maritbet girişmaritbet
KÖPRÜ İHALESİ İPTAL EDİLDİ

KÖPRÜ İHALESİ İPTAL EDİLDİ

İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün de içinde bulunduğu, bedeli 6 milyar doları bulan ve Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edilecek Kuzey Marmara Otoyolu ihalesine hiç bir şirket katılmayınca, ihale iptal edildi.

İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün de içinde bulunduğu, bedeli 6 milyar doları bulan ve Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle inşa edilecek Kuzey Marmara Otoyolu ihalesine hiç bir şirket katılmayınca, ihale iptal edildi.

İhale komisyonu başkanı İhsan Akbıyık, saat 14.00 itibariyla hiç teklif veren olmadığını ve Komisyon kararının üst makamlara iletileceğini söyledi. Akbıyık, "Bakanlarımızın yönlendirmeleriyle çalışmalarımız devam edecek" dedi.

Akbıyık şöyle devam etti: "İhale Komisyonu olarak karar verme makamı değiliz. İhale makamı olarak söyleyebileceğimiz tek şey saat 14.00 itibarı ile teklif gelmemiştir. Teklif almayan bir ihale saat 14.00 itibarı ile sona ermiştir"

Akbıyık'a Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın "Teklif olmasa da devam edeceğiz, B planımız var" sözleri hatırlatılarak "B planınız nedir" diye soruldu. Akbıyık, "Biz Bakanımızın takdiri neticesinde yönleneceğiz. Komisyon olarak bizim takdir yetkimiz yok" yanıtını verdi.

18 şirketin ihale şartnamesi aldığı ihaleye gün içinde 5 şirketin katılmayacağına yönelik bilgiler gelmişti. Bu şirketlerin bazılarının yetkilileri, Avrupa'da devam eden finansal krizin proje finansman olanaklarını kısıtlaması ve maliyetleri artırması nedeniyle diğer yatırımcılardan da teklif gelmeme olasılığının yüksek olduğunu belirtmişti.

Reuters'a bilgi veren üst düzey bir şirket yetkilisi, "Avrupa'da devam eden kriz, ABD'nin krizden çıkma çabaları, Çin ve Japonya'daki zorluklar bu proje için finansman bulmayı zorlaştırıyor. Şartnamede bir sorun yok ancak finansman bulmak konusunda zaman sıkıntısı var. İhaleye diğer şirketlerden de teklif gelmesini beklemiyoruz" demişti.

  YILDIRIM: TEKLİF GELDİ, GELDİ  

Konuyla ilgili sabah saatlerin de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ihale öncesinde ertelemenin söz konusu olmadığını, teklif gelmemesi durumunda B planının devreye sokulacağını söylemişti.

Yıldırım, 3. köprü ihalesine ilişkin bir ertelemenin söz konusu olmadığını belirterek, "Bugün teklif geldi, geldi. Değerlendiririz, karar veririz. Teklif gelmese de bir şey değişmez. Yine karar veririz, ikinci planımızı devreye sokarız" ifadelerini kullanmıştı. 

3'ÜNCÜ KÖPRÜ İÇİN BÜYÜK YARIŞ  

Yıldırım, 3. köprüye ilişkin henüz bir proje tanımı bulunmadığını da ifade ederek, "Projenin çift katlı, tek katlı olması diye bizim bir ön kabulümüz yok. Bizim şartımız şudur; yapılacak köprüden hem karayolu araçları geçecek, hem demiryolu araçları geçecek. Dünyada çift katlı da var, aynı işi tek katta çözen projeler de var" demişti.

“Türkiye'de niye kriz olmadı' diye krize girenler olabilir”

Bakan Yıldırım, “ihaleye girecek firmaların finansman bulmakta zorlanacağı” yönündeki bir soru üzerine ise şöyle konuşmuştu:

“Krizin ilacı yatırım. Biz 2008 krizinde de bunu söyledik, 2009'da bunu söyledik. Şimdi de Türkiye'de yaşanan bir kriz yok. Avrupa'da belirginleşmiş bir durgunluk var, bir kriz var. Bunun için AB'nin önde gelen ülkeleri tedbir almaya çalışıyor. Allah'a şükür Türkiye finansal sistemi çok güçlü. Bir kriz riskiyle karşı karşıya değil. Olsa olsa 'Türkiye'de niye kriz olmadı' diye krize girenler olabilir. Onlar da kusura bakmasın... Türkiye, krizlerle başa çıkmasını bilen bir ülkedir. Bunu son 9 yıl boyunca gösterdi, bundan sonra da göstermeye devam edecektir.”

DAHA ÖNCE ERTELENMİŞTİ

Proje, ilk olarak 8 Mart 2011'de ilan edilmiş ve yap-işlet-devret modeli ile 23 Ağustos 2011'de ihalesinin yapılacağı açıklanmıştı. Proje ihalesi için şartname satın alan firmaların erteleme talebinde bulunmaları üzerine ihale tarihi 10 Ocak 2012'ye ertelenmişti.İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprü Türkiye'nin en büyük ikinci Yap-İşlet-Devret projesi konumunda bulunuyor. Proje kapsamında kamulaştırma işlemlerinde yatırımcı yükümlülüğü, 950 milyon liradan 400 milyon liraya kadar çekildi.

Hürriyet

Yorum Yaz