maritbet girişmaritbet
Ali Güvenç Kiraz ‘Kentsel dönüşümün AYM’deki iptali ne anlama geliyor?’

Ali Güvenç Kiraz ‘Kentsel dönüşümün AYM’deki iptali ne anlama geliyor?’

Ali Güvenç Kiraz kentsel dönüşümün AYM’deki iptalinin ne anlama geldiğini anlattı

Kentsel dönüşüm yasası ilk çıktığı günden bugüne kadar Gayrimenkul Hukuku Derneği olarak yasanın yürürlüğünü desteklemekle beraber çok temel eleştiriler yapmış bu değişiklik talepleri yerine gelmediği takdirde bu sürecin sonunun Avrupa insan Hakları Mahkemesine kadar gideceğini belirtmiştik. Ancak bu olmadı ve vatandaşların mülkiyet haklarını zedeleyici çok ağır bir süreç ilerletildi. İdare mahkemelerinde dava açma hakkı tanıyıp yürütmenin durdurulması kararı verilememesi büyük bir skandaldı ve hukuk mahkemeleri adeta hukuk oluşturacak bu konuda karar vermeye başlamışlardı. İşte 27.02.2014 tarihinde Anayasa Mahkemesinin verdiği bir kararla Kentsel Dönüşüm yasasının bir kısım maddesinin iptal etti ve Resmi Gazete ilan edilene kadar yürürlüğü durduruldu. Yeni iptal kararları ne getiriyor? 

1. AYM iptali ile artık bu yasa kapsamındaki tüm iş ve işlemler için idari yargıda dava açmak mümkün olduğu gibi idare mahkemeleri gecikmesi güç ve telafisi imkansız hallerde YÜRÜTMENİN DURDURULMASI kararı verebilecekler. Yani idare hakiminin en doğal hakkı kendisine teslim edilmiş oluyor. Böylece; Riskli yapı tespiti ,Riskli yapılarda yıkım süreci, 2/3 ile karar alınmasındaki usulsüz işlemler, kötü niyetli müteahhitlerin vatandaşa yaptıkları ve yine bazı vatandaşların apartmanlarda haksız yere rant elde etmesinin önü idare mahkemesine gidilerek kesilmiş olacak. Burada unutulmaması gereken vatandaşlar önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuracaklar ve buradan alacakları olumsuz idari sonuca dava açacaklardır. Yani kat malikleri toplantısının iptalini idare mahkemesi hiçbir şekilde veremez. Burada yine görev Sulh Hukuk Mahkemelerinindir. 

2. Yasanın yürürlüğünü durdurduğu bir diğer madde kentsel dönüşüm yasası ile uygulanmayan yasaların uygulanacağı ve dikkate alınacağıdır. Yani İmar kanunu, orman Kanunu, Askeri Yasak Bölgeler Kanunu, Turizmi Teşvik Kanunu, KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNU, Kıyı Kanunu, Mera Kanunu, Boğaziçi Gerigörünüm ve etkilenme bölgeleri Kanunu ARTIK KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI KAPSAMINDA DİKKATE ALINMAK ZORUNDADIR. Yani kamu bu alanlarda uygulama yaparken kentsel dönüşüm kapsamında yasanın içeriğine dikkat edecektir.

Yeni bir dönem başlıyor ve bizler vatandaşlarımıza müteahhitlere uyarıda bulunmak istiyoruz. Artık bu süreç hukuki ve teknik bir süreçtir ve bunlara uymadığınız takdirde yargı sizi engelleyebilir. İşte bu işleri yapan aracı kurumların önemi bir kat daha artmıştır. Vatandaş ile müteahhit arasında köprü vaziyeti alacak olan A'dan Z'ye kentsel dönüşüm hizmetleri sunan bu tür kurumların varlığı hem vatandaşı hem de müteahhitti bu yargı sıkıntısından kurtaracaktır. Kentsel dönüşüm aracılık hizmetleri sunan bu tür kuruluşlarla hukuki ve teknik süreci doğru planlanmış bir taşınmazda müteahhit gerçek görevi olan inşaatı yapmayı vatandaş da asli görevi olan yeni ve güvenilir bir binada oturmayı garanti altına almış olacaktır. 

AV. Ali Güvenç Kiraz
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?
  • 25.01.2023 13:24

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?

Gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernekleri, apartman ve site aidat raka ...

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!
  • 19.12.2015 16:08

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!

AGK Hukuk Bürosu'ndan Ali Güvenç Kiraz, Türkiye'de atıl durumda milyarlarca dola ...

Ali Güvenç Kiraz'ın gözüyle kentsel dönüşüm
  • 16.05.2014 14:16

Ali Güvenç Kiraz'ın gözüyle kentsel dönüşüm

AGK Hukuk Bürosu sahibi Ali Güvenç Kiraz, Anahtar Proje tanıtımında kentsel dönü ...

LG InstaView buzdolapları ile 2021'de daha çok hijyen!
  • 29.12.2020 07:45

LG InstaView buzdolapları ile 2021'de daha çok hijyen!

InstaView Door-in-Door ve UVnano ile, daha fazla hijyen, kusursuz stil ve LG’nin ...

Çimento neden zamlanıyor?
  • 23.09.2020 10:18

Çimento neden zamlanıyor?

ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Suat Çalbıyık, çimentoda yaşanan fiyat artışlarıyla ...