maritbet girişmaritbet
Tunceli Munzur Çayı’nda yapılacak Bozkaya Barajı ve HES projesi iptal edildi!

Tunceli Munzur Çayı’nda yapılacak Bozkaya Barajı ve HES projesi iptal edildi!

Ankara 8. İdare Mahkemesi, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınmadığı gerekçesiyle, Tunceli'de, Munzur Çayı üzerinde yapılması planlanan Bozkaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi'nin iptaline karar verdi

 

Ankara 8. İdare Mahkemesi, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınmadığı gerekçesiyle, Tunceli'de, Munzur Çayı üzerinde yapılması planlanan Bozkaya Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesi'nin iptaline karar verdi.

Alınan bilgiye göre, mahkeme, 22 kişinin, Bozkaya Barajı ve HES Projesi'nin iptali ve inşaatının durdurulması istemiyle açtığı davayı sonuçlandırdı.

Kararda, 1983 yılında onaylanan Tunceli-Munzur Projesi Master Planı raporu kapsamındaki projeye ilişkin, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü'nün yazısında, 17.07.2008 tarihinde yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği'nin Geçici 3. maddesinde yer alan ''07/02/1993 günlü 21489 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ÇED Yönetmeliği'nden önce uygulama projeleri onaylanmış veya çevre mevzuatı ve ilgili diğer mevzuat uyarınca yetkili mercilerden izin, ruhsat veya onay ya da kamulaştırma kararı alınmış veya yatırım programına alınmış veya mevzi imar planları onaylanmış projelere veya bu tarihten önce üretim ve/veya işletmeye başladığı belgelenen projelere Çevre Kanunu ve ilgili diğer yönetmeliklerde alınması gereken izinler saklı kalmak kaydıyla bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz'' hükmü gereğince, projenin bu kapsamın dışında değerlendirildiği ve söz konusu santralin ÇED raporundan muaf tutulduğunun görüldüğü aktarıldı.

Bu bağlamda, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 07.10.2010 tarihinde, ÇED sürecinden muafiyet sağlayan düzenlemede, çevrenin korunması ilkesi açısından hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle ÇED Yönetmeliği'nin Geçici 3. maddesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdiği, kararda, ÇED sürecinin planlama aşamasında yer alan projelere uygulanması gerekliliği karşısında, planlama aşaması geçmiş olan, üretim ve/veya işletmeye başladığı belgelenen projelere, anılan madde hükmüyle muafiyet tanınmasında mevzuata aykırılık bulunmadığı anımsatılarak, şunlar kaydedildi:

''Bu durumda; 17.07.2008 günlü 26939 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ÇED Yönetmeliği'nin Geçici 3. maddesi hakkında, 07.02.1993 tarihinden önceki projeler için belirli bir süre öngörülmeksizin ÇED sürecinden muafiyet sağlanmasında çevrenin korunması ilkesi açısından hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verilmesi karşısında, söz konusu projelere devam edilebilmesi içen ÇED raporunun alınması gerektiği ve dava konusu Bozkaya Barajı ve HES Projesi için ÇED raporu alınmadığı anlaşıldığından, davacılar tarafından yapılan başvurunun reddine ilişkin işlemlerde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline oy birliğiyle karar verildi.''

''Hayırlı olmasını diliyoruz''

Davacı avukatlarından Özgür Ulaş Kaplan, Tunceli Barosu'nda düzenlediği basın toplantısında, kararın çok olumlu olduğunu belirterek, ''Halkımıza hayırlı olmasını diliyoruz'' dedi.

Ciddi çevre tahribatları yaratabilecek projelerin ÇED raporundan muaf olmasının hukuka uygun olmadığını dile getirdiklerini vurgulayan Kaplan, bu kararın, diğer davalarda emsal olarak kullanılacağını belirtti.

Fatma Çıray / Haydar Toprakçı-AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tunceli Munzur Çayı’nda yapılacak Bozkaya Barajı ve HES projesi iptal edildi!
  • 22.01.2013 08:22

Tunceli Munzur Çayı’nda yapılacak Bozkaya Barajı ve HES projesi iptal edildi!

Ankara 8. İdare Mahkemesi, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınmadığı ...