maritbet girişmaritbet
BAŞKANIM BİZİM EVİ DE YIK!

BAŞKANIM BİZİM EVİ DE YIK!

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu'nun her Çarşamba günü düzenlediği "Halk Günü"ne gelen vatandaşların büyük bir kısmı,"Başkanım bizim ev de çürük. Yıkın ve bizi de kentsel dönüşüm projesine dâhil edin" diye yalvarmaya başladı.

Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu'nun her Çarşamba günü düzenlediği "Halk Günü"ne gelen vatandaşların büyük bir kısmı,"Başkanım bizim ev de çürük. Yıkın ve bizi de kentsel dönüşüm projesine dâhil edin" diye yalvarmaya başladı.

İstanbul'da Kentsel Dönüşüm Projelerinin hız kazanmasının ardından Esenler'de yaşayan vatandaşların gündemi de kentsel dönüşüm oldu.
Daha önce "evimden olacağım" düşüncesiyle kentsel yenilemeden korkan ve karşı çıkan vatandaşlar, Van depreminin ardından oluşan toplumsal bilinç ve Esenler Belediyesi'nin yürüttüğü örnek projeleri gördükçe fikir değiştirdiler.

Vatandaşlar şimdi adeta belediye başkanına "Bizim evi de yık" diye yalvarmaya başladı. Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu'nun her Çarşamba günü düzenlediği "Halk Günü"ne katılan vatandaşların talepleri de bu doğrultuda artmaya başladı. Daha önceki halk günlerinde belediyeden başka taleplerde bulunan vatandaşlar, son toplantılarda Belediye Başkanı Göksu'dan kentsel yenileme projeleri hakkında bilgi almak ve kendilerinin de bu projelerde yer alabilmek için uğraş vermeye başladılar.

Halk gününe katılan vatandaşlar, "Başkanım bizim ev de çürük. Geceleri uyumaya korkuyoruz. Bizim evi de yıkarak kentsel dönüşüme dahil edin" talebinde bulunuyor.

AKIN AKIN BELEDİYEYE

Esenler'de hızla devam eden kentsel dönüşüm projeleri, Esenler halkını da cezp ediyor. Depreme dayanıksız binalardan kurtulup, sağlıklı yapılara kavuşmak isteyen vatandaşlar; emlak değeri yüksek, yeşil alanı bol ve çeşitli sosyal donatı alanları bulunan konforlu bir yaşam alanının hayalini kurmaya başladılar.

Esenler Belediyesi'nin TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden olan KİPTAŞ'la beraber yürüttüğü Kentsel Yenileme Projelerine destek veren Esenlerliler, ilçede aralıksız devam eden kentsel dönüşüm projelerinden son derece  memnun. Yıllardır yaşadıkları depreme dayanıksız evlerinden kurtulmak ve daha sağlıklı yapılara kavuşmak isteyen vatandaşlar, akın akın Esenler Belediyesi'nin kapısını çalıyor.

İlçedeki toplam 26 bin 527 binadan sadece 4 bin 624'ü ruhsatlı, geriye kalan 21 bin 903 binanın ise ruhsatsız olması gerçeğini göz önünde bulundurarak Esenler'in dönüşmesi gerektiği bilinciyle hareket eden vatandaşlar, Turgutreis, Oruçreis ve Çiftehavuzlar'da devam eden kentsel dönüşüm projeleri gibi kendi  oturdukları mahallelerde de yerinde dönüşüm projelerine başlanılması için Esenler Belediyesi'ne müracaat edip, olası bir İstanbul depremine karşı tedbir almak için evlerinin yenilenmesini istiyor. Eskiden Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, kentsel yenileme çalışmasına destek almak için halkı ikna etmeye çalışırken, şimdi de Esenler Belediyesi Halk Günü'ne katılan vatandaşlar bir an önce kentsel dönüşüm projesine dahil olmak için Göksu'ya dil döküyorlar. 

Binamız yıkıldı, yıkılacak

Aynı apartmanda oturduğu komşusu Gülendam Çelik ile birlikte Başkan Göksu ile görüşmek için Esenler Belediyesi'nin yolunu tutan ev hanımı Sabriye Bedir, 1999 depreminde büyük hasar gören evlerinin yenilenmesi için kentsel dönüşüm projesi kapsamında değerlendirilmesini istedi. Tuna Mahallesi'nde 14 katlı depreme dayanıksız bir apartmanda oturduklarını anlatan Bedir,  binanın her geçen gün biraz daha kaydığını ifade ederek, “Oturduğumuz bina kayıyor, neredeyse karşı sokaktaki binanın üstüne devrileceğiz,  binanın temeli çürümüş. Her an gittik, gideceğiz. Sabah evden çıkıp akşam eve döndüğümde evdeki tabloların bile yamulduğunu görüyorum” dedi.

Binalarının en kısa zaman içinde yıkılıp ilgili deprem yönetmeliğine uygun olarak yeniden inşa edilmesini isteyen Gülendam Çelik de gece- gündüz  çok tedirgin olduklarını dile getirerek, “Çocuğumu evde yalnız bırakıp buraya geldim. Ben gidene kadar çocuğum sağlam kalsın diye dua ediyorum” diye konuştu. Oturdukları apartmanın sakinlerinden imza topladıklarını kaydeden Çelik, en kısa sürede harekete geçilmesini istedi Turgutreis Mahallesi'nde devam eden kentsel dönüşüm projesini de örnek gösteren Çelik, “Turgutreis'te ne kadar güzel projeler yapılıyor. Biz de bu projelerden faydalanmak istiyoruz” diye konuştu.

Çok hızlı şekilde hareket edeceğiz
Söz konusu yerle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştüklerinin kaydeden Göksu, o binayla ilgili işlemlerin yapılacağını söyledi.  Binanın acil ve hasarlı olduğunu ve ivedilikle boşaltılması gerektiğini söyleyen Göksu, en kötü ihtimal binanın hemen tahliye edilip yeni konutlar yapılıncaya kadar bina sakinlerinin kiraya çıkartılacağını ve kiralarının ödeneceğini söyledi.
Yapılacak olan konutların depreme dayanıklı olacağına dikkat çeken Göksu, “Çok hızlı bir şekilde hareket edeceğiz,  gerekiyorsa biz kendimiz çözüm buluruz” dedi.

Tabutta değil, sağlıklı evde yaşamak istiyorum
Cemal Pala adıl vatandaş da Fatih Mahallesi'nde 37 yıldır oturduğu binanın kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenmesini istedi. Olası bir depreme karşı tedbir almak istediklerini söyleyen Pala, “Tabutta değil, sağlıklı bir evde yaşamak istiyorum” dedi. Pala, Turgutreis, Oruçreis ve Çiftehavuzlar'da hayata geçen kentsel dönüşüm projelerinin Fatih Mahallesi'nde de uygulanmasını talep etti.
Pala'yı dikkatle dinleyen Göksu, “Sokağınızda oturan komşularınızla anlaşın, gelin kentsel dönüşüme başlayalım. Sizi evden tahliye edince yeni evinize geçene kadar kiranızı da biz öderiz” dedi.

Evlerimizi yenilemek istiyoruz

Havaalanı Mahallesi'nde aynı sokakta yaşayan Cemalettin Ünalan ve Ferit Bozkurt da kentsel dönüşüm projesine sıcak bakıyor. 1986'dan bu yana oturdukları binalarının depreme dayanıksız olduğundan şikayet eden Ünalan ve Bozkurt, binalarının yıkılarak kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde yenilenmesini istediler. “Evlerimizi yenilemek istiyoruz” diyen Bozkurt, Esenler Belediyesi'nin Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ ile birlikte hayata geçirdiği kentsel dönüşüm projelerini çok beğendiğini söyledi. 

Esenler.bel.tr

 

Yorum Yaz