıp şehir hayatının vazgeçilmezi haline geliyor. 

Çatılar bile yeşillenmeye başladı. Birçok konut ve AVM projesinde dış mekanlar yeşillendiriliyor. Dış mekan düzenlemesinde ise bir bitki özellikle ön plana çıkıyor. Buralarda en çok tercih edilen süs bitkisinin ismi sedum. Susuzluğa dayanıklı bir bitki olduğu için özellikle tercih ediliyor. 

Sıcak havaları seviyor 

Dünyada 500 çeşit sedum bitkisi var. Türkiye'de ise 40 çeşidi ticari olarak üretilip satılıyor. Sedum ağırlıklı olarak, Yalova, izmir, Antalya ve Adana'da yetiştiriliyor. 

Açık alanda da üretimi var ancak örtü altı (sera) üretimi daha yaygın. Böylece yılın her ayında uluslararası standartlarda üretim sağlanmış oluyor. 

"Dam koruğu" olarak da bilinen sedum bitkisinin bakımı oldukça kolay. Bahar ayının başlarında elenmiş organik gübre ile az miktarda gübreleme yapmak bitkinin uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlıyor. Bitki yerinin değiştirilmesinden hiç hoşlanmıyor. Ektiğiniz yerde kalması öneriliyor. Toprak isteği bakımından geçirgen ve organik maddece zengin topraklarda gelişimleri çok iyi oluyor. Toprak kalitesini artırmak için odun ve yaprak çürüntüleri toprağa ilave ediliyor. Aydınlık, güneşli alanları seviyor. Yarı gölge yerlerde de yetişiyor. Ancak bol çiçek açması ve güzel gelişebilmesi için aydınlık alanlar şart. 

Sedum bitkisinin ekimini ocak ayından itibaren haziran sonuna dek yapabileceğiniz geniş bir zaman var. Kaktüs ekimine benziyor. Tohumlar aydınlık ve havadar olan yerlerde ekiliyor. İdeal bir çimlenme için ortalama sıcaklığın 20 derece civarında olması gerekiyor. Eğer hiç bakım yapmadan hatta koca bir sezon sulamadan kendi kendine bakan ve coşan bir bitki arıyorsanız sedum türleri tam size göre. Sedum gelmiş geçmiş en kolay yetiştirilen bitkilerden birisi kabul ediliyor. Bir avuç toprakta dahi koca bir saksıyı dolduracak gücü buluyor. Zahmetsiz bir süs bitkisi olduğu için de bugün dikey duvar bahçelerinde çok tercih ediliyor. Yıl boyunca yeşil renklerini kaybetmiyor. 

Bütün bu özelliklerinden dolayı hem belediyeler hem de peyzaj şirketleri bu süs bitkisini listelerinin en başına yazmış durumdalar. Bu noktada yetiştiriciler için fırsat sunuyor. Pazarı hazır bir ürün. Talepleri de her geçen gün artıyor. 

Burhan Karahan / Onduline Avrasya CEO'su "Çatılar için en ideal bitki" Yeşil çatı uygulamasını ilk yapan firmayız. 
Yeşil çatı uygulamasını Alman Zinco ile geliştirdik. 

Yeşil çatı sistemini uygulayabilmek için hem yalıtım hem de bahçıvan tarafınızın olması gerekir. Her bina için ayrı proje yapılmalı. 

Sistemin uygulanması için yeni binalar daha uygun. Bina daha planlanırken ağırlığı hesap edilirse üzerine çim, çalı ve hatta bodur ağaç bile dikebilirsiniz. Ama çim ekerseniz bir de sulama sistemi kurmanız gerek. Sedum, suya çok az ihtiyaç duydukları için çatılar için en ideal bitkidir. Sedumları süs bitkileri üretim merkezi olan Yalova'dan temin ediyoruz. 

"Ciddi bir potansiyel var" 

Yalova'da süs bitkileri konusunda 25 yıldır faaliyet gösteren Eşlem Garden'ın yetkililerinden Tekcan Yıldırım, sedum türlerine talebin hem yurt içinden hem de yurt dışından arttığını söylüyor. Markalı konut, AVM projeleri ve belediyelerin sedum bitkisini tercih ettiğini söyleyen Yıldırım, dış mekan süslemesinde sedumu önerdiklerini söylüyor. Ağırlıklı olarak seralarda üretiminin yapıldığını belirten Yıldırım şu değerlendirmeyi yapıyor: "Türkiye sedum üretiminde iyi bir noktada. İthal edildiğini de duyuyoruz. ihracatı da yapılıyor. Biz Gürcistan ve İran'a sedum ve diğer süs bitkilerimizden gönderiyoruz. Komşu ülkeler ve Orta Asya da bu konuda ihraç pazarlarımız olabilir. Peyzaj şirketleri ve belediyelerin yurt içinden almalarını tavsiye ederim. Dış mekan süslemesi biraz kültürel bir durum. 

Türkiye'de kişi başı süs bitkisi harcamamız 5 TL düzeyinde. Romanya'da bu rakam 55 TL'yi aşıyor. Gelişmiş Avrupa ülkelerini saymıyorum bile. İnsanlar zenginleşirken, kültür seviyesi aynı oranda büyümüyor. Bu denge kurulduğunda Türkiye'de de Avrupa ülkelerinde gördüğümüz gibi dış mekanlar çiçek açacaktır. Kişi başı harcama oranlarına baktığımızda Türkiye'de ciddi bir potansiyel var." 

Sera kurmanın maliyeti 

Sedum bitkisinin üretimi ağırlıklı olarak seralarda yapılıyor. İzmir bölgesinde açık alanda da üretimi var. Ancak sera üretimi tavsiye ediliyor. Böylece hem yıl boyunca üretiliyor hem de standartları tutturmak kolaylaşıyor. Üretimde asıl maliyet seradan kaynaklanıyor. Bir dekar sera maliyeti, malzeme (cam, naylon, çelik) ve şekle göre 10 bin ile 40 bin TL arasında değişiyor. Tohum ve fide fiyatı ise bir dekarda 3 bin TL. Sulama sistemleriyle birlikte sera hariç 5 bin TL'lik bir maliyet söz konusu. 

Bir dekar alandan ise 120 bin sedum alınabiliyor. Ürünlerin tanesi ise 25 kuruşa satılıyor. Bir dekarın sedumun geliri 30 bin TL'yi buluyor. 

İdriz Çokal/Para

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...