maritbet girişmaritbet
Ankara'da 15 bin gecekondu yıkılacak, 50 bin konut gelecek

Ankara'da 15 bin gecekondu yıkılacak, 50 bin konut gelecek

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Mamak ilçesine yapılan dünyanın en büyük Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılacak 15 bine yakın gecekondunun yerine 50 bin konut yapılacağını, hak sahiplerinin mağdur edilmemesi için de 244 adet modern konutun tamamlandığını bildirdi


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Mamak ilçesine yapılan dünyanın en büyük Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılacak 15 bine yakın gecekondunun yerine 50 bin konut yapılacağını, hak sahiplerinin mağdur edilmemesi için de 244 adet modern konutun tamamlandığını bildirdi. 

Gökçek, yaptığı yazılı açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2008 yılında aldığı kararla ilan edilen "Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi"nin 950 hektarlık alanın şehircilik anlayışına uygun olarak yeniden ıslahını kapsarken, proje içinde yer alan 15 bin gecekondunun yıkılarak yerine modern binalarla, sosyal donatı ve rekreasyon alanlarının yapılmasının öngörüldüğünü anımsattı.
 
Mamak'ta yürütülen projenin kapsadığı alan ve inşa edilecek konut miktarıyla dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projesi olma özelliğine sahip olduğuna dikkati çeken Gökçek, başkentin doğusunda Samsun yolu boyunca çalışmaların sürdüğünü, bölgede 15 bine yakın gecekondunun yıkılarak, yerine 50 bin konut, 2 milyon 700 bin metrekare rekreasyon alanı, 1 milyon metrekare iş merkezi inşa edileceğini bildirdi.
 
Başkenti çevreleyen plansız ve çarpık yapılaşmaların uygulamaya konan kentsel dönüşüm projeleriyle ortadan kalktığını ifade eden Gökçek, başkentin en eski yerleşim yerlerinden olan Mamak bölgesinde imar ıslah planlarının bulunmasına rağmen bölgenin şehircilik anlayışına uygun şekilde alt ve üst yapılaşmalarındaki gecekondulaşma nedeniyle tamamlanamadığını hatırlattı.
 
Mamak'ta uygulamaya konan proje sayesinde taşınmaz sahiplerini mağdur etmeden, uzlaşı içinde şehircilik anlayışına uygun yeniden inşa edildiğini ifade eden Gökçek, Mamak bölgesinde uygulanacak kentsel dönüşüm projesiyle, bu alanın Ankara'nın cazibe merkezi haline geleceğini vurguladı.
 
Gökçek, şunları bildirdi: "Büyükşehir Belediyesince yapımı sürdürülen, Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi, kapsadığı 950 hektarlık alanla Türkiye'nin en büyük ve en kapsamlı gecekondu dönüşüm projesi olma özelliğini taşıyor. Projede 15 bin gecekondu bulunuyor. Bu gecekonduların yerine çok katlı ve modern 50 bin adet konut üretilecek. Samsun Yolu çevresinde 1 milyon metrekarelik bir alan ise ticaret merkezleriyle donatılacak, ayrıca tüm proje alanında peyzaj ve rekreasyon çalışmaları yapılacak. Projenin, 400 hektarlık kısmı kamu kurum ve kuruluşlarının, 450 hektarlık alanı ise şahıs mülkiyetindedir. Şahıs mülkiyeti içinde bulunan 110 hektarlık alanda rızai anlaşmalar tamamlandı. Proje start aldıktan sonra 14 binin üzerinde gecekondunun tespiti gerçekleştirildi. Bu gecekonduların kıymet ve mülkiyet durumunu belirledik. Hak sahibi ya da tapu tahsisi belgeli olup olmadıklarını saptadık. Verilecek konutların metrekareleri belirlendikten sonra hak sahibi gecekondu sahiplerinden 3 bin 441 adedi ile sözleşme imzalandı. Boşaltılan gecekondulardan bin 675 tanesi yıkıldı.
 
Gecekondularından ayrılan vatandaşların konut sorunlarını, bir kısmına kira yardımı yaparak, bir kısmını da belediyenin lojmanlarına yerleştirerek çözdük."

MAMAK'IN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR
Proje kapsamında sözleşme yapan vatandaşların en kısa zamanda kendi evlerinde oturmalarını sağlamak amacıyla konut üretmeye başladıklarını ifade eden Gökçek, 1. Etapta kat karşılığı imza atan hak sahipleri için 2009 yılında yapımına başlanan 100 metrekare büyüklüğündeki 244 konutun inşaatının tamamlandığını belirtti. Bu konutların bu yılın ilk yarısında çekilecek kurayla vatandaşlara teslim edileceğini kaydeden Gökçek, inşaatına başlanan 173 adet farklı büyüklükteki konutun hak sahiplerine 2 yıl içinde teslim etmeyi hedeflediklerini, 300 konutluk paketin de ihalesine en kısa sürede çıkılacağını bildirdi.
 
Belediye tarafından inşa edilen ve inşa edilecek konutlarda otopark, çocuk oyun alanı ve çevre düzenlemesiyle her türlü ihtiyaca cevap verecek bir yaşam alanı oluşturulduğunu belirten Gökçek, şunları kaydetti: "Her blokta 8 kişi kapasiteli 2 adet asansör, merkezi ısıtma sistemi, tüm dairelerde çift banyo, yerler parke döşeli, diafon sistemi, binaların dış cephesinde mantolama sistemiyle ısı yalıtımı gerçekleştirerek modern ve sağlıklı binalar yapıyoruz. Proje içinde kalan herhangi bir belgesi olmayan vatandaşlar da mağdur edilmedi. Tapulu yeri veya tapu tahsis belgesi olmayanlar için belediyenin Kusunlar köyü civarında 1400 konutun yapımı için TOKİ ile anlaştık ve inşaata başladı." Mamak Projesinde tapulu, imar ve kadastro tapulu arsası üzerinde tesisleri bulunan gayrimenkul sahipleriyle proje alanı içerisinde kalan ve üzerinde konutu bulunan tüm tapulu gayrimenkul sahipleriyle, arsa miktarına bakılmaksızın konut sözleşmesi yapıldığını ifade eden Gökçek, kaçak gecekondu yapılaşmasının da bu projeyle önüne geçilmiş olacağını kaydetti.
 
Gökçek, Mamak ilçesinin 21. yüzyıl şehircilik anlayışına uygun, planlı yapılaşmanın olduğu, yüzde 60'ının yeşil ve rekreasyon alanına dönüştürüldüğü, alt ve üst yapısı güçlü, yeni iş sahalarıyla bölge halkının istihdamının sağlanacağı, gelişmiş, huzurlu bir yerleşim alanına dönüşeceğini bildirdi.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz