maritbet girişmaritbet
TOFD, Engelsiz Müze ve Saraylar projesini Ayasofya Müzesi’nde hayata geçirdi!

TOFD, Engelsiz Müze ve Saraylar projesini Ayasofya Müzesi’nde hayata geçirdi!

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) tarafından 2010 yılında başlatılan "Engelsiz Müze ve Saraylar" projesi ilk olarak Ayasofya Müzesi'nde hayata geçirildi

 

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) tarafından 2010 yılında başlatılan "Engelsiz Müze ve Saraylar" projesi ilk olarak Ayasofya Müzesi'nde hayata geçirildi.

TOFD tarafından yapılan tespitlerin ardından hazırlanan proje çalışmalarının, Kültür Bakanlığı ve ilgili yerel birimlere iletilmesiyle birlikte başlanan projenin ilk somut adımı atılmış oldu. İstanbul 6 müze ve sarayda da uygulanacak olan proje ile turistlerin yoğun ilgi gösterdiği merkezler önümüzdeki günlerde engelliler tarafından erişilebilir olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan çıkan kararla Ayasofya Camii ve Müzesi'nin erişilebilir olması için, Ayasofya Müzesi ile İstanbul Anıtlar Müdürlüğü görevlendirildi. Proje kapsamında, aralarında Topkapı Sarayı, Arkeoloji Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İslam Bilim ve Teknolojisi Müzesi, Yıldız Sarayı Müzesi ile Rumeli Hisarı Müzesi gibi müzelerde de engelliler için kolaylık sağlanacak.

TOFD Başkanı Ramazan Baş, "Dünyada benzer örneklerde olduğu gibi, ülkemizin özellikle de İstanbul'un engelli turizmini sahiplenmesi ve bu konuda çalışma yapması adına "Engelsiz Müze ve Saraylar Projesi" için iki yıldır çaba harcıyoruz. İstanbul'un en önemli tarihi mekanlarını bizlerin de rahatça gezebilmesi için tarihi dokulara asla zarar vermeden ufak dokunuşlarla projelerimizi hazırladık ve Kültür Bakanlığı ile Anıtlar Kurulu'na sunduk. Ayasofya Müzesi ile de uygulamaya geçmeye başladı." dedi.

Atina'da bulunan ve 152 metre yükseklikte olan Akropolis'e engellilerin çıkması için dışarıdan lift sistemi yapıldığını hatırlatan Ramazan Baş, "Bizim eserlerimizde ihtiyacımız olan temel şeyler rampa ve tuvaletler. Oldukça kolay aşılabilecek bu engellerle, dünyada büyük bir hacme sahip olan Engelli Turizmi, İstanbul için büyük bir artı değer olacaktır." şeklinde konuştu. Projenin sonunda İstanbul Erişilebilir Gezi Rehberi ile birlikte yapılan çalışmaların belgeseli için de çalışma başlatacaklarını belirten Baş, "Kültür Bakanlığı'nın desteği ile bu çalışmaları bir an önce bitirerek, engellilerin de tarihimizi yerinde görmesini ve turizme katkı sunmayı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mehmet Tayanç/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mimari yapılar engellilere uygun şekilde tasarlanmalı
  • 27.01.2018 11:12

Mimari yapılar engellilere uygun şekilde tasarlanmalı

"Erişebilirim" sempozyumu, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin (TOFD) Ataköy ...

TOFD, Engelsiz Müze ve Saraylar projesini Ayasofya Müzesi’nde hayata geçirdi!
  • 14.08.2012 08:37

TOFD, Engelsiz Müze ve Saraylar projesini Ayasofya Müzesi’nde hayata geçirdi!

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) tarafından 2010 yılında başlatılan "E ...