maritbet girişmaritbet
120 bin yapıya tabletli denetim yapılacak!

120 bin yapıya tabletli denetim yapılacak!

Yeni geliştirilen modelle 120 bin yapı için tabletli denetim gerçekleştirilecek, binanın ihtiyacı ortaya çıkarılacak.

Hükümet, Türkiye genelindeki tüm kamu binalarının risk envanterini çıkarmak için kolları sıvadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hacettepe, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nden teknik destek alarak envanter çıkarmak için bir komisyon kurdu. 1.5 yıldır çalışmalarını sürdüren ekip, Türkiye'de ilk kez uygulanacak bir model geliştirdi. Bu modelde bir tabletle binalarda tahribata gerek kalmadan risk durumu ölçülüyor. Yüzde 25 oranında tamamlanan çalışma bir yıl sonra sona erecek.

Düzce'de başlayan pilot uygulama 67 ile yayılırken, aralarında İstanbul, İzmir ve Kayseri'nin de bulunduğu 59 şehirde çalışmalar halen devam ediyor. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre Burdur, Tunceli, Iğdır, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Elazığ ve Erzincan'da ise denetimler tamamlandı.

Bugüne kadar yaklaşık 5 bin kişilik kadroyla, 119 bin 578 kamu binasının verisi toplandı. Kamu yapılarına ait 480 bin yapıyı kapsayan envanter çalışmalarının 2021 sonu itibarıyla tamamlanması planlanıyor. Çalışmayla kentsel dönüşüm sürecinin hızlandığını belirten yetkililer, kamu kaynaklarının öncelikle hangi binalar için harcanması gerektiğinin de tespit edildiğini kaydetti.

Binaların depreme karşı risklerinin sayısal olarak belirlenebildiği pratik bir 'ölçme-değerlendirme -öncelik belirleme' yöntemi geliştirildiğini söyleyen bakanlık yetkilileri süreçle ilgili şu bilgileri verdi: "Bu yöntem pilot il Düzce'de uygulandı, elde edilen sonuçların değerlendirilmesi sonrası 2020'nin ilk 3 ayı içerisinde web tabanlı iki ayrı yazılım geliştirildi. Çalışma için önce sahada görevli inşaat mühendisi ve mimar bir tablet aracılığıyla süreci başlatıyor.

Yapıya ait onlarca sorunun cevabı sisteme giriliyor. Metodolojide her cevabın bir puan değeri var. Tüm sorular yanıtlanınca nihai puan çıkıyor ve buna göre de renklendirme yapılıyor. Kırmızı bina birinci, turuncu ikinci, yeşil ise üçüncü öncelikli yapı oluyor. 2. aşamada il müdürlüklerindeki ekipler bilgileri gözden geçiriyor. 3. aşamada ise bakanlık ekipleri verileri kontrol ederek kayıt altına alıyor. Sonuçlar Cumhurbaşkanlığı'na iletiliyor. İlgili bakanlık detaylı risk analizi yapıyor. Sonra yapı yenileniyor ya da güçlendiriliyor."

İzmir'de yaşanan 6.6 büyüklüğündeki deprem felaketinin ardından kamu binalarının envanteri çıkarılmaya başlandı. Çalışmalara başlanılması için bölgeye 120 tablet yollandığını belirten yetkililer, 5 bin 254 kamu binasına ait veri girişinin tamamlandığını, sahada veri toplama çalışmalarının da sürdüğünü dile getirdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

120 bin yapıya tabletli denetim yapılacak!
  • 14.11.2020 10:34

120 bin yapıya tabletli denetim yapılacak!

Yeni geliştirilen modelle 120 bin yapı için tabletli denetim gerçekleştirilecek, ...

Bitişik nizam, depremde çekiç etkisine neden oluyor!
  • 09.11.2020 10:49

Bitişik nizam, depremde çekiç etkisine neden oluyor!

BTÜ Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi, deprem esnasında bitişik ...

Riskli yapı tespitinde büyük artış! 26 bin 137 bina…
  • 20.08.2014 16:01

Riskli yapı tespitinde büyük artış! 26 bin 137 bina…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen kentsel dönüşüm kapsamında, ağustosa ...

TOKİ’ye para yağıyor
  • 08.04.2010 22:52

TOKİ’ye para yağıyor

TOKİ, 22 Mart'ta başlattığı indirim kampanyasından, şimdiye kadar 110 milyon lir ...