maritbet girişmaritbet
Atakent’in konumu bölgedeki konut proje yatırımlarını nasıl etkiledi?

Atakent’in konumu bölgedeki konut proje yatırımlarını nasıl etkiledi?

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Değerleme Uzmanı Selin Yıldız, konumu ve ulaşım kolaylığı ile hızlı bir gelişme gösteren Atakent’in bölgedeki yatırım önemini değerlendirdi

Atakent Mahallesi Küçükçekmece ilçesinin son yıllarda hızlı bir gelişim gösteren bölgesidir. Atakent konumu itibariyle yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Basın Ekspres, TEM, D-100 gibi ana ulaşım arterlerine, Yeşilköy Havalimanı ve Küçükçekmece Gölü'ne yakınlığı, genişletilmekte olan metro hatları, metrobüs gibi toplu taşıma araçları ile ulaşım kolaylığının bulunması bölgenin cazibesini arttırmaktadır. İlçenin dikkat çeken özellikle büyük konut projeleri için tercih edilen Atakent Mahallesi, ilçesinin kuzeydoğusunda konumlu olup ulaşım ana arterlerine yakına konumludur. Bölgede faaliyette bulunan inşaat firmalarından başlıcaları; Eroğlu Yapı, Dumankaya İnşaat, Soyak Yapı İnşaat, Artaş Sanayi, Sinpaş GYO, Artaş İnşaat, Mesa Grup, Artaş İnşaat olarak gösterilebilir. Bölgedeki projelere baktığımızda İstanbul Lounge 1-2, Avrupa Konutları Atakent 1-2-3, Soyak Park Aparts, Soyak Evostar, Elite City Residence, Dumankaya Konsept, Dumankaya Miks önemli konut projeleri olarak öne çıkmaktadır. Eroğlu Grup tarafından geliştirilen İstanbul Lounge ilk olarak 2010 yılının 3. çeyreğinde başlamış ve 2012 yılının son çeyreğinde tamamlanmıştır. Devamı niteliğindeki İstanbul Lounge 2 projesi ise 2011 yılının ilk çeyreğinde başlamış 2013 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmıştır. 

Tamamlanan projeler arasında Soyak Evostar, Soyak Park Aparts, Elite City Residence gösterilebilir. Bölgeye yatırım yapan yüklenici firmalardan Dumankaya İnşaat'ın 2014 yılında tamamlanması beklenen iki adet projesi bulunmaktadır. Bunlar, içinde ticari ünitelerin de bulunacağı Dumankaya Miks ile rezidans ve villa seçenekleri bulunan Dumankaya Konsept Projeleri'dir.

Bölgede yer alan yeni konut projelerinde satış fiyatları 2.500-4.500 lira/metrekare aralığında değişmektedir. Değerleri en çok konum, konsept ve ana ulaşım arterlerine olan uzaklık, projeyi hayata geçiren yüklenici firma gibi etmenler etkilemektedir. Bölgede çok sayıda yeni proje bulunduğundan ikinci el satışlar çok talep görmemektedir. Gerçekleşen satışlarda ise projeye göre birim fiyatların 2.000-3.500 lira/metrekare  bandında değiştiği gözlenmiştir. Bölgede konut imarlı arsaların değerleri büyüklükleri ve konumlarına göre 1.000-1.500 lira/ metrekare bandında değişmektedir.

Bölge ofis kullanımı açısından çok tercih edilmemektedir. Yakınında bulunan Basın Ekspres Bölgesi uygun kira bedelleri ve ulaşım avantajıyla ofis kullanımının yoğun olduğu bölgedir. Bunu yanı sıra bölgenin Havalimanı'na yakın olan kısmında İstanbul Vizyon Park Projesi, Nish İstanbul Projesi, Kuyumcukent Ofis Blokları, Ağaoğlu 212 My Office, Business Port ve Capital Tower bölgede önemli bir ofis arzı oluşturmakla birlikte yapılan incelemelerde söz konusu ofis projelerinde doluluk oranlarının yüksek olmadığı ve bölgede ofis yatırımı için talebin düşük seviyelerde olduğu gözlemlenmiştir.

Bölgede 2010 yılından itibaren birçok yeni konut projesi yapılmaktadır. Ana ulaşım arterlerine yakınlığı, yeni yapılan metro hatları, metrobüs ve otobüs gibi çeşitli toplu taşıma araçlarıyla ulaşım imkanlarının bulunması, Atatürk Havalimanına yakınlığı, Küçükçekmece Gölü'nün sosyal avantajları gibi nedenlerle bölgede arsa ve emlak fiyatlarında bir yükseliş gözlenmekte ve bölge gerek yatırımcının gerekse de tüketicinin dikkatini çekmeye devam etmektedir.

Selin Yıldız/TSKB Gayrimenkul Değerleme 

Yorum Yaz