maritbet girişmaritbet
Portekizliler Çukurova'da 2 milyon ağaç kiraladı!

Portekizliler Çukurova'da 2 milyon ağaç kiraladı!

Amerika ve Avrupa'da sentetik reçine kullanımı yasaklanınca üreticiler rotayı Türkiye'ye çevirdi. Portekizli bir firma, Çukurova bölgesinde 2 milyon ağacı reçine toplamak için kiraladı. Ürün, ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılıyor

 

 
Çam ağaçlarından reçine elde etmek isteyen Portekizli bir firma, Türkiye'den bir şirketle ortaklık kurarak Çukurova bölgesinde 2 milyon ağacı kiraladı. Belirlenen ağaçlardan reçine toplayan firma, beklediği verimi aldığı takdirde Türkiye'de işleme tesisi de kuracak. Sakızın hammaddesi olan çam reçinesi ilaç yapımından kozmetiğe, boya ve mürekkepten sanayi sektöründeki onlarca alanda kullanılıyor.
 
Yüzde 50'si Portekizli Diamantino Malho & c, Lda şirketine ait olan Europine Kimya Sanayi firmasını kuran Ali Bolluk, Türkiye'nin 72 milyon dolarlık ham reçine, türevleri ile birlikte 600 milyon dolarlık bu alanda ithalat yaptığına dikkat çekti. Bolluk, Türkiye'de orman varlığının sadece yüzde 1,2'sinden yararlanarak iç piyasanın reçine ihtiyacını karşılayabilecekleni vurguladı.
 
 Reçine, 1980 yılına kadar çam ağaçlarından toplanıyordu. Ancak daha sonra sentetik türünün üretilmesi ile özellikle yoğun olarak yer aldığı kozmetik ve ilaç sektöründe doğal reçine kullanılmaz oldu. İlerleyen zaman içerisinde sentetik reçinenin sağlığa zararlı olduğunun tespit edilmesi üzerine hem Avrupa hem de Amerika'da pek çok alanda kullanımı yasaklandı. Bu durum, doğal reçineye olan talebi artırdığı gibi yabancıların Türkiye'deki çam ormanlarına olan ilgisini de beraberinde getirdi. Özellikle Avrupa'da reçine konusunda söz sahibi ülkelerden olan Portekiz, Türkiye'den Kip Kimyevi Maddeler şirketi ile işbirliği yaparak Orman Bakanlığı'ndan çam ağacı kiraladı.
 
İlk olarak Çukurova bölgesinde başlayan çalışma kapsamında Adana'dan bir milyon 165 bin, Mersin'de ise 690 bin çam ağacı belirlendi. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından fiziki olarak kereste kullanımına müsait olmayan ağaçlar tek tek tespit edilerek firmaya teslim edildi. Mayıs ayı başında ağaçlara plastik toplama malzemeleri iliştirilerek reçine biriktirilmeye başlandı ve ilk ürün alımı temmuz ayı sonunda gerçekleşti. Orman Bakanlığı Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Zekeriya Beydilli, Türkiye'de ilk kez Çukurova bölgesinde başlayan bu uygulamanın yaygınlaşacağını söyledi. Doğal reçineye olan ilginin her geçen gün arttığını kaydeden Beydilli, Fransızların da müracaat ettiğini ve 2013'te talepleri doğrultusunda onlara da hizmet vereceklerini söyledi. Firma, çam ağaçlarından alınan reçinenin analizini ise Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Fatih Özoğul'a yaptırıyor. Kullanım alanları ve içeriği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özoğul, içinde yüksek oranda bulunan pinen maddesinin antibakteriyel (mikrop öldürücü), antiseptik (temizleme), antiviral (virüsleri öldürücü), kanseri önleyici, balgam söktürücü ve yara iyileştirici gibi özelliklere sahip olduğuna işaret etti.
 
 
Bilal Öğütçü/Zaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yeşil alanlarınızı artırmanın en güzel yolları!
  • 14.03.2022 11:36

Yeşil alanlarınızı artırmanın en güzel yolları!

Çeşitli boyutlarda bitkileri ve ağaçları kullanarak evinizin içinde ve çevresind ...

Erguvanlar, İstanbul Boğazı'nı taçlandırdı
  • 03.05.2021 17:50

Erguvanlar, İstanbul Boğazı'nı taçlandırdı

İstanbul Boğazı'na bu günlerde eşsiz bir güzellik katan, baharın habercisi erguv ...

Doğal havalandırmalı ahşap paneller!
  • 04.02.2021 14:42

Doğal havalandırmalı ahşap paneller!

Doğal ahşap paneller sayesinde binanızın nefes alabilirliğini sağlaabilirsiniz. ...

Bakan Kurum, Akyurt Millet Bahçesi'nde ilk fidanı dikti
  • 11.12.2020 11:05

Bakan Kurum, Akyurt Millet Bahçesi'nde ilk fidanı dikti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara Akyurt Millet Bahçesinde "ilk fid ...

Baştan sona ahşap ev inşaatı!
  • 09.12.2020 14:18

Baştan sona ahşap ev inşaatı!

Ormanlık bölgelerde çok yaygın olarak yapılan ahşap evlerin yapılış hikayesi. ...

TAV Çukurova ihalesine tek başına katılacak
  • 06.12.2011 16:40

TAV Çukurova ihalesine tek başına katılacak

TAV, Çukurova ihalesine tek başına katılacağını açıkladı. ...