maritbet girişmaritbet
Selami Öztürk Kadıköy’de ikinci bir Atatürk Kültür Merkezi inşa etmeyi planlıyor!

Selami Öztürk Kadıköy’de ikinci bir Atatürk Kültür Merkezi inşa etmeyi planlıyor!

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Salı Pazarı'nın eskiden kurulduğu alana Tepe Nautilus büyüklüğünde alışveriş merkezi (AVM) yapılmasına karşı çıkarak, projenin Kadıköy esnafını ve trafiği olumsuz etkileyeceğini açıkladı

 

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Salı Pazarı'nın eskiden kurulduğu alana Tepe Nautilus büyüklüğünde alışveriş merkezi (AVM) yapılmasına karşı çıkarak, projenin Kadıköy esnafını ve trafiği olumsuz etkileyeceğini açıkladı. 15 Şubat'a kadar projeye itiraz edeceklerini ifade eden Öztürk, "Bu proje Danıştay'dan dönmüştü. Neden şimdi gündeme alındığı araştırılmalı" dedi.

Öztürk'ün yeni dönem planları arasında Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi'nin eşinin Kadıköy'e inşa edilmesi yer alıyor. Öztürk'ün 20 yıllık belediye başkanlığı dönemindeki tek üzüntüsü ise 1994'te planını yaptığı ancak Büyükşehir Belediyesi'nin engeline takıldığı için hayata geçiremediği Minibüs Caddesi için metro projesi.

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kat artışının ne olacağı, Kadıköy meydanı düzenlemesinin neler getireceği, park sorunu için ara sokakların genişletilmesi ve yola terk oranlarıyla ilgili ntvmsnbc'ye konuşan Öztürk, Haydarpaşa projesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Salı Pazarı'na AVM yapılacak olmasını nasıl karşılıyorsunuz?

"Büyükşehir ilk başta Salı Pazarı'nın kaldırılacağını ve yerine yeşil alan yapılacağını açıkladığında kabul ettik. Eskiden piknik yapılan, futbol oynanan bir alandı burası. Biz de eski görünümüne kavuşacağını hatta eski Göksu Deresi gibi olacağını hayal ediyorduk. Alttan AVM projesi çıktı. İBB, daha planlarını yapmadan ihale açtı ve AVM olarak birçok proje çıktı ortaya. Üzerinde kulelerin olduğu bir proje belirlendi. Davalar açıldı. İdare Mahkemesi iptal etti, yeşil alan imara açılamayacağı için. Danıştay'dan geçti ve kesinleşti. Ancak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni plan yaptı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderdi ve onaylandı. Çevre İl Müdürlüğü'nde 16 Aralık'ta askıya çıkarmışlar. Bizim de iki gün önce haberimiz oldu.

Kimsenin haberi yok. İtiraz süresi içerisinde, 15 Şubat'a kadar Belediye, kurumlar ve kişiler olarak itirazlarımızı yapacağız. Belediye olarak itiraz etme ve dava açma hakkımız var. Kadıköy'ü katletmek olur bu. Ulaşım ve ticari açıdan hayat felç olur. Bölgedeki esnaf iş yapamaz. Tepe Nautilus yapıldığında bu tehlikeyi sezememiştik. Mahalle arası olduğu için kabul görür yanı vardı.

Eğer, bir ilçe belediye başkanı imar planı belli olmayan yere ihale yapsaydı, görevden alınırdı. Danıştay'ın kararına rağmen neden AVM'de ısrar ediyorlar? Arkasında kimler var? Hangi güç bu kadar zorluyor? Başbakan'ın bunu açıklamasını istiyorum."

'30 bin 500 binanın 2 bin 800'ü risk taşımıyor' dediniz. Bu hesaba göre; Kadıköy'ün yaklaşık yüzde 90'ı risk altında. 1999 depreminde bir bardağın bile yerinden oynamadığı evler var. Bu oran çok yüksek değil mi?

"Bu bilimsel bir tespit. Bilime ve fene inanıyorsak, bu doğru. Depremden sonra kolon kalınlıkları, demir kalitesi değişti. Bu tarih öncesi yapılan evler risk taşıyor, ancak "yıkılır" demiyorum. Teknik adamların verdiği bilgiye göre konuşuyorum. Eğer, onlar yanılıyorsa ben de yanılıyorum.

KONUTLAR 3 BÖLÜME AYRILIYOR

Bütün Kadıköy'ü etkileyen, herkesi endişelendiren bir durum?

"Verdiğim rakamlar doğru rakamlar. Ben de doğru bilgilendirme yapmak zorundayım. En dayanıklılar, mühendislik hizmeti alan ve hazır beton ile yapılan, doğru yapılmış binalar. Hiçbir şey olmayabilir. Biz binaları üç gruba ayırdık. Kaçak yapılar ve hazır beton çıkmadan önce yapılmış binalar kesin yapılmalı. Sonra 1985-2000 yılları arasındaki binalar geliyor. En son grup, en şanslı. Binalarda test yapılacak. Test sonucu iyi çıkarsa problem yok."

Bu üç bölüm için rakamlar nedir?

"Ben de net bir rakam yok. İmar Müdürlüğü'nden bilgi alınabilir. Fikirtepe'de 1500 konut yıkıldı mesela."

Plan ve emsaller netleşmeden değer tespitinde bulunmak yanıltıcı. Evlerini yenilemek isteyenler için ne önerirsiniz?

"Heryer için değişiyor. Fikirtepe için herşey belli. Verilen haklar için devam etmeliler. Dava açılır, artı hak gelirse bonus olur."

FİKİRTEPE MANHATTAN GİBİ OLACAK

Sosyal donatı planları nedir?

"Kentsel dönüşüm değil, kentsel yenileme demek daha doğru. Nüfusa göre yeşil alan, sosyal donatı, ihtiyaçlar hesaplanmıyor. Mevcut duruma göre ne kadar yeşil alan ayrılabileceği hesaplanıyor. Fikirtepe'de yeşil alan eksik. Belki yüzde 5 olabilir. Evler sağlıklı hale gelecek, sokaklar genişleyecek, 14 metrelik caddelerin 16 metreye çıkarılması için öneride bulunduk. Her adada kreş, sağlık ocağı gibi sosyal donatı alanları olacak. Bölgenin geleceği Manhattan'a benziyor. Zaman içerisinde mahalle yaşamından çok iş yaşamı olacak."

Ofis projeleri mi olacak?

"Gibi. Orada ki yeri kiraya verip, başka yere taşınabilirler. Getirisi iyi olacak yerler olacak."

MODA'DA BAHÇELERDEN YOLA TERK PLANI

Arkada bahçesi olan evler için bir açıklamada bulundunuz. Bu alanlara bina yapılacak dediniz?

"Yeldeğirmeni ve Moda için. Yeldeğirmeni için durum farklı. Moda'da adanın etrafında yapılaşma var. Evlerin arkasında büyük bahçeler var. Altlar otopark, üstler bahçe olabilirdi. Yeni planlamada, binaları ortaya çekip, yeşilleri kenara almayı düşünüyoruz. Bitişik nizam olduğu için çöp kutusu koyacak yer bile yok. Bitişik nizamdan farklı site sistemine geçileblilir. Moda'nın avantajı adalarda yer olması. Yapıları biraz da yükseklik vererek ortaya çektiğinizde, 40 apartman 10 apartmanda birleşirse, bahçeler kenarlarda kalacak. Bahçelerden yola terk olacak. Böylece sokaklarımızı kullanabileceğiz. Şu anda iki, üç şeritli sokaklar kullanılamıyor."

Kadıköy Meydanı'nda bir otel yükseldi. Moda'da yeni yapılaşma nasıl olacak. Benzer bir yükseklik düşünülüyor mu?

"Otel 12 katlı, kotu çok düşük. Moda yukarıda kalıyor. Otel projesi de üç boyutlu olsaydı, kabul olmazdı. 16 kattan, 12 kata indirildi. Kadıköy'e verilecek oranın Moda'ya da verilmesi yeterli. Biz yüzde 20 imar artışı talebinde bulunduk Bakanlığa. Böylece 5 kat, 6 kata çıkacak."

Otel arkasındaki binalar, emsal alabilecek mi bu yüksekliği?

"Bölge planı yapılmalı. Parsel bazında plan yapılmasına karşıyız. Birilerine rant sağlanması çok tehlikeli. Biz genele bir hak verilmesini istiyoruz."

2013 için dönüşümden beklentiniz nedir?

"İmar artışı belli olmadığı için herkes, binasını test ettirmeye korkuyor ve bekliyor. İmar hakları kesin belirlenmeli ve değişmemeli. Vatandaşın güveni sarsılmamalı. Bir-iki ay içinde netleşirse yoluna girer. 2013'ten umutluyum."

Bu çalışmalarda Kadıköy Belediyesi ne zaman devreye girecek?

"İmar durumu belli olmadan kimseyi mağdur etmenin gereği yok. Bakanlığın kararlarını bekliyoruz."

Bir açıklamanızda binasını kendi yıkana bonus verilecek demiştiniz. Nedir bu bonus?

"Her uygar kentte bu yapılır. 20 daireli apartmana 20 arabalık otopark yerine 30 arabalık yer yapıldığında ya da evleri birleştirerek boş alanları artırdıklarında imar hakkı yüzde 1-2 fazla verilebilir. Bu 3 bin m2'de, 5 bin m2'de farklı olmalı. İnsanları teşvik etmek için bu yapılmalı."

Bağdat Caddesi'nde yükseklik ne olacak?

"Bağdat Caddesi'nde yükseklik olmaz. Sahil bandı, kat sayısı belli olan yerler. İmar artışı ancak tabanda olur. Silüeti bozmaz."

Bina oturum alanı için yüzde 10'luk bir artıştan bahsetmiştiniz?

"Evet, başvuruda bulunduk. Yüzde 25'ten yüzde 35'e çıkabilir."

TRAFİK %70 ORANINDA RAHATLAYACAK

Kadıköy'deki bu çalışmalarla nüfus artacak. Altyapı ve trafik bu artışı kaldıracak mı?

"Ben belediye başkanı olduğumda nüfus bugünkünün yarısıydı. Şu an iki katı. Aynı altyapı devam ediyor. Eski ev ve trafik sorunu var. Kentsel yenileme ile evlerin altına otopark yapılacağı için %70 oranında Kadıköy trafiği rahatlar."

Ulaşım için alternatifler geliştirilecek mi?

"Metro için en fazla yolcu Minibüs Caddesi'nde. 1994 yılında raylı sistem getirmeyi planladık. Almanya ile ortaklaşa yapacaktık. Büyükşehir Belediyesi, "biz yapacağız" dedi. Şu anda yeni bir metro yapma şansı olduğunu da sanmıyorum."

Kadıköy meydanını neler bekliyor?

"Fuar alanı medyaya da yansıdı. Bostancı Kültür Merkezi gibi bir yapı. Biz buna karşı çıktık. Çok sayıda büfe de olmamalı. Peyzaj ise güzel. Yeşil alan olsun. Ancak deniz otobüsü iskelesi ile vapur iskele arasında demir parmaklıklar var. Onlar olmamalı, özgürlüğü kısıtlıyor ve deniz manzarasını kesiyor. Biz meydanda yapı olsun istemiyoruz. Yeşil alanı, insanlar etkin olarak kullanabilsin. Bir tarafa 3, bir tarafa 4 tane çay bahçesi yapılıyor. Eklentiler olabiliyor zamanla, bu tip mekanlar tek olmalı o nedenle yoksa meydan gidebilir. Biz her iki tarafa birer tane çay bahçesi yapılmasını önerdik."

KADIKÖY'DE KISA KULLANIM ARAÇLAR ÖNEMLİ

Otobüs ve minibüsler Et Balık Kurumu'nun arkasına taşınıyor. Tramvay yapılabilir mi meydandan bu noktaya?

"Pratiği gördükten sonra harekete geçeceğiz. Eskiden Haydarpaşa ile Kadıköy sahili arasında sandallar vardı, sonra da tramvaya binilirdi. O nedenle, kısa kullanım araçları önemli. Deniz ulaşımı da olabilir ileride."

Haydarpaşa için ne diyeceksiniz?

"Korunması gerektiğini düşünüyorum. Yeni bir konaklama tesisine gerek yok. Çünkü, 42 bin metrekare konaklama tesisi var. Üsküdar köprüsü ile Haydarpaşa arasında yapılaşma olmamalı. Köprü sonrasında yapılaşma olabilir. Boş alanlar değerlendirilmeli ama yükseklik Haydarpaşa Garı'nı geçmemeli. Denizden fotoğraf çekildiğinde silüet bozulmamalı. Öncelikle tarihi yapı, dikkate alınmalı. Bu güzellik, para ile satın alınamaz."

Trafiği de etkileyecek?

"Minibüsler ve otobüsler ağırlıklı o bölgede. Ama tüp geçitle ve raylı sistemle yoğunluk azalacak."

Kadıköylülere ne vadediyorsunuz?

"20 yıllık belediye başkanıyım. Projelerimiz belli. Hep aynı hızla, artırarak devam ettik. Son 3 ayda proje açıklayacağız. AKM'nin eşini buraya yapmak istiyoruz. Bugüne uyarlanmış bir versiyonunu, yer bulduğumuz yere yapmak istiyorum. Herkesin mutlu yaşaması önemli. Kadıköylülerin isteklerini 4-6 ayda bir göz önüne alıyoruz. Ona göre plan, program yapıyoruz."

Sonuçlar nedir? Ne çıkıyor?

"Bölgeye göre ve dönem dönem değişiyor. Acıbadem'de yaşayanlar park istiyor. 19 Mayıs Mahallesi'nde park isteyen yok. Başka bir semtimiz otopark istiyor."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi için aday kim olur?

"İsim yok aklımda. Adaylar, oy oranlarına bakacaktır. Belki sadece aday olmaya bakacaklardır. İsimlerin, son 6 aya girmeden netleşeceğini düşünmüyorum."

Seçil Başkaya/ntvmsnbc

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da metroları yaz aylarında açmaya başlayacağız"
  • 18.04.2022 16:29

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul'da metroları yaz aylarında açmaya başlayacağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "İstanbul'da yaz ayları itibarı ...

Vedad Gürgen, Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm sürecini anlatıyor
  • 20.10.2021 17:17

Vedad Gürgen, Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm sürecini anlatıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü ...

Fikirtepe kentsel dönüşümünde son durum!
  • 19.10.2021 10:44

Fikirtepe kentsel dönüşümünde son durum!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Fikirtepe'de yürütülen kentsel dönüşüm projesin ...

Deniz salyası Anadolu Yakası'nda bazı bölgelerde görülmeye devam ediyor
  • 07.06.2021 17:29

Deniz salyası Anadolu Yakası'nda bazı bölgelerde görülmeye devam ediyor

Marmara Denizi kıyılarını kaplayan ve halk arasında "deniz salyası" olarak da bi ...

Kadıköy'deki Tubini ailesine ait tarihi köşk satışa çıkarıldı
  • 23.09.2020 15:45

Kadıköy'deki Tubini ailesine ait tarihi köşk satışa çıkarıldı

Kadıköy'ün Moda semtinde yer alan ve Osmanlı döneminde inşa edilen, Latin kökenl ...

Kurbağalıdere ıslah çalışmaları havadan görüntülendi
  • 20.04.2019 16:51

Kurbağalıdere ıslah çalışmaları havadan görüntülendi

Kurbağalıdere'de İSKİ tarafından yürütülen ve son hızıyla devam eden çalışmalard ...