maritbet girişmaritbet
TOKİ, Halkalı'da temapark ile çöplükten hazine çıkardı

TOKİ, Halkalı'da temapark ile çöplükten hazine çıkardı

Bir dönem İstanbul'un çöp havzalarından biri olarak kullanılan Halkalı bölgesi, TOKİ tarafından Avrupa'nın en büyük yatırım alanına dönüştürüldü

Bir dönem İstanbul'un çöp havzalarından biri olarak kullanılan Halkalı bölgesi, TOKİ tarafından Avrupa'nın en büyük yatırım alanına dönüştürüldü. Geçen ağustosda yapılan ihaleyle İstanbul-Başakşehir Kayabaşı Bölgesi'ndeki eski taş ocağını hafriyat döküm sahasına dönüştürerek 173 milyon liralık gelir elde eden TOKİ, benzer bir başarıyı Halkalı da bulunan eski çöplük alanını Temapark olarak ihale ederek gösterdi. İstanbul'daki arazilerin kıymetini iyi hesaplayan TOKİ, gerçek değerini bulana kadar Halkalı Temapark ihalesini erteledi.

Mesa Mesken ve Kantur- Akdaş iş ortaklığının verdiği 405 milyon 275 bin liralık idare payını kabul eden TOKİ, 1 milyar 885 milyon liralık yatırımın da kapısını araladı.

Geçen Ağustos'da yapılan ihaleyle İstanbul-Başakşehir Kayabaşı Bölgesi'ndeki eski taş ocağını hafriyat döküm sahasına dönüştürerek 173 milyon liralık gelir elde eden TOKİ, benzer bir başarıyı Halkalı da bulunan eski çöplük alanını Temapark olarak ihale ederek gösterdi. İstanbul'daki arazilerin kıymetini iyi hesaplayan TOKİ, gerçek değerini bulana kadar Halkalı Temapark ihalesini erteledi. Mesa Mesken ve Kantur-Akdaş iş ortaklığının verdiği 405 milyon 275 bin liralık idare payını kabul eden TOKİ, 1 milyar 885 milyon liralık yatırımın da kapısını araladı.


1 milyon 429 bin metrekare büyüklüğündeki eski çöp döküm sahasını Avrupa'nın en büyük yatırım alanlarından birine dönüştüren TOKİ, devletin vergi gelirlerine katkı sağlarken, müteahhit firmanın yeni yatırım alanları kazanmasını sağladı. İstanbul'a Türkiye'nin ilk doğa ve eğlence parkını kazandıran TOKİ, buraya yapılacak konut ve işletmeler nedeniyle on binlerce insan için istihdam alanı oluşturdu.


TOKİ'nin eski bir çöplük alanını İstanbul'a kazandırarak elde edeceği 405 milyon liralık gelirle; 37 adet 50 yataklı hastane, 12 bin adet 45 metrekarelik 1+1 yoksul konutu, 24 derslikli 130 ilköğretim okulu, 635 sağlık ocağı ile 60 bin seyirci kapasiteli iki yeni stat yapılabiliyor.

BÖLGEYE NELER YAPILABİLİR?
Bölgeye yapılacak yatırımlar konusunda; en az 100 bin metrekarelik dev bir fuar alanı ile 20 bin metrekarelik kongre salonu dışında hiçbir şart koşmayan TOKİ, Temapark yapımı için öngörülen 1 milyon 429 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin 1 milyon 241 bin metrekarelik bölümüne doğa ve eğlence parkı olarak ayırdı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan 0.30 emsal ve imar planına göre Halkalı Temapark alanında; bölge parkı (tema park), konut, otel, motel ve rezidans gibi konaklama tesisleri, lokanta, kafe, çay bahçesi, büfe, perakende satış birimleri gibi ticaret üniteleri, çok katlı mağaza ve çarşı içeren alışveriş merkezleri, fuar alanları, ofis, büro, showroomlar (sergi-satış), banka ve finans kurumlarını içeren iş merkezleri, sinema, tiyatro, lunapark, hayvanat bahçesi, müze, sergi salonları gibi kültürel tesisler, yüzme havuzu, buz pisti, atış poligonu, squash  (duvar tenisi) gibi spor salonları, su oyunları ve su sporları, hobi bahçeleri ile bu fonksiyonları destekleyen diğer fonksiyon alanları yapılabilecek.

Özel proje alanında, otopark ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla, kentsel tasarım projesi ile belirlenecek alanlarda, yerüstünde yer alacak bitki örtüsünün yaşayabileceği derinlikte toprak örtüsü bırakılmak şartıyla ilgili kurumların görüşü alınarak, ticari amaçlı yeraltı katlı otoparkı yer alabilecek.

  • Etiketler:

Yorum Yaz