maritbet girişmaritbet
Oğuz Satıcı'dan Boğaziçi Köprüsü'ne yıldız şeklinde seyir kabini önerisi!

Oğuz Satıcı'dan Boğaziçi Köprüsü'ne yıldız şeklinde seyir kabini önerisi!

Oğuz Satıcı, Boğaziçi Köprüsü'ne yıldız şeklinde bir seyir kabini yapılmasını öneriyor

İşadamı Oğuz Satıcı, Boğaziçi Köprüsü'ne yıldız şeklinde bir seyir kabini yapılmasını öneriyor. 'İstanbul'un Yıldızı' adını verdiği projenin 40-50 milyon dolara gerçekleştirileceğini belirten Satıcı, elde edilecek gelirin ise Boğaziçi Köprüsü'nün gelirinin üçte biri kadar olacağı öngörüsünde bulundu. 

Bir grup ekonomi gazetecisi ile sohbet toplantısında bir araya gelen TİM eski başkanı Oğuz Satıcı, dünyanın önde gelen hemen tüm şehirlerinde olduğu gibi İstanbul'un da bir seyir terasına ihtiyacı olduğunu söyledi. Londra'da LondOn Eye, New York'ta Empire State Building, Paris'te Eyfel Kulesi'nin gördüğü işlevi İstanbul'da görecek, şehrin seyredilebileceği bir sembol noktanın önemine dikkat çeken Satıcı, bu amaçla geliştirdiği projeyi şöyle anlattı: "Projenin fikri tasarımı bana ait. 2005 yılında TİM Başkanı olduğum dönemde, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'la birlikte Londra'da bir fuara gitmiştik. Orada şehrin sembolü haline gelmiş London Eye'ın yılda 3.5 milyon turist tarafından ziyaret edildiğini öğrendim. O an 'Neden bizde böyle bir şey yok' diye kendi kendime sordum. İstanbul'a döndüğümüzde kafamda hep bu vardı. Arkadaşlarla birlikte Han Yapı'nın Gümüşsuyu'ndaki ofisinde pencereden Boğaz Köprüsü'ne bakarken, birden "İşte bu" dedim. Köprünün altına bir uçtan diğer uca gidebilen kayan bir platform yapılsa İstanbul'a iyi bir seyir terası kazandırılmış olacak..." 

Fikri tasarımın, uluslararası geçerliliği kabul gören Avusturya Patent Enstitüsü'nden tescilini de aldığını anlatan Oğuz Satıcı, "İlk iş bu projeyi ete kemiğe büründürecek bir mimar aramak oldu. Tabii mimar çok ama böyle bir projeyi üstlenebilecek, imzası olan birini aradığınızda seçenekler çok azalıyor. 

Avustralya'nın başkenti Sydney'deki Opera Binası ve Pekin'deki Tv kulesini yapan İngiliz mimar Cecil Balmond'la temasa geçtik. Projemiz, Balmond'u da heyecanlandırdı. Ve daha da önemlisi bu projenin rahatlıkla hayata geçirilebileceğini söyledi. Projenin üstüne çalıştık. Avusturya Patent Enstitüsü'nden "Dünya çapında buluş" belgesi aldık. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden de "Faydalı Buluş" belgesi verildi." 

Başbakan 'Bunu bize yaptırmazlar' dedi 

Hazırlıkları tamamlayan Oğuz Satıcı, 2006 yılında projeyi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a aktardı. Başbakan Erdoğan'ın, projeyi dinledikten sonra "Bunu bize yaptırmazlar... Ama yine de Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım ve İstanbul Belediye Başkanımız Kadir Topbaş'la paylaşalım" dediğini anlatan Satıcı, videolarla zenginleştirilmiş ayrıntılı bir proje sunumu Kadir Topbaş'a aktardığını belirtti. 

Köprü bu yükü kaldırır mı? 

Oğuz Satıcı, Boğaziçi Köprüsü'nün böyle bir yükü kaldırıp kaldıramayacağı yönündeki soruyu da şöyle yanıtladı: Köprü 600 bin ton yükü kaldırabilir. "İstanbul'un Yıldızı"nın köprüye yaratacağı ek yük iki yolcu otobüsünün yükünden fazla olmayacak. 

Proje en çok 50 milyon dolara biter 

İstanbul'un Yıldız'ının Boğaziçi Köprüsü'nün altında çevresi tümüyle camla kaplı, seyretme kolaylığı ve genişliği sağlamak amacıyla yıldız şeklinde kayan bir platform şeklinde inşa edilmesinin tasarlandığını belirten Satıcı, "Böyle bir platform turist çekmesinin yanı sıra kurumsal etkinlikler için de alternatif bir merkez olarak kullanılabilir. Ben böylesi sembol bir merkezin İstanbul'a gelen devlet başkanlarının turistik tur programlarına gireceğinden kesinlikle eminim" diye konuştu. 

Projenin 40-50 milyon dolarlık bir yatırımla "çok rahat hayata geçirilebileceğini" söyleyen Oğuz Satıcı, "Para bul derlerse para, yatırımcı bul derlerse yatırımcıyı ben bulurum. Eğer izin verilirse yatırımcı ortağı bulmak ve projeyi hayata geçirmek benden. Böyle bir projeye herkes gelir. Gelir tarafı da düşünüldü. Hesaplarımıza göre, Boğaziçi Köprüsü'nün yıllık gelirinin 3'te l'i kadar bir gelir elde edilir. Türkiye için eşsiz bir deneyim olur" dedi. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan son verilere göre, Boğaziçi ve FSM köprülerinin toplam aylık geliri 20 milyon lira civarında. 

İstanbul'un Yıldızı Projesi'nde neler var? 

• Kabin 110 kişilik olacak. Kendi etrafında dönerek hareket edecek. 
• 15-20 dakika içinde köprünün bir ayağından diğerine gidip gelecek. 
• Dünyada ilk defa iki kıta arasında gidip gelen böyle bir platform hayata geçmiş olacak. 
• Çevresi tümüyle camla kaplı olacak, içerdekilerin dışarıyı görüşü hiçbir şekilde kısıtlanmayacak. 
• Ayrıca platform, düğünler, etkinlikler ya da devlet başkanlarının turistik turları için de iyi bir alternatif olabilir.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

15 Temmuz Şehitler Köprüsü 49 yaşında!
  • 31.10.2022 09:47

15 Temmuz Şehitler Köprüsü 49 yaşında!

Hizmete 30 Ekim 1973'te açılan ve günlük ortalama 200 bin aracın kullandığı 15 T ...

Kadir Topbaş ve Vasip Şahin'den yağmur açıklaması!
  • 18.07.2017 16:35

Kadir Topbaş ve Vasip Şahin'den yağmur açıklaması!

İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ...

Kadir Topbaş, Beykoz metrosu hakkında konuştu
  • 13.04.2017 11:13

Kadir Topbaş, Beykoz metrosu hakkında konuştu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beykozlulara metro müjdesi ve ...

Önemli çalışmalar yapıyoruz
  • 05.02.2017 16:26

Önemli çalışmalar yapıyoruz

Fikirtepe Kentsel Dönüşüm projelerinin temel atma törenine katılan İstanbul Büyü ...

Kadir Topbaş'tan metrobüs güzergahında metro açıklaması!
  • 24.09.2016 13:38

Kadir Topbaş'tan metrobüs güzergahında metro açıklaması!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metrobüs kazasının ardından a ...

Üsküdar-Kabataş arasına 'yürüme tüneli' geliyor!
  • 16.04.2016 11:55

Üsküdar-Kabataş arasına 'yürüme tüneli' geliyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Karaköy'den Haliç'in sonuna k ...