maritbet girişmaritbet
Yabancı yatırımcılar Antalya'da denize yakın evleri tercih ediyor!

Yabancı yatırımcılar Antalya'da denize yakın evleri tercih ediyor!

Antalya Konyaaltı'nda konutların metrekare birim fiyatları 1.100 TL ile 4 bin 500 TL arasında değişiyor!

 

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya, doğası, iklimi, tarihsel ve kültürel zenginlikleri, rahat yaşam koşulları nedeniyle yurt içinden ve yurt dışından yatırımcıların ilgisini çekiyor
 
Ekonomisinin temelleri turizme dayanan ve Türkiye'nin en çok göç alan illerinden biri olan Antalya, yaşamak için cazip kentler arasında bulunuyor. İnsanlar hem iş imkanları hem kaliteli yaşam standartları sunan Antalya'yı Ankara, İstanbul, İzmir gibi daha karmaşık metropollere tercih ediyor. Bu da Antalya'yı konut yatırımı açısından öne çıkarıyor.
 
 
Geleneksel mimarisini korumuş merkezi ve büyük ölçekli modern turizm yatırımlarının bir arada bulunduğu Antalya, dış piyasayı da etkileyerek yatırımları üzerine çekiyor. Gerçekleşen turizm yatırımlarının iç piyasaya etkisiyle göç almaya başlayan şehirde konut talepleri yükselme trendine giriyor ve yükselişi hız kesmeden devam ediyor. Uzun vadede geri ödenen konut kredilerinin ortaya çıkardığı ödeme kolaylıkları konut talebindeki yükselme eğrisini daha üst noktalara taşıyor. Yükselen bu talep, konut sektöründe karlılığı da beraberinde getiriyor ve sektöre ait konut yatırımlarını arttırıyor.
 
Antalya gayrimenkul piyasasında, hem yerli hem de yabancı uyruklu müşterilere yapılan satışlar son dönemde oldukça yükseldi. Bugün Antalya'da taşınmaz sahibi olmuş yabancı uyruklu insan sayısı 40 binin üzerinde. Bu grubun büyük bir çoğunluğunu Almanlar, Ruslar, Danimarkalılar, İngilizler, Norveçliler, Hollandalılar oluşturuyor.
 
Antalya'da yabancı uyruklu kişilerin mülkiyetinde yaklaşık 33 bin 317 adet taşınmaz bulunuyor. Şehirde yabancı uyruklu kişilerin mülkiyetindeki taşınmaz alan toplamı yaklaşık 6,4 milyon metrekare. Almanlar 5 bin 492 adet konut ile birinci sırada geliyor.
 
Konut sektörü açısından cazip bir kent olan Antalya'da gayrimenkul sektörü dönem dönem hareketlilik gösteriyor. Özellikle yaz aylarının başlarında yabancılara konut satışlarının artması ve konut kredilerindeki faiz oranlarının düşmesi gayrimenkul sektörünü pozitif yönde etkiliyor.
 
Yabancıların gayrimenkul piyasasına olan etkisi, en fazla deniz kenarında yer alan turizm bölgelerinde hissediliyor.
 
Konut talebinde yüksek gelirli kesim Lara Sahil bandını tercih ediyor, ancak son yıllarda Konyaaltı'nın sahil bölümüne olan talep de artış gösteriyor. Şehirde orta gelire sahip nüfus, fiyat olarak daha uygun olan bu bölgelerin arka kısımlarını, dar gelire sahip nüfus ise şehrin çeperlerinde yer alan bölgeleri tercih ediyor. Antalya ilinde merkez ilçelerde konut tipleri ve bunlara olan talepler farklılık gösteriyor. 
 
 
Konyaaltı
Şehir içinde karlı bir konut yatırımını hedefleyenler özellikle Konyaaltı bölgesine yoğunlaşıyor. Bölgenin özellikle sahile yakın oluşu ve bünyesinde ana ulaşım arterlerini, sosyal aktivite alanlarını barındırması, bölgeyi yatırımcı açısından cazip kılıyor. 10 yıl öncesinde şehre uzak olarak algılanan ve az talep gören daha çok yazlık olarak tercih edilen Konyaaltı bölgesi, şehrin büyümesi ile altyapısını tamamlayarak şehir içinde gözde bölgeler arasına giriyor. Bölgede yer alan konut yatırımları modern mimariye sahip konutlardan oluşan havuzlu, güvenlikli, kapalı otoparklı sitelerden oluşuyor. Bölge bu özellikleri ile özellikle şehirdeki genç ailelerin ilgisini çekiyor. Ayrıca şehirdeki tek üniversitenin bölgede yer alması öğrenciler açısından da bölgeyi cazip hale getiriyor. Bölge, Antalya'nın yerlisi olan emekli insanlara da ev sahipliği yapıyor.
 
Gürsu, Arapsuyu, Siteler ve uzun vadede Liman bölgesi Konyaaltı bölgesinde öne çıkan mevkiler. Konyaaltı bölgesinde iç kesimlerde konutların metrekare fiyatları bin 100 TL'den başlıyor, sahil şeridinde ise bu rakam 4 bin 500 TL'ye kadar çıkıyor. Birçok konut projesinin yer aldığı bölgenin artan talep grafiği ile ileride de bu özelliğini koruyacağı ve yatırımcılarına kazandırmaya devam edeceği öngörülüyor.
 
Muratpaşa-Lara
Bir turizm merkezinde aranan ilk özellik olan denize yakınlık, Lara bölgesi için de büyük bir potansiyel oluyor. Ayrıca bünyesinde, tercih edilen AVM'leri ve sosyal alanları barındıran Lara bölgesi, prestijli siteleri ile konut piyasasında yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Son yıllarda çeşitli alışveriş merkezlerinin açılmasıyla bölgede yer alan işyerleri de önem kazanıyor. Özellikle falez manzarasına sahip deniz bandında yer alan konutlar bölge ortalamasının üzerinde rakamlara pazarlanıyor. Lara'yı diğer bölgelerden ayıran en önemli özelliği de Kundu bölgesinde odaklanan turizm yatırımları. 2000'li yılların başlarında bölgede yapılan 5 yıldızlı lüks oteller, bölgenin çehresini değiştirerek yerli ve yabancı birçok yatırımcının bölgeye ilgisini arttırıyor.
 
Bölgede; Kundu, Eski Lara Caddesi, Yeşilbahçe ve Meydankavağı mevkileri öne çıkıyor. Bu mevkiler konut yatırımında üst seviyede karlılık sunuyor. Muratpaşa-Lara bölgesinde iç kesimlerde konutların metrekare fiyatları bin 200 TL'den başlıyor. Sahil şeridinde ise bu rakam 5 bin TL'ye kadar çıkıyor.
 
Kepez
Konut sektörüne yeni atılan yatırımcılar Kepez bölgesinde yoğunlaşıyor. Özellikle orta-alt gelir grubuna hitap etmekte olan bölge, risk almaktan kaçınan ve yüksek karlılık hedefleri olmayan yatırımcılara cazip geliyor. Kepez bölgesinde kuzey kesimlerde (Varsak bölgesi) konut metrekare fiyatları 600 TL'den başlıyor, güneye doğru gidildikçe bu rakam bin ile bin 200 TL aralığına kadar çıkıyor.
 
Döşemealtı
Şehrin kargaşasından uzakta, villa tarzı yaşam alanları arayanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek potansiyelde olan Döşemealtı'nda; Yeşilbayır, Düzlerçamı mevkileri öne çıkıyor. Organize Sanayi Bölgesi ve yapılmakta olan Uluslararası Antalya Üniversitesi bölgeyi cazip hale getiriyor. Son yıllarda bu bölgede konut fiyatları şehir ortalamasının üzerinde artış gösteriyor. Uygun konut fiyatları, yeni altyapısı ve var olan arsa arzı ile yatırımcıların ilgisini çekiyor. Döşemealtı bölgesinde ise apartman tipi yapılarda konut fiyatları metrekare bazında 600 ile 900 TL aralığında. Villa tarzında yapılarda ise metrekare fiyatları bin 200 TL'den başlıyor, 3 bin 500 TL'ye kadar çıkıyor.
 
Manavgat
Türkiye'nin ve Antalya ilinin önemli turizm merkezlerinden biri olan Manavgat ilçesi, son yıllarda turizme olan ilgi ile birlikte yerli ve yabancı yatırımcıların ilk tercihleri arasında yer alıyor. Bölge son yıllarda Antalya şehir merkezine yakın konumda yer alan turizm bölgelerinde boş arsa stokunun azalması ile birlikte boş arsa arzına sahip olmasından dolayı tercih ediliyor.
 
Manavgat'ta turizm tesisleri yanında bütünlüğünü sağlayan ve cazibesini arttıran Manavgat Şelalesi, Titreyengöl, Köprülü Kanyon, Seleukela, Selge, Alarahan, Aspendos, Side gibi önemli kültür ve turizm alanları bulunuyor.
 
Manavgat ilçesinin sahil şeridine cepheli konumlu olması, Antalya ile Konya-Alanya'yı birbirine bağlayan çok önemli bir aks üzerinde yer alması, bölgede denize cepheli ve Antalya-Alanya Karayolu'nun kuzey cephesinde yola cepheli parsellerin büyük bir kısmının Turizm Tesis Alanı lejandına sahip olması, turizm amaçlı yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcının bu bölgeye yönelmesine ve son 5 yıl içerisinde turizm tesislerinin sayısında bir atış yaşanmasına sebep oluyor.
 Turizm yatırımları sonucu oluşan istihdamın karşılanması adına bölgenin il genelinde en yüksek göç alan ilçe olduğu, bununla birlikte konut inşaatlarında ve yan sektörlerinde son yıllarda artış görülüyor.
 
Bölgede denize cepheli olan turizm imarlı arsaların fiyatının yüksek, Antalya-Alanya Karayolu'nun kuzeyinde kalan arsa fiyatlarının ise denize cephe arsa fiyatlarına göre daha düşük olduğu görülüyor.
 
Diğer ilçelere nazaran sahil bandının uzun olması Manavgat ilçesinin, yapılan yatırımlarla birlikte gelişimini gelecek dönemlerde de devam ettirmesi bekleniyor.
 
Serik
İlçe sınırları içerisinde yer alan beldeler; Abdurrahmanlar, Kadriye, Belek, Belkıs, Boğazkent, Çandır, Gebiz, Kadriye, Karadayı, Yukarıkacaoyatak ve Aşağıkocayatak olarak sıralanıyor. Son yıllarda Belek, Kadriye, Boğazkent ve Belkıs beldeleri turizm açısından ön plana çıkıyor ve Belek beldesi ülkenin en önemli turizm beldelerinden birisi haline geliyor. Özellikle son yıllarda golf turizminin yoğunlaşması nedeniyle golf otel yatırımları artıyor. Halen işletmeye açık olan 11 golf tesisinde toplam 16 saha bulunuyor. Bölgenin şehir merkezine, Antalya Uluslararası Havalimanı'na yakınlığı ve tabiat güzelliği ilgiyi buraya yöneltiyor ve son 10 yıl içerisinde yapılan otel yatırımları sonucunda bölgenin çehresi değişiyor. Yılda 3 milyon turistin uğradığı Belek'te 50'den fazla 5 yıldızlı otel bulunuyor. Ayrıca Serik, Aspendos, Silyon, Zeytinlitaş Mağarası, Uçansu Şelalesi, Köprülü Kanyon gibi önemli bölgeleri ile kültür, medeniyet ve turizm beşiği konumuna geliyor.
 
Serik ilçesinin güney beldelerinin sahil şeridi boyunca konumlanması, Antalya-Alanya karayolunun güneyinde kalan kısmın turizm lejandına sahip olması, turizm amaçlı yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcının bu bölgeye yönelmesine neden oluyor ve bölgede çok sayıda turizm tesisi yapılıyor. Belek kumsalının uzantısında Boğazkent beldesi daha çok yerli turistlerin yazlıklarının bulunduğu bir bölge. Belek bölgesinin arz-talep doyumuna ulaşmış olması nedeniyle günümüzde yatırımcılar Kadriye ve Boğazkent beldesine yöneliyor.
 
Alanya
Alanya, bünyesinde güney sahilleri içerisindeki en uzun plaj şeridini ve mavi bayraklı sahilleri barındırması, bölgede uzun yaz mevsiminin yaşanmasından dolayı yüksek deniz suyu sıcaklığının ve uzun güneşlenme süresinin olması ve birçok Avrupa ülkesine göre daha ekonomik fakat kaliteli yaşam standartlarına sahip olması sebebiyle turizm sektöründe sadece yerli değil yabancı yatırımcıların da dikkatini çekiyor.
 
Bölgeye yerleşmeye karar veren yabancı ülke vatandaşlarının, satın alınacak gayrimenkul tercihlerinde arazilere pek talep göstermediği, tercihlerini yüzde 99 oranında konut vasfındaki taşınmazlardan yana kullandığı gözleniyor. Bu da bölgedeki konut sektörünün, turizmin tetikleyici unsurları arasına girerek önem kazanmasına ve yabancı ülke vatandaşlarının konut sektöründe belirleyici rol almasına sebep oluyor.
 
2005 yılından beri durağan bir dönem geçiren Alanya konut sektörünün, son 1-2 yıllık dönemde gerçekleşen hareketlenmenin ardından, yabancılara konut satışında mütekabiliyet (karşılıklılık) şartını kaldıran düzenlemenin TBMM'de kabul edilmesi ile yeniden canlanması ve talep artışının fiyatlara da yansıması bekleniyor.
 
İlçede yer alan ve satılamayan konut stoklarının özellikle Suudi Arabistan, Kuveyt, İran, Gürcistan, Azerbaycan ve diğer Türk Cumhuriyetleri dahil 42 ülke vatandaşına satış kısıtlamasının kalkmasıyla tüketileceği bekleniyor. Özellikle Suudi Arabistan, Libya, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve İran vatandaşlarının bölgeye olan ilgisi biliniyor. Bölgede yer alacak yeni projelerin hedef kitlesinin merkezinde Ortadoğu ve Araplar olacak. Alanya konut sektörünü tekrar canlandırabilmek için bu yeni hedef kitlesinin taleplerine uygun projeler ve pazarlama stratejileri ile alternatif bir yola yönelecek.
 
Son dönemde Avrupa ekonomi piyasalarındaki olumsuz atmosferden de kaynaklı sebeplerle risk almaktan kaçınan ve yatırımlarına sınırlama getiren Avrupalıların bölgedeki mülk alımları düşüş gösteriyor. Rusların alımlarında ise artış görülüyor. Arapların bölgeye olan ilgisinin yatırıma dönüşeceği de göz önüne alınınca bölgede yer alan yeni projelerde, 2+1 kullanımlı konutların tercih edilmemesinden dolayı 3+1, 4+1 ve 1+1 kullanımlı konutlar yoğunluk gösterecek. Kentin doğu ucunda doğa içinde, deniz manzaralı ve özel havuzlu villa tarzında projeler yaygın iken merkezde ise çok katlı prestijli konutlar ve rezidans projeleri yoğunluk gösteriyor.
 
Yabancı ülke vatandaşlarına yönelik konut satımlarının ve gerçekleşecek yeni projelerin özellikle Alanya'nın doğusunda yer alacağı düşünülüyor. Bu bölgenin, güçlü ulaşım bağlantıları ve denize yakınlığıyla var olan potansiyelinin, Gazipaşa Havalimanı'nın aktif bir şekilde faaliyete geçmesi ile beraber artacağı öngörülüyor.
 
Alanya'nın doğusunda yer alan Mahmutlar beldesinin yabancı ülke vatandaşlarına mülk satışında liderliğini koruması, Kargıcak ve uzun vadede Tosmur beldelerinin de ilerleyen dönemlerde ön plana çıkması bekleniyor.  Alanya, Oba, Mahmutlar ve Kargıcak'ta yer alan ve inşaları devam eden projelerin tamamlanması ve altyapıda gerçekleştirilecek düzenlemeler ile bu bölgelerde yer alacak konut ve arsa yatırımlarının sahiplerini kazançlı çıkaracağı öngörülüyor. Alanya konut sektörünün mevcut durumu ve gelecekteki eğilimlerinin yabancı ülke vatandaşlarının taleplerine ve tercihlerine bağlı olarak şekillenmeye devam edeceği düşünülüyor.
 
Gayrimenkul Türkiye

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Antalya'ya tatile gelen turist konut alıyor!
  • 22.01.2022 13:40

Antalya'ya tatile gelen turist konut alıyor!

Ağırladığı yabancı turist bakımından "turizmin başkenti" olarak nitelendirilen A ...

Konut fiyatları en çok Antalya'da yükseldi!
  • 15.01.2016 11:40

Konut fiyatları en çok Antalya'da yükseldi!

Reidin ile GYODER işbirliğinde hazırlanan rapora göre Aralık 2015'te konut fiyat ...

Yabancı yatırımcılar Antalya'da denize yakın evleri tercih ediyor!
  • 15.10.2012 12:39

Yabancı yatırımcılar Antalya'da denize yakın evleri tercih ediyor!

Antalya Konyaaltı'nda konutların metrekare birim fiyatları 1.100 TL ile 4 bin 50 ...

Kalbi Ege’de Kalanlar ya da Ege’den Ev Alanlar
  • 19.03.2012 10:48

Kalbi Ege’de Kalanlar ya da Ege’den Ev Alanlar

Metropol insanlarının birçoğu bir gün Ege’de ya da Akdeniz’de yaşamayı hayal ede ...