maritbet girişmaritbet
Yassıada’nın imara açılmasına Emine Gürsoy Naskali karşı çıkıyor!

Yassıada’nın imara açılmasına Emine Gürsoy Naskali karşı çıkıyor!

Celal Bayar’ın torunu Emine Gürsoy Naskali, Yassıada’nın imara açılmasını eleştirerek “Guantanamo’yu otele dönüştürürlerse buralara kim eğlenmeye gider” dedi

Yassıada'da darbeciler tarafından yargılanan eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın torunu Emine Gürsoy Naskali adanın imara açılmasını Taraf 'a değerlendirdi. Yassıada'nın 27 Mayıs Darbesi'nin sembolü olduğunu belirten Naskali adada otel yapılması fikrine karşı çıkarak “İleride Guantanamo'yu otele dönüştürürlerse buralara kim eğlenmeye gider? Yassıada'ya tatile bizlerden kimsenin gitmeyeceği muhakkak” diye konuştu.

Yassıada'daki yapılaşma oranını yüzde beşten 65'e çıkaran imar planını yorumlayan Naskali şunları söyledi; “27 Mayıs darbecilerinin Yassıada'da Demokrat Parti iktidarı mensuplarına çektirdiği ince ince hesaplanmış rezillikleri düşündüğüm zaman, orada sahnelenen kurgu mahkemenin darbecileri “haklı” göstermek için dağıttığı ölüm kararlarını düşündüğüm zaman, idama dakikalar kala makattan yapılan prostat muayenelerini, “rica ederim, yapmayın” sözlerine rağmen yapılan bu muayeneleri, ellerde, vücutlarda söndürülen sigaraları, onur kırmak için yapılan hakaretleri düşündüğüm zaman, ‘acaba' diyorum, ‘Yassıada'da inşa edilmesi tasarlanan bungalovlarda kim oturacak, oraya yapılacak otele kim gidecek?' Teşbihte hata olmaz, acaba Almanya'daki toplama kamplarının içine bungalovlar yapılacak olsa, Rusya'da Gulag kamplarına tatil köycükeri kondurulacak olsa, ileride Guantanamo'yu otele dönüştürürlerse buralara kim eğlenmeye gider? Yassıada'ya tatile bizlerden kimsenin gitmeyeceği muhakkak.”

“Demokrasi adası” denmesi rahatsız edici

Adanın metruk haliyle kalmasını isteyen Naskali şunları dile getirdi “O manzara, mahkeme salonunun yıkık dökük hali, benim için darbenin tahribatını ve layık olduğu sonu temsil ediyor. Tabii, orada yaşananları düşününce içim burkuluyor, o ayrı. Bir taraftan da o metruk hal kendini bilmezlere bir ihtar olur, darbecilikle elde edilen gücün yerle yeksan olacağını hatırlatır diye düşünüyorum Yassıada'ya demokrasi adası denmesi de beni rahatsız ediyor. Çünkü Yassıada ve demokrasi yanyana gelmeyecek iki çağırışım. Bırakın adı Yassıada olsun. Bir anıt yapılacaksa, çok büyük bir taş üzerine Yassıada'da tutulan seçilmişlerin adı yazılsın. O kadar.”

Ada halka açılsın

Adanın askeri alan olmaktan çıkarılmasını memnuniyetle karşıladığını ifade eden Naskali sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul'da deniz esintisi gören neredeyse her yer askerî denetim altında. Yassıada'daki askerî binalar - mahkeme salonu hariç - yıkılmalı, zaten bu binalar çürük ve yarı yıkık haldeler. Adaya motorların yanaşabileceği iskelelerin yapılmasını, adanın yürüyüş yapılabilecek ve İstanbul'un nefes alabileceği halka açık bir alan olmasını arzu ederim.”

Tatil köyü değil butik otel

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar önceki gün yaptığı açıklamada Yassıada'da tatil köyü değil butik otel yapılacağını belirterek “Yassıada'da kültür merkezi ve müze yapacağız. Buralara gelen insanlar, bir gece kalmak isterse onlar içinde bir barınma yeri, bir butik otel şeklinde küçük bir şey yapılabilir. Ama burada oteller yapılmayacak. İmar planında böyle bir şey yok. Yassıada'da yapılaşma diye bir şey yok” diye konuştu.

Sümeyra Tansel/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Demokrasi ve Özgürlükler Adası'ndan görüntüler
  • 28.05.2021 18:39

Demokrasi ve Özgürlükler Adası'ndan görüntüler

1960 askeri darbesinin ardından yargılamaların yapıldığı ve geçen yıl da tarihi ...

Bakan Bayraktar’dan kentsel dönüşüm ayrıntıları!
  • 16.04.2012 18:32

Bakan Bayraktar’dan kentsel dönüşüm ayrıntıları!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm yasasının son duru ...

Marmara Denizi'ndeki müsilajın yoğunluk haritası çıkarıldı!
  • 12.06.2021 13:14

Marmara Denizi'ndeki müsilajın yoğunluk haritası çıkarıldı!

Gebze Teknik Üniversitesi, Marmara Denizi'ndeki müsilajın yoğunluk haritasının ç ...

İzmir'de konut satışları yüzde 250,9 oranında arttı
  • 15.07.2020 11:27

İzmir'de konut satışları yüzde 250,9 oranında arttı

TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü, 2019 haziranda İzmir’de 3 bin 331 olan konut satışı, ...

Yazlık evlerde ısı ve su yalıtımı binanızı ve bütçenizi koruyor
  • 09.07.2020 11:34

Yazlık evlerde ısı ve su yalıtımı binanızı ve bütçenizi koruyor

İZODER; yazlık binaların ısı ve su yalıtımı uygulamalarıyla hem yaza hem de kışa ...

Demokrasi ve Özgürlük Adası için geri sayım başladı
  • 03.09.2018 15:34

Demokrasi ve Özgürlük Adası için geri sayım başladı

Demokrasi ve Özgürlük Adası olarak yeniden düzenlenen Yassıada’daki çalışmalar Ş ...