maritbet girişmaritbet
Antalya'da kentsel dönüşüm protokolü imzalandı

Antalya'da kentsel dönüşüm protokolü imzalandı

Antalya'da Kepez ve Santral Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi'nin protokolü düzenlenen törenle imzalandı.

Büyükşehir Belediyesinde gerçekleştirilen ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in de katıldığı törende protokole ANTEPE Genel Müdürü Bahadır Yantaç ile Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas imza attı. 

Türel, imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesi Kepezaltı-Santral'in 2 milyon metrekareye yakın inşaat alanına sahip uzun vadeli bir proje olduğunu söyledi.

Böylesine büyük bir projenin altından kalkabilecek emlak konut sektöründeki tüm büyük yatırımcıları proje için çağırdıklarına işaret eden Türel, şöyle konuştu:

"Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinden de bütün kararlarımızı geçirmek suretiyle ihaleye çıkmak gibi bir tercihte bulunduk. Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında bu gibi projeleri ihale etme zorunluluğu yok aslında. Bizim katılımcı ve şeffaf yönetim anlayışımız böyle bir şeye imkan veremezdi. Kanuni zorunluluk olmamasına rağmen açık ihale yaptık. İki firma katıldı. Katılan firmalardan birisi teşekkür mektubu verdi. Sektöründe Türkiye'nin en büyükleri arasında yer alan Sur Yapı da 60 milyonluk muhammen bedelin yüzde 100 üzerinde bir teklif vermek suretiyle 120 milyon liraya ihalemizi kazandı."

Kepezaltı Santral Projesi'nin sadece bir kentsel dönüşümden ibaret olmadığının altını çizen Türel, projeyle Antalya'ya katma değer sağlamayı amaçladıklarını vurguladı.

Önceliklerinin 3 bin 200 hak sahibinin dairelerine kavuşması olduğunu dile getiren Türel, "Antalya'ya katma değer katmanın yanında en büyük arzumuz hak sahiplerinin haklarına öncelikle kavuşmasıdır. Hak sahiplerinin dairelerini görev sürem dolmadan, 2019 Mart'ından önce, davulla zurnayla teslim edeceğiz. 2019 senesinin Ocak ayında daire tapularını teslim etmek suretiyle marta kadar eksiksiz şekilde vermek istiyoruz. Yüklenici firmadan en büyük beklentimiz bu. Onlar da bütün gayretlerini ortaya koyacaklarını söylediler." diye konuştu.

"Hukuksal sorun kalmadı"

Başkan Türel, Danıştay'a açılan, projenin durdurulmasına yönelik davanın belediye lehine sonuçlandığını ve kararın kendilerine ulaştığını bildirdi. Böylece projeyle ilgili önlerinde hukuksal bir sorun kalmadığını anlatan Türel, şöyle devam etti:

"Hak sahiplerinin projeye onayı neredeyse yüzde 100. Gece gündüz uyumadan bu projeyi yapacağız. Antalya'nın katma değerine değer katacak bir proje. Hiçbir şeyden kaçınmıyoruz. Üzerindeki yüksek gerilim hattının proje alanına kaydırılması için bile belediye olarak gerekeni yapıyoruz. Yolların açılmasıyla ilgili gayretimiz sürüyor. Yıkımlar bitti. İnşaat aslında ciddi şekilde 3-5 ay önce başladı. Raylı sistem, projenin tam ortasından geçiyor. Projeye çok önemli katma değer katacak."

Hak sahiplerinin yüzde 99'u imzaladı 

Belediye şirketi ANTEPE'nin Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Yantaç ise hak sahibi 3 bin 267 kişinin 3 bin 260'ı ile sözleşme yapıldığını bildirdi.

Yantaç, "Yaklaşık yüzde 99 seviyesinde protokol imzalandı. Bu Türkiye'de örneği görülmeyen bir anlaşma. Anlaşmalar tamamlandıktan sonra belediyemiz evlerini boşaltan vatandaşlara 750 lira taşınma ve aylık 600 lira kira yardımı yaptı. Bugüne kadar toplam 10 milyon 372 bin lira kira yardımında bulunuldu." dedi. 

İhale neticesinde hak sahiplerinin 24 ay içinde konutlarına sahip olacağına dikkati çeken Yantaç, hak sahiplerine 5 bin 73 daire verileceğini kaydetti. 

Yantaç, söz konusu yerde yapılacak ticaret, sosyal ve kültürel alanların belediyeye kalacağını dile getirdi.

"Türkiye'ye örnek olacak"

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Elmas da projenin Türkiye'nin en büyük ve en başarılı kentsel dönüşüm uygulaması olduğunu ifade etti. 

Elmas, yaklaşık 1 milyon 400 bin metrekarelik bir arazi ve buradaki 3 bin 200 civarındaki hak sahibinin mülkiyet sorunlarının çözülerek protokol imzalanmasının, Türkiye'ye örnek teşkil edeceğini söyledi.

Yorum Yaz