maritbet girişmaritbet
Yusuf Ziya Yılmaz: Samsun için sel master planı hazırlanacak!

Yusuf Ziya Yılmaz: Samsun için sel master planı hazırlanacak!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atakum, Canik, Tekkeköy ve İlkadım'ı kapsayacak bir 'sel master planı' hazırlayacaklarını söyledi

 

Büyükşehir Belediyesi sınırlarını kapsayacak 'sel master planı', hazırlığı içinde olduklarını vurgulayan Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, bununla ilgili olarak iki proje firmasının çalışmalarına başladığını kaydetti. Yapılacak olan 'Sel Master Planı'nın Atakum'un yanı sıra, Canik, Tekkeköy ve İlkadım'ı kapsayan bir master planı olacağını açıklayan Yılmaz,
 
"Yaklaşık 600 bin nüfusun yaşadığı alanı kapsayacak olan bir 'sel master planı' yapmayı düşünüyoruz. Şu anda arazide selin sebep ve sonuçları ile ilgili bir analiz çalışması yapılıyor. Bunun gerektirdiği bir eylem programını yaklaşık 3 yıllık bir süreç içinde sel nedeniyle oluşmuş oyan sonuçları, selin hissedilmemesini sağlayacak olan üst kotlarda taşkın seddeleri, alt kotlarda mevcut sanat yapılarının kapasitesini büyütme gibi veya yatakların derinleştirilerek ve yatak sel bölgelerindeki imarların iptal edilerek, kamulaştırılıp dere yataklarında yapılaşmayı engelleyen bir eylem planından bahsettiğim için 3 yıldan bahsediyorum." şeklinde konuştu.
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile dirsek teması içinde olacaklarını kaydeden Başkan Yılmaz, "Bu plan ile vatandaşlarımızın afete maruz kalabilecekleri bu alanlardan çıkartılarak kentsel dönüşüm projeleri veya sosyal konutlarla uygun yerlere taşınması sağlanacak. Buralarda yapılmasını gerektiren su yapılarını bu önümüzdeki 2-3 sene içinde tamamlamayı proje programı olarak önümüze koyduk." şeklinde konuştu.
 
7 Ağustos sabahı yaklaşık 150 bin kişinin yaşadığı Atakum'da etkili olan selde Çobanlı, Alanlı ve Değirmendere derelerinin taştığını hatırlatan Yılmaz, yaşanan sel felaketinin ardından 8 ve 9 Ağustos günlerinde Atakum'da bulunan derelerin yeniden yoğun yağışlar nedeniyle yine taştığını söyledi. Son yaşanan yağışlarda Kürtün Çayı üzerindeki sel kapanının görevini yaptığını ifade eden Yılmaz, Samsun'da gece boyunca devam eden şiddetli sağanak yağmur sonrasında Kürtün Çayı'nın taştığını, çay üzerine yapılan sel kapanının muhtemel faciayı önlediğini ve masrafını çıkarttığını vurguladı. Sel felaketlerinin ardından 24 saat esasına dayalı olarak 200 personel ve 100 araç ile Atakum ilçesinde temizlik çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, kısa zaman içinde temizlik çalışmalarını bitireceklerini açıkladı.
 
Atakum ilçesinde yaşanan sel felaketinden sonra bölgede önemli bir çalışma yaptıklarını belirten Yusuf Ziya Yılmaz, "Çobanlı, Alanlı ve Değirmendere derelerinin membasında yoğun yağış oldu, bu yoğun yağış derelerin taşıyamayacağı kapasiteye ulaştı ve denize doğru hızla ilerleyince denize doğru bir yerleşke olan Atakum'un düşük kotlu alanlarındaki konutların bodrum katlarını su bastı. Sel dere yatağına yakın yapılaşmış olan binaları öncelikle etkiledi. 8 Ağustos sabahı, aynı şekilde Değirmendere ve Kurupelit derelerinde bir taşkın yaşadık. Önceki güne göre bir etkileşim olmadı. Olayı kontrol altına aldık. Şu anda bodrum katlara yapı kullanım izni verildiği için buralara yerleşmiş olan vatandaşların içinde bulunduğu çamurun verdiği güçlükler var. Vatandaşlarımız Ramazan gününde bu sıkıntıları yaşıyor. Elektrik kesintisi bitti. Hızla çamur çekme çalışmalarını sürdürüyoruz. Bir taraftan vidanjörlerle çamur çekiyoruz, bir taraftan da kanal temizliyoruz. Bu iş için Büyükşehir Belediyesi kadrosundan 200 kadar insan çalışıyor, 100'e yakın makine çalışıyor. Selden etkilenen yaklaşık 400 vatandaşımız var. Bütün gücümüzle sahadayız. Herhangi bir ihtiyacımız yok, bir iki gün içinde bütün her tarafta gerekli temizliği yapıp bu olayı bitireceğiz." diye konuştu.
 
Muzaffer  Altunay / Zaman
 
   

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"
  • 28.02.2024 16:08

Bakan Uraloğlu: "Hızlı tren ağımızı artık Karadeniz'e ulaştıracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, hızlı tren ağını Karadeniz'e ul ...

Samsun Şehir Hastanesi inşaatı devam ediyor
  • 20.07.2023 15:35

Samsun Şehir Hastanesi inşaatı devam ediyor

Samsun İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç Samsun Şehir Hastanesi ile ilgili bilg ...

Samsun'da ilçeler ile il merkezi arasında tek dolmuşla ulaşım dönemi başladı
  • 30.12.2022 10:06

Samsun'da ilçeler ile il merkezi arasında tek dolmuşla ulaşım dönemi başladı

Samsun Büyükşehir Belediyesince yapılan ve ilçelerden kent merkezine tek dolmuşl ...

Karadeniz Bölgesi'nin ilk Bilim Merkezi ve Planetaryum inşası sürüyor
  • 13.07.2022 09:29

Karadeniz Bölgesi'nin ilk Bilim Merkezi ve Planetaryum inşası sürüyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen "Bilim Merkezi ve Planetaryu ...

Samsun'da elektrikli otobüsler kullanılacak
  • 13.07.2021 11:01

Samsun'da elektrikli otobüsler kullanılacak

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, elektrikli otobüslerin Türkiye ...

Demonte ahşap evler ilgi görüyor
  • 25.04.2021 12:28

Demonte ahşap evler ilgi görüyor

Samsun'un Havza ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) "demonte ev" üreti ...