maritbet girişmaritbet
Marmaray’la hangi semtlerin gayrimenkul fiyatları uçuşa geçti

Marmaray’la hangi semtlerin gayrimenkul fiyatları uçuşa geçti

Asrın projesi İstanbul’un tarihi semtlerinde gayrimenkul fiyatlarına rekor prim yaptırdı

Projesi, inşaatı ve hizmete alınması yıllardır yılan hikayesine dönen, “asrın projesi” olarak lanse edilen Marmaray'ın ilk etabı olan Yenikapı- Sirkeci-Ayrılıkçeşme arasındaki Boğaz geçişi, bugün saat 15.00'te Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin katılımıyla açılıyor.Peki Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayacak olan Marmaray projesi, güzergah üstündeki semtlerde emlak fiyatlarını nasıl etkileyecek? Satılık ve kiralık emlak fiyatları semt semt nasıl bir hareket gösterecek? Piyasa dönem dönem değişecek... Marmaray'ın açılışıyla bu bölgenin “İstanbul'un merkezi” olma özelliğini pekiştireceğini ifade eden Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı'ye göre boğaz geçişinin banliyö hatlarıyla entegresinin ardından tüm sistemin 2015'te aktif hale gelecek olması nedeniyle, güzergah üstündeki bölgelerin emlak fiyatlarında dönem dönem farklılık gösterecek. Yazıcı, Marmaray Boğaz geçişinin, hangi semti nasıl etkileyeceğini şöyle öngörüyor: Üsküdar... Marmaray projesinin Üsküdar'da etkileyeceği gayrimenkullerin daha çok kiralık konutlar olacağını ifade eden Yazıcı, şu anda merkez bölgesinde kiralık konut bulunmasında sıkıntılar yaşandığını, bunun nedenini mülk sahiplerinin projeyi beklemesi olduğunu belirtiyor. Üsküdar merkez bölgesinde 100 metrekarelik bir dairenin kirası 900-1.500 TL arasında değişiyor. Manzara unsuru devreye girdiğinde kiralar 3 bin TL'yi bile geçebiliyor. Yazıcı, uzun bir süre emlak piyasasının hareketlenmesini bekleyen mülk sahiplerinin kira fiyatlarını en az yüzde 10 ila yüzde 15 arasında yükseltmelerini öngörüyor.

Anadolu yakası bağlantı noktaları

Marmaray'ın Ayrılıkçeşme istasyonundan Kadıköy-Kartal metrosuna ve 2016'da hizmete girecek Üsküdar-Sancaktepe metrosuna aktarma bağlantısı sağlanacak olması da Yazıcı'ya göre Kartal'dan Sancaktepe'ye kadar geniş bir bölgede emlak piyasası daha da hareketlenecek.

Tarihi Yarımada (Sirkeci-Yenikapı)

Yazıcı'ya göre projenin direkt bağlantılı olduğu bölgelerden birisi olan Yenikapı- Sirkeci arası konut bölgeleri olmadıkları ve tarihi yarımadada kısıtlı yapılaşma şartları bulunduğu için bu bölgedeki konut piyasasının ilk etapta tepki vermesi beklenmiyor. Ancak Sirkeci ve çevresinde yer alan eski iş hanlarının, cadde üzerinde yer alan dükkanların kira fiyatlarında mutlak bir artış olacağı ileri sürülüyor.

Yenikapı-Yedikule-Kazlıçeşme

Halihazırda oldukça lüks markalı konutların yer aldığı Kazlıçeşme-Yedikule bölgesinde Yedikule Konakları, 16/9 İstanbul, Ottomare Suits, İstanbul Veliefendi, Sahil Park, The İstanbul Residence, Bakırköy 46, Real İstanbul gibi markalı konutlarda birim metrekare değerlerindeki genel aralık metrekarede 5 bin ilâ 7 bin 500 TL arasında değişiyor.

Marmaray hakkında...

İlk olarak 19.yy'da Sultan Abdülmecit tarafından fikren ortaya atılan projeyle ilgili ilk çalışma 1987'de başladı. 2004'te başlanan Marmaray projesi, 2009'da bitmesi planlanırken, Yenikapı istasyon bölgesinde rastlanan arkeolojik bulgular ve devamında gerçekleştirilen kazılar nedeniyle 4 yıl kadar gecikmeye uğradı. Bugün açılacak etap 3'ü yer altında olmak üzere 5 istasyondan oluşuyor. Marmaray'ın ilk istasyonu Ayrılıkçeşme, Kadıköy-Kartal-Kaynarca metro hattı ile entegre olacak. 2015 yılında ise proje Avrupa ve Anadolu yakasındaki yenilenen banliyö hatlarıyla entegre olarak Halkalı'dan Gebze'ye kadar uzanacak. Böylece Halkalı'dan Gebze'ye ulaşım süresi 105 dakikaya inecek.

Yıldıray Gökkaya/Dinçer Bilgener/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa Yıldırım'daki kentsel dönüşümü Recep Tayyip Erdoğan başlattı!
  • 21.08.2013 16:30

Bursa Yıldırım'daki kentsel dönüşümü Recep Tayyip Erdoğan başlattı!

Bursa'nın Yıldırım ilçesindeki kentsel dönüşüm 17 Ağustos 2013 tarihinde Başbaka ...

Erdoğan çifti evlerini Çankaya Köşkü'ne taşıyacak mı?
  • 15.08.2014 11:07

Erdoğan çifti evlerini Çankaya Köşkü'ne taşıyacak mı?

Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'ın evlerini Çankaya Köşkü'ne taşıyıp ...

Abdullah Gül'den sosyal projelere büyük destek!
  • 09.08.2014 15:15

Abdullah Gül'den sosyal projelere büyük destek!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 7 yıllık görev süresinde aldığı 30'dan fazla proje ...

Abdullah Gül'e Roosevelt tipi müze, memleketi Kayseri'de açılacak
  • 09.07.2014 16:30

Abdullah Gül'e Roosevelt tipi müze, memleketi Kayseri'de açılacak

28 Ağustos'ta Çankaya'dan ayrılacak olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için Kayseri ...

Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi Ankara’da açıldı
  • 09.07.2014 14:54

Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi Ankara’da açıldı

Türkiye’nin en büyük aile yaşam merkezi Ankara’da hizmete girdi ...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'da villa satın aldı mı?
  • 06.07.2014 16:38

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'da villa satın aldı mı?

Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İstanbul’da bir villa aldığına d ...