maritbet girişmaritbet
Sultanahmet Camisi’nin sağ arka minaresi sağlamlaştırılacak!

Sultanahmet Camisi’nin sağ arka minaresi sağlamlaştırılacak!

İstanbul'un gözbebeği Sultanahmet Camii'nin sağ arka minaresi, sağlamlaştırma çalışmaları kapsamında yıkılıp yeniden yapılacak

 

İstanbul'un gözbebeği Sultanahmet Camii'nin sağ arka minaresi, sağlamlaştırma çalışmaları kapsamında yıkılıp yeniden yapılacak.

Büyük Marmara depreminde hasar gören At Meydanı tarafındaki iki şerefeli minaresinin çürüyen taşları avluya düşmeye başladı. Bu yüzden Ramazan boyunca minarenin dibinde namaz kılınmaması için etrafı çevrilmişti. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, minarenin hâlihazırdaki durumunu belgeleyen rölöve çalışmasını tamamladı. Yıkım çalışmasına önümüzdeki aylarda başlanması planlanıyor. Gözle görülür şekilde yarılmalar olan minare, şerefesine kadar sökülecek. Onarımda ilk günkü gibi 'Küfeki' taşı kullanılacak.

Sultanahmet Camii Koruma Derneği Başkanı ve eski başimamı Emrullah Hatipoğlu, gözle görülür şekilde yarılmalar olan minarenin şerefeye kadar söküleceğini belirtiyor. Zaman zaman taşların döküldüğünü ifade eden Hatipoğlu, dernek olarak üzerlerine düşen onarım görevini yerine getirdiklerini, yetki olarak minareye karışmadıklarını anlatıyor: “Kurşun külahları, çürüyen ahşapları yeniledik. Taş çürümelerine karışmadık. Daha ciddi olarak onu vakıflar, anıtlar ihale suretiyle yaptıracak. 420 ton kurşun yenilemesi yaptık sadece kubbelerde. Ana işlerden biri bu. 17 sene bu camide tadilatın sürdüğünü biliyorum. Şimdi şartlar değişti. Eserlere daha çok sahip çıkılıyor.”

Sanat tarihçisi Haldun Hürel de minare yapımında endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını dile getiriyor. Buna örnek olarak da Sultanahmet gibi klasik üslupla yapılan Mimar Sinan eserlerinden Fındıklı Molla Çelebi Camii'ni gösteriyor: “Bu mabedin minaresi de 2000 yılında tamamen sökülüp yeniden yapıldı. Diğer bir örnek Yeni Cami. Yakın tarihte şerefe balkonları yenilendi. Haliç Köprüsü'nün ayaklarında yer alan Mihrişah Sultan Camii'nin şerefeleri onarıldı. Dikkat edilmesi gereken husus, o zamanki mimarların ne kadar usta olduğunu gözden kaçırmamak. Yüzyıllardır minare taşlarında oynama, kayma olmaması şaşırtıcı. Ufak bir hasar, daha ileride hasar göz önünde tutularak yapılır. Hepsini sökmezler, kaideye kadar inmezler.”

Sultanahmet Camii, I. Ahmet tarafından 1609-1616 yılları arasında Mimar Sinan ekolünden yetişen Mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırıldı. İstanbul'un simgelerinden olan mabedin minareleri 1999 depreminde gözle görülür şekilde hasar gördü. Restorasyon çalışmasıyla bütün taşları kurşunla bağlandı. Ancak sarsıntılar, tarihî yapının minarelerinde yarığa ve taşların çürümesine sebep oldu. Bu yarıklar yüzünden caminin minaresi şerefeye kadar sökülecek. Aslına uygun şekilde yeniden yapılacak. Minarede, Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinden çıkan ve Süleymaniye ile Sultanahmet camileri başta olmak üzere İstanbul'un mimari dokusunu oluşturan tüm tarihî yapılarda yer alan ‘küfeki taşı' kullanılacak.

TOKİ Haber

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sultanahmet Camisi'nin 400 yıllık kapısı restore ediliyor
  • 25.11.2022 10:35

Sultanahmet Camisi'nin 400 yıllık kapısı restore ediliyor

Vakıflar Genel Müdürlüğünce Sultanahmet Camisi'nin 400 yıllık kapısının restoras ...

Sultanahmet Camisi'nin 7 bin ahşap parçayla maketi yapıldı
  • 05.05.2022 16:29

Sultanahmet Camisi'nin 7 bin ahşap parçayla maketi yapıldı

Ordu'da ayna tasarımcısı Serkan Alper, tarihi Sultanahmet Camisi'nin 7 bin ahşap ...

Doğadaki enerji teknolojinin yardımıyla evlere taşınıyor
  • 07.06.2021 11:56

Doğadaki enerji teknolojinin yardımıyla evlere taşınıyor

Yaşam alanları olan evler için en önemli konuların başında iç mekanların iklimle ...

Malatya’ya 300 dönümlük park
  • 29.09.2020 10:25

Malatya’ya 300 dönümlük park

300 dönümlük arazi 100. Yıl Parkı olarak düzenlenerek Malatya halkının hizmetine ...

Bingöl’de deprem bölgesinde 188 adet konteyner kuruldu
  • 08.07.2020 09:00

Bingöl’de deprem bölgesinde 188 adet konteyner kuruldu

Bingöl'de deprem bölgesi Adaklı, Yedisu ve Karlıova ilçelerinde şimdiye kadar to ...

Sultanahmet Camisi'nin 400 yıllık su kanalı ıslah ediliyor
  • 29.09.2018 11:52

Sultanahmet Camisi'nin 400 yıllık su kanalı ıslah ediliyor

Sultanahmet Camisi'nin çeşmelere yüzyıllar önce temiz su akışı ve kirli suyun ta ...