maritbet girişmaritbet
Mehmet Tevfik Göksu: 3500 bina yenilenecek

Mehmet Tevfik Göksu: 3500 bina yenilenecek

M. Tevfik Göksu, Esenler'de dönüşümü insanların kafalarında başlattıklarım belirterek, "Esenler'deki binaların yüzde 85'i ruhsatsız. Şu anda Esenler'in her noktasında bir hareket var. Bizim hedefimiz iki yıl içerisinde toplam 3 bin 500 binayı yenilemiş olmak" dedi

 

 

İSTANBUL'un Avrupa Yakası'ndaki ilçelerinden Esenler, kentsel dönüşüm için hazırlanıyor. 3 yıldır görevde olan ilçenin Belediye Başkam M. Tevfik Göksu, Esenler'de dönüşümü insanların kafalarında başlattıklarım belirterek, "Esenler'deki binaların yüzde 85'i ruhsatsız. Şu anda Esenler'in her noktasında bir hareket var. Bizim hedefimiz iki yıl içerisinde toplam 3 bin 500 binayı yenilemiş olmak. Vatandaşların kendi istekleri ile yemledikleri binaları da katarsak bu rakam iki katına çıkar. 10 yıl sonra Esenler, hemen hemen tüm yapılan yemlenmiş, çevre düzenlemeleri yapılmış 'gökdelenler şehri' olacak" diye konuştu.

3 bin 500 bina yenilenecek 2 yıl içinde 3 bin-3 bin 500 konutu dönüştüreceklerini yineleyen Başkan Göksu, şöyle konuştu: "Bu süreçte Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile birlikte çalışıyoruz. Zaten Esenler, kentsel dönüşümde pilot bölgelerden bir tanesi. 4 koldan saldırıyoruz. İlçemizde hiç yeşil alan olmadığı gibi, herhangi bir sosyal alan yapacak nokta dahi yok. Bu yüzden Esenler'de kentsel dönüşüm çoktandır devam ediyor. İnsanlar da refah seviyelerinin yükselmesiyle birlikte taleplerini yükseltmeye başladılar. Örneğin göreve başladığımız yıl her caddeye lale dikmiştik. Bir gün sonra kökünden sökmüşlerdi.

Bu yıl ise bir tane yaprağı koparılmıyor. İnsanların kafa yapısı değiştikçe, bizim işimiz daha da kolaylaşıyor." Esenler'de bir metrekare boş alan olmadığını belirten Başkan Göksu, "Esenler'de ne yaparsanız yapın kamulaştırma yapmak zorundasınız. Sosyal ve kültürel değişim, fiziksel değişimi de tetikledi. 2 yıl içinde 650 bina kendi kendini yeniledi. Vatandaş kendi yaptı bunu. Ocak ayında sadece 30 bina yeniden yapılmaya başlanmış. İnsanlar Esenler'de sokağa çıkmaya başladı. Suç oranında İstanbul'un en üst sıralarındayken, şu anda en gerilerdeyiz. Kentsel dönüşüm için önce algıları değiştirmemiz gerekiyordu. Bu yönde çalışmalar yaparken, bir yandan da altyapı çalışmalarımızı hızla sürdürdük ve sürdürüyoruz. Kaldırımlarımızı 'engelsiz' hale getirdik.

Her yer nokta nokta yenileniyor. İnsanlar binaların cephelerini giydirmeye başladılar. Kamulaştırma ile alanlar açıyoruz ve sosyal alanlar yapıyoruz.

Eğitimle ilgili sorunlarımızı hallettik. 3 yılda kamulaştırma miktar 222 milyon TL oldu" diye konuştu.

Van depremi tetikledi

İnsanların, kentsel dönüşüme evlerin yıkılıp tekrar yapılması olarak baktığım, ancak bu düşüncenin Van depreminden sonra değiştiğini söyleyen Başkan Göksu, şöyle devam etti: "Biz kimseyi yerinden etmiyoruz.

Şu anda 4 mahallenin baştan aşağı dönüşümü başladı. Binaların hepsini yeniliyoruz. Esenler'de bir dairenin fiyatının, konumu nedeniyle 500 bin TL olması lazım. İnsanlar da artık '5 tane dairem 500 bin TL edeceğine, 2 dairem 1 milyon TL etsin' diyor. Yeni dairesini yapıyoruz buyur senin deyip, eskisini alıp dönüşüme hazırlıyoruz. Van depreminden önce başlamıştık. İtiraz edenler vardı ama deprem herkesi silkeledi.

Esenler'in zemini güçlü ama bina stoğu eski olduğundan risk yüksek. Vatandaş ayağında ise ortak dü kullanılırsa, bu şehir çok hızlı dönüşür. Her dönüşüm alanına giren yüzde 40 daha zengin oluyor. Kişiden alman daire 50-60 bin TL, biz ona 200 bin TL'lik ev veriyoruz."

Metrekareler 2 bin TL'den başlıyor

ESENLER'de yapılan işlerin hiç durmadığını belirten Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, şunları söyledi: "Esenler'de yapılan projeler sayesinde ev sahiplerine yapılan katma değer 3 yılda 30 bin TL civarında.

Esenler'de metrekare fiyatları 5 yıl öncesinde sokak arasında inşaatı bitmiş bir daire için 900 TL civarındaydı. Şu anda 2 bin-2 bin 500 TL civarına kadar çıktı. Burada özel sektör hiç bir şey yapamıyor çünkü yer yok, bir metrekare bile boş alan yok. Esenler'de zamanla yer açıldıkça yapacakları projeler ile bu rakamlar daha da yukarı çıkacaktır."

Bizdeki gecekondular 8-10 katlı

ESENLER'de ciddi bir ruhsat sorunu olduğunu, bununla ilgili çalışmaların yapıldığım belirten Başkan M.Tevfik Göksu, şu bilgileri verdi: "Gecekondu dediğinizde akla ilk gelen şey tek katlı yapılar. Esenler'deki binaların yüzde 85'i ruhsatsız. Bizim gecekondularımız 8-10 katlı. Hepsini yenilemeyi hedefliyoruz.

İmarla ilgili sorunları çözdük. Mülkiyet sorunları vardı çözüldü. Bir iki nokta var çözemediğimiz, halledeceğiz. Esenler bu haliyle Brezilya'daki Rio de Jenerio'ya benziyor. 10 yıl sonra kentsel dönüşümle birlikte gökdelenler şehri olacak. O zaman da Tokyo'ya, New York'a benzeyecek. Esenlerle ilgili hayalim, çok fazla yeşil alanın yer aldığı, toprağının değerli olduğu ve iyi bakıldığı, İstanbul'un en değerli yerlerinden birisi haline gelmesi.

ESENLER Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, iki yıl içerisinde toplam 3 bin 500 binayı yenilemiş olmayı hedeflediklerini belirterek, "Vatandaşların kendi istekleri ile yeniledikleri binaları da katarsak bu rakam iki katına çıkar. 10 yıl sonra Esenler, hemen hemen tüm yapıları yenilenmiş, çevre düzenlemeleri yapılmış 'gökdelenler şehri' olacak" dedi.

Mert Temizkan-Hürriyet Emlak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum: "Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"
  • 08.11.2022 17:11

Bakan Kurum: "Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve ...

"Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"
  • 08.11.2022 15:17

"Türkiye'nin dört bir yanında 3 milyon konutumuzu dönüştürdük"

Bakan Kurum, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve Esenler Belediyesince YTÜ Davut ...

"İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek tarihi bir başarıya imza attık"
  • 20.08.2022 09:54

"İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek tarihi bir başarıya imza attık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugüne kadar İstanbul'da 300 bin konutu dönüştürerek ger ...

İşte Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabı!
  • 19.08.2022 15:31

İşte Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabı!

2030 konutun bulunduğu Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi 1'inci etabında ...

Esenler'de 60 bin konutluk dönüşüm başlıyor!
  • 17.08.2022 09:43

Esenler'de 60 bin konutluk dönüşüm başlıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin en büyük ...