maritbet girişmaritbet
2B için herhangi bir gelir tahmini yok

2B için herhangi bir gelir tahmini yok

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2B ile alakalı bütçeye koydukları herhangi bir gelir tahmini olmadığını belirtti

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2B ile alakalı bütçeye koydukları herhangi bir gelir tahmini olmadığını belirterek, 2B'den ne kadar ilave gelir olursa, ona göre ilave gelirin ne kadarını hangi yatırım projesine harcayacaklarını ele alacaklarını, bu gelirin bir kısmını borçların azaltılmasında kullanacaklarını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD'de düzenlenen IMF, Dünya Bankası ve G20 toplantılarına katılmak üzere Washington'a gitmeden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Burada soruları da yanıtlayan Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) devlet katkısının ne olacağı sorusu üzerine, açıkladıkları paketin içinde teşvikler bulunduğunu, öte yandan da bütçe gelirini artıracak programlar olduğunu söyledi.

BES ile ilgili kaç vatandaşın sisteme gireceği, ne kadar para yatıracağının belli olmadığına işaret eden Babacan, vatandaşlar sisteme ne kadar katılırlarsa, yaptıkları katılım rakamının dörtte biri kadar, yani yüzde 25'i kadar alt hesapta o rakamları biriktireceklerini hatırlattı.

Emekliliğe kadar tutan veya daha erken kullanan vatandaşların olabileceğini ifade eden Babacan, "Daha erken kullanmak isteyen vatandaşlarımız olduğu zaman, belki o yüzde 25'lik kısmın bir bölümü tekrar devlet bütçesine gelir olarak geri dönecek. Ama nereden bakarsak bakalım, bunun rakamları bizim genel bütçe büyüklüğümüzün yanında, bütçe dengelerini bozacak, bütçenin genel yapısını bozacak büyüklükte rakamlar değil" şeklinde konuştu.

2B'de gelir tahmini yok

2B'den elde edilecek gelirin hangi alanın finansmanında kullanılacağı yönündeki soru üzerine ise Babacan, şunları kaydetti:

"Öncelikle bizim 2B ile alakalı bütçemize koyduğumuz herhangi bir gelir tahmini yok. Biz bu seneki bütçemizi yaparken buradan gelecek geliri sıfır kabul ettik. Dolayısıyla 2B'den ne kadar ilave gelir olursa, ona göre ilave gelirin ne kadarını hangi yatırım projesine harcayacağımıza daha sonra karar vereceğiz. Ama gelirin bir kısmını da borçların azaltılmasında kullanacağız. Yani harcamayacağız. Borçların azaltılmasında kullanacağız. Önce rakamı bir görelim. Kaç vatandaşımız başvuracak? Toplam rakam yaklaşık nasıl şekillenecek? Bunların ne kadarı peşin ödeyecek? Ne kadarı taksitle ödeyecek? Hepsini gördükten sonra önce gelir kasaya girecek, daha sonra nereye nasıl harcayacağımızı ya da ne kadarını tutacağımızı ayrıca kararlaştırırız. Ama bizim varsayımımız bu konuda sıfır olacağı için, bütçeye ne gelirse artı bir kaynak olacak. Bu konularda çok ihtiyatlı gidiyoruz."

IMF'nin 400-500 milyar dolara ihtiyacı var

Babacan, IMF'nin ihtiyacı olan ülkelere verebileceği rakamın 400 milyar dolar civarında olduğunu, ancak ileriye doğru problem yaşayan ve yaşayacak ülkelerin ne kadar ihtiyacı olabileceğine bakıldığında bu rakamın 800-900 milyar dolar olduğunu, bu nedenle IMF'nin 400-500 milyar dolar daha ilave kaynağa ihtiyacı var gibi göründüğünü kaydetti.

Türkiye'nin 2008 Mayıs ayından beri IMF'den kredi kullanmadığını, borç geri ödediğini hatırlatan Babacan, "Yaklaşık bizim şu anda 2 milyar doların biraz üzerinde borcumuz kaldı. Ödemeler devam ediyor. 2013 yılının Mayıs ayında da ödemelerimiz tamamlanacak. 2 milyar doların üzerinde ödeme, aslında IMF'nin başka ülkelere kullandıracağı kaynak anlamına geliyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2B ile alakalı bütçeye koydukları herhangi bir gelir tahmini olmadığını belirterek, 2B'den ne kadar ilave gelir olursa, ona göre ilave gelirin ne kadarını hangi yatırım projesine harcayacaklarını ele alacaklarını, bu gelirin bir kısmını borçların azaltılmasında kullanacaklarını bildirdi.

ABD'de düzenlenen IMF, Dünya Bankası ve G20 toplantılarına katılmak üzere Washington yolcusu olan Ali Babacan, hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Babacan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

- Bizim ihracatımız hızla coğrafya olarak genişliyor. AB'ye olan bağımlılığımız nispeten daha azalmış durumda. Ama yüzde 45 büyük bir oran... Dolayısıyla bizim yapmamız gereken, hızla pazar çeşitlemesine gitmek. Bir yandan da AB'nin bu döneminde ihtiyaçları değişecek. Dolayısıyla oralarda Türkiye için fırsatlar olabilir.

- Türkiye 2008 Mayıs ayından beri IMF'den kredi kullanmadan, borç geri ödüyor. Yaklaşık bizim şu anda 2 milyar doların biraz üzerinde borcumuz kaldı. Ödemeler devam ediyor. 2013 yılının Mayıs ayında da ödemelerimiz tamamlanacak. 2 milyar doların üzerinde ödeme, aslında IMF'nin başka ülkelere kullandıracağı kaynak anlamına geliyor.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

BES'te taşıt ve konut kredisi detayı!
  • 18.08.2021 11:45

BES'te taşıt ve konut kredisi detayı!

Bireysel emeklilik sistemi (BES)'teki taşıt ve konut kredisi detayı dikkat çekti ...

Ali Babacan: Gayrimenkule gölge etmeyin!
  • 09.05.2015 16:41

Ali Babacan: Gayrimenkule gölge etmeyin!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, GYODER'in Balıkesir'de gerçekleştirdiği 7. Geli ...

Ali Babacan MIPIM'de Türk firmaların standlarını dolaştı!
  • 14.03.2013 17:28

Ali Babacan MIPIM'de Türk firmaların standlarını dolaştı!

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fransa'da gerçekleştirilen MIP ...

2B’de sona gelindi
  • 13.02.2012 16:21

2B’de sona gelindi

TBMM’ye sunulan 2B arazi çalışmalarında sonuca varıldı ...

Gayrimekul sektörü 2012’den umutlu
  • 01.02.2012 16:35

Gayrimekul sektörü 2012’den umutlu

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan Gayrimenkul sektörü 2012 yılından umutlu. ...