maritbet girişmaritbet
Kayıp elektiriğin bedelini tüketici ödemeyecek!

Kayıp elektiriğin bedelini tüketici ödemeyecek!

Son yıllarda elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedeline olan itirazla ilgili elektrik abonelerini sevindirecek emsal niteliğinde bir karar alındı

 

Son yıllarda elektrik faturalarındaki kayıp kaçak bedeline olan itirazla ilgili elektrik abonelerini sevindirecek emsal niteliğinde bir karar alındı.
 
Sakarya'da Tüketici Hakem Heyeti, elektrik faturalarında abonelere yansıtılan kayıp kaçak bedeline itirazla ilgili örnek bir karar verdi. Hakem heyeti, hem abonenin itirazını haklı buldu hem de kayıp kaçak bedelinin tüketiciden alınmasıyla ilgili bir düzenleme olmadığına hükmetti. Konu ile ilgili düzenlemeleri inceleyen hakem heyet, kayıp kaçak bedelini abonenin değil, şirketin üstlenmesi gerektiği kararına vardı.
 
Adapazarı ilçesinde yaşayan Kadir Kermen adlı elektrik abonesi, faturasında yer alan kayıp kaçak bedelinin iptali ve tahsil edilen miktarın geri ödenmesi için Adapazarı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu. Kermen, başvurusunda kayıp kaçak kullanım bedeli adı altında faturasına yansıtılan tutarın haksız yere alındığını, kuruma yaptığı itiraza rağmen talebinin uygun görülmediğini belirtti ve kendisinden tahsil edilen miktarın iadesini talep etti. Tüketici Hakem Heyeti, Kermen'in şikâyetiyle ilgili Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ'den (SEDAŞ) savunma istedi. SEDAŞ savunmasında, kayıp kaçak bedeli ve diğer bedellerin Perakende Satış Hizmet Geliri ve Perakende Satış Fiyatlarının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ gereğince tahakkuk ettirildiğini ve Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK)'nun bilgisi dâhilinde yayımlanan kanun çerçevesinde işlem yaptığını bildirdi.
 
"KAYIP KAÇAĞI ABONE DEĞİL ŞİRKET YÜKLENİR"
 
Bu savunmayı yeterli görmeyen Hakem Heyeti, aboneyi haklı buldu. Kayıp kaçak bedelinin hesaplanarak tüketiciye iadesini istedi. Heyet kararında, kayıp kaçak bedelinin abonelere yüklenmesiyle ilgili bir düzenleme olmadığını, aksine bu bedelin şirket tarafından karşılanacağını kaydetti.
 
Kararda şu ifadeler yer aldı: "Elektrik Piyasası Tarifeler Yönetmeliği, Elektrik Piyasası Perakende Satış Hizmeti Geliri, Perakende Satış Fiyatının Düzenlenmesi hakkında tebliğ incelendiğinde kayıp kaçak bedelinin ne şekilde hesaplanacağı belirtilmiş olup bu kalemin tüketiciye yansıtılmasıyla ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. 'Kayıp kaçak enerji miktarının yine perakende satış lisansı sahibi dağıtım şirketleri tarafından temin edilir' denilerek kayıp kaçak bedelinden doğan sorumluluğu tedarikçi firmaya yüklemiştir. Tedarikçiden kaynaklanan sebeplerden dolayı doğan kayıp kaçak elektrik bedelinin tüketiciye yansıtılması kabul edilemez."
 
Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sakarya'da 9 metrekarelik katlanabilir "modüler afet evi" üretiliyor
  • 19.09.2023 11:16

Sakarya'da 9 metrekarelik katlanabilir "modüler afet evi" üretiliyor

Sakarya'da afetlerde geçici barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik kolay kur ...

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor
  • 27.07.2023 14:20

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor

Türkiye'nin toplam elektrik kurulu gücündeki yenilenebilir enerjinin payı, son 2 ...

Türkiye'nin elektrik kurulu gücü son 10 yılda artış gösterdi
  • 28.03.2023 13:30

Türkiye'nin elektrik kurulu gücü son 10 yılda artış gösterdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Tancan, Türkiye'nin elektrik kurulu g ...