maritbet girişmaritbet
Mudanya'nın çamuru gaz ve gübre oldu!

Mudanya'nın çamuru gaz ve gübre oldu!

Mudanya’da atık suların arıtılması sırasında elde edilen çamur kurutulup gaz haline getirildi. Gazenerji kaynağı olarak kullanılırken, kalan da gübre sanayinde kullanılıyor

 

Geri dönüşümcüler Mudanya'da atık suların arıtılması sırasında elde edilen çamuru kurutup gaz haline getirdi. Gaz enerji kaynağı olarak kullanılırken, kalan da gübre sanayinde kullanılıyor.
 
Geri Dönüşümcüler Birliği Federasyonu Başkanı Mükerrem Levent, arıtılan sulardan çıkan çamurun ‘altın' değerinde olduğunu vurgulayarak “Çamuru yakıp enerji elde ediyorsunuz, kalanı ise gübre oluyor. Ayrıca yakarken buhar elde ediyorsunuz ve bu buharı sera sanayinde kullanıyorsunuz” dedi. Levent, çamurdan elde edilen enerjinin yanında, güneş ve rüzgar enerjisiyle birlikte hidroelektrik santrallerin de kullanılması durumunda nükleer enerjiye gerek kalmayacağını belirtti. Levent, Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanması için nükleer santral kurulmasına karşı olmadıklarını bildirdi.
 
14 bine yakın üyesi bulunan Geri Dönüşücüler Birliği Federasyonu'na 40'ın üzerinde üye derneğin bulunduğunu bildiren Geri Dönüşümcüler Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mükerrem Levent sektörü DÜNYA'ya değerlendirdi. Nükleer enerjiye karşı çıkmadıklarını bildiren Levent, “Biz de çevreciyiz. Hatta Greenpeace'den ve Türkiye'de ne kadar çevre örgütü varsa hepsinden daha çevreciyiz. Türkiye 180 milyar kilovat saat elektrik enerjisiyle boğuşan bir ülke. Yüzde 75'i dışa bağımlı. Enerjisi olmayan, dışa bağımlı bir toplum batmaya mahkumdur. Eğer nükleer enerjiyle ülkedeki sanayicimize ucuz elektrik temin edeceksek nükleer enerjiye karşı çıkmıyoruz. Örneğin, şu anda bu asgari ücretle geçinilememesinin en büyük nedeni enerjidir. Bunların göz önüne alınması lazım” diye konuştu.
 
“Geri dönüşüm dışa bağımlılığı azaltır”
 
Riskli bir alan olan geri dönüşüme yatırımcı bulmanın oldukça zor olduğunu kaydeden Levent, Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltmanın yolunun geri dönüşümden geçtiğini söyledi. Sektöre enerji, hammadde, makine ve ekipman ile araştırmacı alanlarında teşvik beklediklerini dile getiren Levent, laboratuar eksikliğinin önemli bir sorun olduğunu bildirerek, araştırma faaliyetleri için fon ayrılması gerektiğine dikkat çekti. Levent, bankacılık sektöründe elde edilen kardan sağlanan verginin bir kısmının geri dönüşüm fonuna ve Ar-Ge harcamalarına aktarılması halinde büyük yatırımlar olacağının altını çizdi. Ankara Üniversitesi Gölbaşı kampüsünde 7  bin metrekarelik bir alanda laboratuar kurmak üzere bir çalışmalarının olduğunu belirten Levent federasyon olarak sektörü denetleme faaliyetlerini üstlenmek istediklerini bildirerek Bakanlıklarla konuyla ilgili görüşmeleri yaptıklarını, konfederasyon olunca bu konuya ilişkin çalışmaların başlayacağını dile getirdi.
 
Özüm Örs/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Etiler'deki Nusret'te yangın çıktı
  • 22.04.2021 16:09

Etiler'deki Nusret'te yangın çıktı

Beşiktaş Etiler'deki ünlü et restoranı Nusret'te çıkan yangın, itfaiye ekiplerin ...

Mudanya'ya 3 yılda 200 milyon TL yatırım yapıldı
  • 14.10.2020 17:41

Mudanya'ya 3 yılda 200 milyon TL yatırım yapıldı

Bursa'nın Mudanya ilçesine son 3 yılda toplamda 200 milyon TL’yi aşan yatırım ya ...

Yusufeli Barajı'nda son 40 metre!
  • 30.09.2020 10:47

Yusufeli Barajı'nda son 40 metre!

Türkiye'nin en yüksek gövdeli barajı olan Yusufeli Barajı'nda gövdenin tamamlanm ...

Düzce’de yapımına başlanılan Millet Bahçesi 300 günde bitecek
  • 11.07.2020 09:09

Düzce’de yapımına başlanılan Millet Bahçesi 300 günde bitecek

Düzce Millet Bahçesi, İnönü, Avni Akyol ve Anıtpark alanını kapsayacak. ...

Olea Armonia By Evke'de teslim tarihi ne zaman?
  • 24.12.2016 17:31

Olea Armonia By Evke'de teslim tarihi ne zaman?

Evke Yapı İnşaat'ın Bursa Mudanya'da hayata geçirdği projede teslim tarihi Eylül ...

Bursa Tahir Ağa Hamamı’nda restorasyon çalışmaları devam ediyor!
  • 13.01.2015 09:27

Bursa Tahir Ağa Hamamı’nda restorasyon çalışmaları devam ediyor!

Tarihi eserleri yenileyerek günümüze kazandıran Bursa Büyükşehir Belediyesi, Tah ...