maritbet girişmaritbet
Altınok Öz Kartal’ın kentsel dönüşümünü masaya yatırdı!

Altınok Öz Kartal’ın kentsel dönüşümünü masaya yatırdı!

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Milliyet Gazetesi’nin düzenlediği ‘Sektörün geleceğini birlikte inşa edelim’ toplantısına katıldı. Başkan Öz toplantıda, kamulaştırmasız el atmalar, deprem dönüşümü ve yağmur sularının kullanılması konularına değindi

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Milliyet Gazetesi'nin düzenlediği ‘Sektörün geleceğini birlikte inşa edelim' toplantısına katıldı.  Başkan Öz toplantıda,  kamulaştırmasız el atmalar, deprem dönüşümü ve yağmur sularının kullanılması konularına değindi.

Milliyet Gazetesi'nin gayrimenkul sektörünü buluşturduğu ‘Sektörün Geleceğini Birlikte İnşa Edelim' toplantısı Taksim Ceylan Intercontınental Oteli'nde gerçekleşti. İnşaat ve emlak sektörünün önde gelen isimlerinin yer aldığı toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kadıköy Belediye Başkanı Avukat Selami Öztürk, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü Derya Sazak ve Köşe Yazarları katıldı. Moderatörlüğünü Milliyet Gazetesi yazarlarından Güngör Uras'ın yaptığı panelde  Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,  kentsel dönüşümün bir memleket meselesi olduğunu söyledi.

Yeni Düzenlemeler Yolda

Bayraktar, Kadıköy gibi yerlerde emsal arttırmadan dönüşüm olamayacağını belirterek, “Bunu  ince eleyip sık dokumak lazım. Sonra İstanbul'daki lüks semtler de isteyecek. Fakirler ‘hükümet kanun çıkardı zenginlerin evlerini yeniliyor' diyecek. Bizim derdimiz fakirin evini yapmak. Tabi ki zenginin evini de yenileceğiz. Ama bunu çok dengeli bir şekilde götürmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Dönüşümü Yayılmalı

Dönüşümü dalga dalga tüm Türkiye'ye yaymak gerektiğini söyleyen Bayraktar, şunları söyledi:

“Kentsel dönüşümü, insanımızın  talebi ve gönüllülüğü doğrultusunda hazırlıklı belediyelerle yürüteceğiz. Ayrım yapmayacağız. Türkiye'de 23 bölgeyi riskli alan yaptık. 600 tane bina tescil için başvurdu. Yaklaşık 7 bin birimin riskli olduğu tespit edildi ve tapulara bildirildi.”

‘İstanbul'da Emsale Dikkat  Edeceğiz'

Bakan Erdoğan Bayraktar, İstanbul'daki emsallere dikkat etmek gerektiğini anlatarak, “Eğer emsali haddi aşan bir noktaya getirirsek içinden çıkılamaz bir hal alır” dedi. Bayraktar, yabancıların oturma izniyle ilgili kendisine yöneltilen bir soruya karşılık, hali hazırda 3 ay olan oturma iznini 6 ay veya 1 yıla çıkartma konusunda çalışmalara başladıklarını ve kısa süre içinde konunun sonuçlanacağını açıkladı.

İmar Kanununda Değişiklik Yapılacak

İmar Kanunu'nu çok yakında Bakanlar Kurulu'na taşıyacaklarını da açıklayan Bayraktar, şunları söyledi:

“Bunun yanında Yapı Denetim Kanunu da beraber gelecek. Ayrıca çevreyle ilgili, kat mülkiyeti ve tapuyla ilgili kanunlar da gelecek. Ruhsatların kazanılmış hak sayılması durumu vardır ama verilen ruhsat yanlışsa bu durumu kamulaştırma yoluyla bile olsa düzeltmek gerek. Daire metrekaresi için çalışıyoruz, kanuna koyacağız. Herkes kafasına göre yapamayacak. İnşaatlara kot verilmesinde de sıkıntılar var.

Deniz seviyesine göre kot alıp, kottan sonra 3-4 kat açığa çıkmak olmayacak. İzdüşümde ortak alanlar ve boşluklar düşülecek,  net metrekare tam çıkarılacak. Bizim eksiğimiz ayrıca müşavirlik sitemi. İnşaat sektöründe uygulama ve amelelik konusunda bir yere geldik ama oyun kurucu olamadık. Bu noktada da gelişim kaydedeceğiz” dedi.

Başkan Öz, “Önümüzdeki günlerde Belediyenin Hesabına Kira yardımı Gelecek”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın  konuşmasının ardından söz alan Kartal belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, belediyenin hesabına kira yardımı geleceğini vurguladı. Başkan Öz, “Biz yerel yönetim olarak  ‘depremi yeneceğiz' diye göreve başladık. Bu konuyu önce teşhis etmeye çalıştık. Gördük ki, kendiliğinden dönüşebilen, kısmen yardım ile dönüşebilenler ve hiçbir şekilde dönüşemeyenler var. Sayın Bakanın, ‘hazır olan belediyelere 6306 sayılı yasa ile ve siyasetin dışında yardım ediyoruz' sözü bu konuda geçerli oldu. Hiçbir şekilde dönüşemeyecek sitelerin veya yapıların dönüşümü mümkün kılınabilir hale geldi.  Belediyenin hesabına kira yardımı geliyor. Yakın zamanda Sayın Bakanımızla birlikte bir yapının nasıl dönüşebileceğini somut bir şekilde göstermiş olacağız” dedi.

“Kamulaştırmasız El Atmalar Yerel Yönetimin Önünü Tıkıyor”

Kartal Belediye Başkanı Öz, kamulaştırmasız el atmaların  belediyelerin önünü tıkadığına işaret ederek “Bir bölge bir alan değişebilir. Ama o alanın mutlaka bir ruhu olmalı. O alan ruhuyla birlikte dönüşebilmeli. Kamulaştırmasız el atmalar , belediyelerin önünü tıkayan, icra müdürlülüklerini hiçbir şekilde sorumlu tutmayan, mahkeme kararıyla kaldırdığınız icrayı tekrar bir başka icra dairesinde rahatlıkla koydurabilen ve yerel yönetimlerin bu konudaki hareketini kısıtlayan bir durum söz konusu. Bu konuda bir şeyler yapılırsa  yerel yönetim olarak çok  memnun oluruz “ dedi.

“Kartal'a Yılda Metrekareye 1063 Kilo Yağmur Düşüyor”

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz konuşmasında, yağmur suyundan yararlanılması gerektiğini, İmar Kanunu'na yağmur sularının depolanması konusunda bir maddenin konulmasını gerektiğini belirti. Başkan Öz konuşmasına şöyle devam etti. “ Bodrum'da kümbetler var. Atalarımız bunu yapmışlar. Kanuni, Rodos seferine çıkarken  suları biriktirmiş. İstanbul'da büyük bir yağmur var. Kartal'a yılda metrekareye 1063 kilo yağmur düşüyor. Bizler çatıya düşen bu yağmurları mutlaka kullanmalıyız. İmar Kanunu'na, bu çatıya düşen yağmurların depolanması için bir madde koyulursa daha uygun olacağı düşüncesindeyim. Suların yollarda akması ve sel olmasından  ziyade depolarda biriktirilerek  bahçe suyu  ya da sifonlarda kullanarak  yüzde 30 su  tasarrufu yapacağımızı düşünüyorum.”dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Heran İstanbul maket görüntüleri yayında!
  • 16.04.2018 16:15

Heran İstanbul maket görüntüleri yayında!

Destek Group tarafından Kartal'da kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen Heran İ ...

Altınok Öz, Kartal kentsel dönüşümünün detaylarını açıkladı!
  • 10.02.2015 11:40

Altınok Öz, Kartal kentsel dönüşümünün detaylarını açıkladı!

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Kartal'daki kentsel dönüşümü mikrofonumuza a ...

İstanbul'un Yeni Yıldızı Kartal toplantısından kareler!
  • 01.10.2013 15:45

İstanbul'un Yeni Yıldızı Kartal toplantısından kareler!

"İstanbul'un Yeni Yıldızı Kartal" toplantısından özel görüntüler ve konuşmaları ...