maritbet girişmaritbet
Kop Dağı'na 5 kilometre uzunluğunda iki tünel yapılacak!

Kop Dağı'na 5 kilometre uzunluğunda iki tünel yapılacak!

Erzurum-Bayburt sınırındaki Kop geçidinin 2 bin rakımlı noktasında 5 kilometre uzunluğunda iki tünel yapılacak

 

TARİHİ İpek Yolu güzergâhında, Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya açılan yolların en önemli geçit noktası Kop Dağı'nda yapımı süren tünel, sürücülere rahat nefes aldıracak. Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, Karadeniz'i güneye, doğuya bağlayan Bayburt-Erzurum Karayolunda güvenli bir ulaşım sağlamak amacıyla Kop Dağı Tüneli'nin temelini attıklarını aynca Gümüşhane'nin Kale ilçesi ile Bayburt-Kop Dağı arasındaki 85 kilometrelik kesimde bölünmüş yol çalışmalarına başlattıklarını anımsattı. Çalışmaların tamamlanmasıyla bölgede güvenli ve kesintisiz bir ulaşım sağlanacağını vurgulayan Turhan, "Yol yapım çalışmaları ile yörede çok ağır geçen kış aylarında kar, çığ ve buzlanma nedeniyle zaman zaman kapanan yol, 12 ay boyunca trafiğe hizmet verecek" dedi. 
 
Tünelin tamamlanmasıyla 2409 metre rakım ile Türkiye'nin en yüksek, zorlu geçitlerinden birisi, sürücülerin korkulu rüyası Kop Ceçidi'ndeki rakımın 2100 metreye ineceğini ifade eden Turhan, böylece mevcut yolun ana güzergâhtan ayrılarak kısalacağını ve trafiğin kesintisiz sağlanacağını dile getirdi. 
İran'a kesintisiz ulaşım Yöredeki diğer yol çalışmalarına da değinen Turhan, "Kale-Bayburt-Kop Dağı arasındaki 85 kilometrelik kesiminde başlattığımız bölünmüş yol çalışmaları tamamlandığında, Karadeniz Sahil Yolu, Kuzey Tetek Hattı'na bağlanarak, İran sınırına kadar kesintisiz bir ulaşım ağı tesis edilecek" diye konuştu. 
Turhan, 220 kilometre uzunluğundaki Trabzon-Gümüşhane-Bayburt-Aşkale Yolu 'nun standartlarının iyileştirilerek 2x2 şeritli bölünmüş yol olarak yapılması ve Kop Tüneli'nin de tamamlanması ile güzergahın 6 kilometre kısalacağını söyledi. 
 
Turhan, "Çalışmalar tamamlanınca geçmişte 2 ile 2.5 saatte kat edilen Bayburt-Erzurum arası 1-1.5 saate, yine 1.5-2 saat süren Bayburt-Gümüşhane arası ise 1 saate inecek" dedi. 
 
Yılda 96.4 milyon lira tasarruf Halen yapımı süren ve 266 milyon liraya, Gümüşhane-Bayburt-Kop Dağı arasındaki bölünmüş yol 92 milyon liraya mal olacak. 
Toplam 358 milyona mal olacak tünel ve bölünmüş yolun bitmesiyle seyahat süresinde yılda 1 milyon 869 bin saat, akaryakıt tüketiminde 9.7 milyon litre tasarruf elde edilecek, yol sayesinde vergiler dahil toplam yıllık 96.4 milyon lira tasarruf sağlanacak. 
 
Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Hedefimiz orta vadede 15 bin kilometre akıllı yola ulaşmak"
  • 12.03.2020 11:28

"Hedefimiz orta vadede 15 bin kilometre akıllı yola ulaşmak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim ...

"FSM Köprüsü'nü bayram öncesi hizmete açacağız"
  • 20.07.2019 10:44

"FSM Köprüsü'nü bayram öncesi hizmete açacağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, "Kurban Bayramı öncesinde Fatih ...

"İstanbul Boğazı'nın altında geçecek dev bir projeye de başlayacağız"
  • 22.10.2018 14:29

"İstanbul Boğazı'nın altında geçecek dev bir projeye de başlayacağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, "İstanbul Boğazı'nın altından g ...

Emine Erdoğan'dan Taksim Camisi paylaşımı
  • 28.05.2021 16:33

Emine Erdoğan'dan Taksim Camisi paylaşımı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, ibadete açılan Taksim C ...

Çukurova Isı, sulu radyant panelleri ile atakta!
  • 17.05.2021 17:25

Çukurova Isı, sulu radyant panelleri ile atakta!

İtalyan Sabiana ile “sulu radyant panel” ürün grubu için distribütörlük anlaşmas ...