maritbet girişmaritbet
"2030'a kadar İstanbul'da çok ciddi deprem olacak"

"2030'a kadar İstanbul'da çok ciddi deprem olacak"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, fay hattının Adalar önüne kadar geldiğini ve 2030'a kadar İstanbul'da büyük deprem olacağını söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ve beklenen Marmara depremiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Fay hattının Adalar'ın önüne kadar geldiğini ifade eden Özhaseki, 2030'a kadar İstanbul'da çok ciddi bir deprem olacağını ifade etti.

2030'a kadar İstanbul'da çok ciddi bir deprem olacak

Bakan Özhaseki, "Hele hele İstanbul için hocaların ortak görüşü, Kuzey Anadolu Fay Hattı geldi, boğazlarda Adaların önünde bekliyor. 'Adalar segmenti' deniyor. Adalar segmentinde belli sürelerde olan depremselliğe baktığımızda doğrusu 2000'li yılların başında süre de dolmuş gibi gözüküyor. Hocaların ortak ittifak ettiği, bir iki kişi istisna koymuşlar süreyi daha uzun veriyorlar ama genelinin söylediği şu, 2030'a kadar İstanbul'da çok ciddi bir deprem olacak." değerlendirmesini yaptı.

Bu depremin büyüklüğünün de 7 ve üzerinde olmasının öngörüldüğüne dikkati çeken Özhaseki, İstanbul'un özellikle sahil kesiminde 2000 yılından önce inşa edilen 3-4 katlı yapıların buna hazır olmadığını vurguladı.

Gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesinin gerekse Mecliste yapılan bir çalışmanın neticesinde ilk etapta 600 bin riskli bağımsız birimin göründüğüne değinen Özhaseki, "Allah korusun, bunun yıkılması demek, hafif-orta hasarlıları söylemiyorum, bunun olması demek bir kere tamamıyla şehrin çökmesi, altyapının gitmesi demek. Binlerce insanın o evlerin altında can vermesi demek." diye konuştu.

Prof. Dr. Celal Şengör'ün böyle bir deprem karşısında Türkiye'nin bağımsızlığının gideceğini söylediğini aktaran Özhaseki, "Ben katılıyorum. Hasarı ölçüyorum, 100 milyar dolar civarında. O zaman bir an önce bizim bu gerçekleri bilerek hareket edip kentsel dönüşümü hızlandırmamız lazım. Adı kötü, amiyane tabirle herkes gıcık kaptı bundan, 'rantsal dönüşüm' denildi, bir şey denildi." açıklamasında bulundu.

Alan bazlı dönüşüme geçmemiz lazım

Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümde kötü uygulamalara örnek olarak belediyelerin, mahalle dönüşüme girdiği zaman yoğunluğu bir yerine iki yaparak ve birini müteahhide birini de vatandaşa verip çözmeye çalışmasını gösterdi. Bu noktada sosyal donatı, altyapı, yeşil alan ve otoparkın hesaplanmadığını anlatan Özhaseki, bu durumda İstanbul'un nüfusunun da iki misline çıkacağını vurguladı.

Özhaseki, bina bazlı dönüşümlerde örneğin İstanbul'daki Bağdat Caddesi'nin rant yüksek olduğu için iki kat üste konularak dönüştüğünü ancak yoksul vatandaşların oturduğu yerlerin ise dönüşmediğini belirtti.

Bunların tamamının, şimdiye kadar yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarının yanlışlıkları olduğunu dile getiren Özhaseki, şöyle konuştu:

 "Biri de yasadaki boşluklardan; öyle davalar açılmış ki o davalar da bir sürü engelleme aracı olmuş. Ben arkadaşlardan şu ana kadar Türkiye çapında ne kadar alanı ve kaç konutu ilgilendiren bir çalışma olduğunu sordum; 1 milyon 100 bin. Gerçekleşme oranı ne? Bina bazlılarda yüzde 76, alan bazlılarda yüzde 11-12. Alan bazlılarda tıkanıyoruz. O zaman bizim yapmamız gereken doğru bir şekilde bu işi yeniden planlamak. 5 sene içerisinde eksiğimizi fazlamızı gördük. Hatamızı da anladık, iyi olan yönlerini de gördük. O zaman bundan ders alarak bizim yeni bir planlamaya geçmemiz lazım.

Bina bazlı dönüşümlere biraz frene basıp alan bazlı dönüşüme geçmemiz lazım. Alan bazlı dönüşüm yapılırken her türlü sosyal donatı hesaplanıyor. İşte yeni planlamalarda, her arkadaşın belki de ittifak ettiği bir konu, mahalle konseptine geçilmesi. Mahallenin bir merkezinin, sokaklarının olması, esnafa gidip gelirken selam vermek, komşuların birbirini bilmesi, hatır sorması. Çok yüksek yapılardan vazgeçilmesi, altyapısının düzgün bir şekilde konulması."

Bakan Özhaseki, şehircilikte "akıllı, yeşil şehirler" gibi yeni kavramların da oluştuğuna işaret ederek, tüm bunların içinde yer aldığı yasal çalışmanın ilerleyen günlerde ortaya çıkacağını bildirdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Marmara'daki Kuzey Kol fayı 7 şiddetinde depreme neden olabilir!
  • 19.08.2021 11:15

Marmara'daki Kuzey Kol fayı 7 şiddetinde depreme neden olabilir!

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi, 17 Ağusto ...

İstanbul'un Deprem Eylem Planı hazır!
  • 26.04.2021 13:44

İstanbul'un Deprem Eylem Planı hazır!

İstanbul'da tüm hazırlıklar 7,5 şiddetindeki bir depreme göre yapıldı. Plana gör ...

Hollanda'da devletten ev kiralamak için 7 yıl bekleniyor!
  • 24.04.2021 16:42

Hollanda'da devletten ev kiralamak için 7 yıl bekleniyor!

Hollanda'da yapılan bir araştırmada, devletten sosyal konut kiralamak isteyen dü ...

Avcılar deprem haritası ne diyor, bölgeyi neler bekliyor?
  • 21.10.2020 15:50

Avcılar deprem haritası ne diyor, bölgeyi neler bekliyor?

Olması muhtemel büyük İstanbul depreminde 7,5 şiddetinde senaryo çizildi. Avcıla ...

Naci Görür ''Büyük İstanbul depremini öne çekebilir''
  • 25.09.2020 10:08

Naci Görür ''Büyük İstanbul depremini öne çekebilir''

Dün meydana gelen deprem sonrasında Profesör Doktor Naci Görür, büyük İstanbul d ...

İstatistiklere göre Türkiye için çok büyük depremler kapıda!
  • 03.06.2018 11:55

İstatistiklere göre Türkiye için çok büyük depremler kapıda!

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif ...