maritbet girişmaritbet
Üçüncü Havalimanı Eyüp-Arnavutköy arası Karadeniz kıyısına yapılacak!

Üçüncü Havalimanı Eyüp-Arnavutköy arası Karadeniz kıyısına yapılacak!

Uzun zamandır kamuoyunda tartışılan İstanbul'a 3. havalimanı çalışmaları netleşmeye başladı. Havalimanının Eyüp - Arnavutköy arasında Karadeniz sınırına yapılacağı belirtilirken, havalimanı için denize dev dolgu yapılacağı da konuşuluyor

 

Uzun zamandır kamuoyunda tartışılan İstanbul'a 3. havalimanı çalışmaları netleşmeye başladı. Havalimanının Eyüp - Arnavutköy arasında Karadeniz sınırına yapılacağı belirtilirken, havalimanı için denize dev dolgu yapılacağı da konuşuluyor.

İstanbul'a yapılacak yeni havalimanına dair bilgiler netleşmeye başladı. Havalimanının Eyüp - Arnavutköy sınırları arasında Karadeniz'in kıyısında olacağı ve denize de önemli ölçüde dolgu yapılacağı belirtiliyor. Radikal gazetesinden Serkan Ocak, havalimanının yapılacağı iddia edilen bir haritayı yayınlarken, Bakanlık yetkilileri bu haritanın kendilerine ait olmadığını iddia ediyor. İşte konu ile ilgili haber ve yeni havalimanına yapılan itirazlar:

İstanbul 'da yapılması planlanan üçüncü havalimanının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlandığı ileri sürülen haritası ortaya çıktı. Havalimanının koordinatlarının, pistlerin, bağlantı yollarının belirlendiği harita üzerinden zemin etüt çalışmalarına başlandı. Bu çalışmanın ardından pistler ve yapılması planlanan binaların yerleri netleşecek. Haritaya göre yeni havalimanı Karadeniz'in kıyısında Eyüp ile Arnavutköy ilçe sınırlarına kurulacak. Havalimanının kuzeyinde Yeniköy ve Akpınar Köyü, güneyinde ise Tayakadın ve Işıklar Köyü var. Eski maden ocakları ile ormanlık alana kurulacak havalimanının yüzölçümü 63 milyon metrekare olacak. Dev tesisin, yılda 150 milyon yolcu kapasitesiyle Türkiye 'nin en büyük havalimanı olması bekleniyor.

İHALEYE ÇIKILMADI

Alanla ilgili şu ana kadar ihaleye çıkılmadı. Arazi spekülatörlerine karşı havalimanının tam olarak nereye yapılacağı sır gibi saklanıyordu. Radikal 'in ulaştığı haritaya göre Karadeniz kıyısına kurulacak alandaki altı pistin tam yerleri gösterilmiş. Bir pist, Akpınar Köyü yakınlarındaki göletin tam üzerinden geçecek. Havalimanı, bölgedeki kırsal yerleşim alanlarını içine almıyor. Tamamı ormanlık arazi ve eski maden arazileri üzerine planlanıyor.

1\25 bin ölçekli hazırlanmış haritaya göre Karadeniz'e dik uzanan beş pist var. Bir pist ise Akpınar Köyü'nün hemen güneyindeki üç küçük göletin olduğu alana yapılacak. Pistlerin dördü haritada işaretlenen havalimanı sınırında, ikisi ise sınırın dışında kalıyor.  

BAKANLIK: HARİTAYI BİZ HAZIRLAMADIK

Haritada alan içindeki yollar, havaalanına giden bağlantı yolları, viyadükler gibi detaylı çalışmalar var. Haritada yeni alanın tüm ayrıntıları yer alırken, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri ise haritanın kendilerince hazırlanmadığını, projenin ihale edilmediğini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'a havalimanıyla ilgili daha önceki açıklamalarında, alanın altı pistten oluştuğunu, Türkiye'nin en büyük havalimanı olacağını, yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacağını ancak ilk etabın 2015'te 90 milyon yolcu kapasitesiyle hizmete açılacağını söylemişti.

BAKANLAR KURULU KARAR ALDI

Bakanlar kurulu da 13 Ağustos 2012'de yeni havalimanının yerini ilan etti. Kararda, havalimanı için aynı noktada dokuz hektarlık alan ayrıldı. Ancak havalimanın detaylı haritası ile Bakanlar kurulunun haritasında yerleşim yerleri olan bazı noktalar havalimanı sınırları dışında tutulmuş. Bu nedenle 90 milyon metrekarelik alanın 63 milyon metrekaresi havalimanına ayrılmış. Ayrıca, İstanbul'un 1/100 bin ölçekli imar planına göre yeni havalimanı yapılacak arazinin yüzde 70'si ormanlık alan. Karadeniz kıyısındaki bölgeler bozulmuş arazi, geri kalan alanlar ise tarım arazisi.

MAKSAT YENİ YERLEŞİM YERLERİ AÇMAK

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman: Çok büyük bir hafriyat olacağı belli. Türkiye'de özellikle de İstanbul'da ormanlık alanlarda herkesin gözü var. Bu alanın tekrar orman vasfına döndürülmesi gerekiyordu. Havalimanı yapılmakla kalmayacak. Yanındaki tüm alanlar da yapılaşma baskısı altına girecek. İkinci köprü yapılırken bunu yaşadık. Kuzeyde yapılmasının başlıca nedeni yeni yerleşim alanlarını tetiklemek ve önlerini açmak. İstanbul'a yeni yük getirecek. İstanbul'a tek yapılaşma yapılacak yer burası. Maksat havalimanı değil, yeni yerleşim yerleri açmak.

BU GİDİŞLE NE KÖPRÜ YETER, NE HAVALİMANI

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nden Prof. Dr. Adil Çalışkan: Eski maden ocaklarını doldurup yapacaklarsa sorun yok. Ancak İstanbul'un yeşil alanları orada olduğu için yeşil alanlara da zarar verecek. İstanbul'da nüfus artışını durdurmadıktan sonra çözümü yok. Yoksa yeni havaalanı, üçüncü köprü de yetmez.

SULAK ALANDA EKOLOJİK YIKIM OLACAK

Yeşiller Partisi üyesi Serkan Köybaşı: Havalimanının kuzeye kaydırılması tam bir kıyıma neden olacak. 3. köprüden araç geçmesini garanti altına almak için proje buraya kaydırıldı. Havaalanına ihtiyaç var ancak bunun çözümü ormanın, ekolojinin ortasına yapmak değil. Sulak alanların tam ortası burası.

MİLYARLARCA LİRALIK ZEMİN İYİLEŞTİRMESİ

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi'nden Mücella Yapıcı: Korkunç bir çevre felaketi olur. Böyle bir yere yapılabilmesi için milyarları bulan zemin iyileştirmesi yapılmalı. Tarım alanları var. Asla yapılaşmaya açılmaması gereken alanlar. Sazlıdere ve Terkos Barajı şu anda İstanbul'un içme suyu açısından korunmuş yerleri.

DENİZE DEV DOLGULAR YAPILACAK

Harita Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Mehmet Yıldırım: Arşivleri karıştırıp İstanbul'un 1/25 binlik planlarına baksak şu anda havalanının yapılacağı yerde denizin ne kadar doldurulduğunu görürüz. 1950'lerde deniz sınırı farklıydı. Haritaya baktığımızda denizdeki sınırlara kadar alanların yeniden doldurulacağını görüyoruz. Deniz ile kara arasında 100 metrelere varan farklar var o bölgede. Projeye göre devasa yarmalar ve devasa dolgular yapılacak. Kıyı dolgusu, doğal halinin bozulması demek. Burası sadece havaalanı olarak kalmayacak, belli ki etrafında da yerleşim yerleri olacak.

İSTANBUL'UN BU BÖLGESİ ÖZENLE KORUNUYORDU

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Atalık: İlkesel olarak yıllardır İstanbul yerleşim alanlarının kuzeye doğru kayması özenle önlenmişti. Tarım arazileri, ormanlık alanlar, kente su sağlayan alanlar, doğal varlıklar kentin bu bölümünde yer almaktadır. Dolayısıyla kentin kuzeyine yapılacak üçüncü köprü ve devamında iki şehir, devamında da bir havaalanı, nüfusu kuzeye doğru hareket ettirecek. Su kaynakları ve onları besleyen doğal varlıkları tehdit edecek. İstanbul'un nüfus varlığı ve aldığı göç göz önünde bulundurulduğunda telafisi mümkün olmayacak. Bu nedenle İstanbul'un kuzeyi bakir kalmalı. Nüfusu kalabalık kentler, geri kalmışlığın göstergesi. Almanya 'da 4 milyonu geçen kent yok. Türkiye kırsal alanı güçlendirmeli, nüfusunu kırsal alana kaydırmalıdır.

Turizm Güncel

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Üçüncü havalimanına yabancılar ilgisiz kaldı!
  • 21.04.2013 14:07

Üçüncü havalimanına yabancılar ilgisiz kaldı!

3 Mayıs'ta teklif verilmesi gereken projeye, herhangi bir havalimanına göre hafr ...

3. Havalimanı yeri, 3.havalimanı yeri, 3 havaalanı yeri, 3. Havaalanı nereye yapılacak, 3. Havalimanı ihale tarihi?
  • 24.01.2013 09:39

3. Havalimanı yeri, 3.havalimanı yeri, 3 havaalanı yeri, 3. Havaalanı nereye yapılacak, 3. Havalimanı ihale tarihi?

DHMİ, Yeniköy Akpınar köyleri arasında inşa edilecek 3. Havalimanı’nın ihale tar ...

3. Havalimanı Yeniköy ile Akpınar arasındaki eski kömür ocaklarının üzerine yapılacak!
  • 19.11.2012 15:55

3. Havalimanı Yeniköy ile Akpınar arasındaki eski kömür ocaklarının üzerine yapılacak!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım İstanbul'a yapılacak ...

Terkos Gölü etrafındaki arsaların değerini üçüncü havalimanı artırdı!
  • 04.11.2012 13:30

Terkos Gölü etrafındaki arsaların değerini üçüncü havalimanı artırdı!

Terkos Gölü çevresinde inşa edilecek olan üçüncü havalimanı bölgedeki emlak piya ...

3. havalimanı, Terkos Gölü çevresindeki tarla fiyatlarını uçuracak!
  • 31.10.2012 13:19

3. havalimanı, Terkos Gölü çevresindeki tarla fiyatlarını uçuracak!

Üçüncü havalimanının yapılacağı Terkos Gölü çevresindeki imara açılmayan arsalar ...

Üçüncü Havalimanı, Terkos Gölü’ne yakın bir bölgede inşa edilecek!
  • 30.10.2012 14:19

Üçüncü Havalimanı, Terkos Gölü’ne yakın bir bölgede inşa edilecek!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, üçüncü havaalanının kuzeyde Terkos ...