maritbet girişmaritbet
İzmir'in yeni konutları İstanbul'a kafa tutuyor!

İzmir'in yeni konutları İstanbul'a kafa tutuyor!

Konut fiyatlarının yüksekliğiyle gündeme gelen İstanbul’a Ege’den bir rakip çıktı. Türkiye’nin en büyük üçüncü kentinde metrekare fiyatları 10 bin lirayı gördü

 

Ege'nin incisi olarak bilinen İzmir,  turizm dışında gayrimenkul sektöründe de hareketli günler yaşıyor.  Sektörün önemli temsilcilerinin yatırımlar yapmaya başladığı şehirde, lüks konut projeleri de artış gösteriyor. Türkiye ekonomisinin daha istikrarlı olmasıyla firmaların birbiri ardına lüks konut projelerini açıkladığını ve İzmir'in de bunlardan nasibini almaya başladığını söyleyen EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık İzmir Bölge Müdürü Filiz Akkaya, artık yalnızca İstanbul'un değil, İzmir'in de gayrimenkul yatırımı için fırsat şehirlerinden biri olduğunu ifade etti.
Son 5-6 yıldır İzmirlilerin artık yalnızca başını sokmak için ev almadıklarını vurgulayan Akkaya, “İzmir'in uzun yaz sezonunu da değerlendirmek ve yatırımlarını kâra dönüştürmek isteyen konut alıcıları yazlık gibi ikincil konutlara da talep gösteriyor” dedi.
 
Türkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden olan şehrin, özellikle yabancı yatırımcılardan yoğun ilgi göreceğini belirten Akkaya, “Yabancıların konut alımlarını düzenleyen yasa ile birlikte özellikle Çeşme, Alaçatı, Urla, Kuşadası, Didim, Foça gibi yazlık cenneti ilçelere yoğun bir ilgi öngörülüyor” diye konuştu.
 
İzmir'in kanayan yarası düzensiz –çarpık kentleşmeye İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kentsel Dönüşüm Projeleri ile dur dediğini ifade eden Akkaya, şunları söyledi:
 
“Kentsel dönüşüm projeleri ile başta Yeşildere ve Uzundere Vadisi projeleri olmak üzere, Uzundere, kuzeyde Emrez ve Aydın mahalle sınırı, güneyde Aydın-Çeşme Otoyolu ile doğuda Polis Lojmanları ve Emrez deresiyle çevrelenen alanda İzmir'in gelişmesi planlanıyor. Ayrıca Yeşildere aksında, Bornova ilçe merkez mahallerinde, Kadifekale'de ve Yeşilova- Altındağ aksında da kentsel dönüşüm projeleri ile lüks ve nitelikli konutlar yapılarak şehrin yeniden yapılandırılması amaçlanıyor. Liman arkasında yer alan Umurbey, Hilal ve Ege mahallerinde yaklaşık 30 hektarlık alanın Özel Planlama Alanı ilan edilmesiyle, bölgenin  turistik eğlence aktivitelerine yönelik bir çeşitliliğe katkıda bulunması, alternatif bir çekim merkezi haline getirilmesi ve bunu sağlarken bölgede yaşayanların kültürlerinin korunarak, ekonomik anlamda sürdürülebilir mekânsal bir yapının hayata geçirilmesi hedefleniyor.” 
 
İzmir'in lüks konut tipindeki yapı stoğunun artışı ve birbiri ardına yapılan lüks-nitelikli Alışveriş Merkezi, dev yatırımcı şirketlerin ve yabancı ortaklı firmaların gözünün İstanbul'dan sonra, İzmir'e kaymasını sağladığını anlatan Akkaya, “Şehrin her yerinde yeni projeler yükseliyor. Bu açıdan bakıldığında şehir kuzey ve güney aksında gelişim göstermekle beraber batı aksında da gelişiyor. Kuzey aksında Kentsel dönüşüm projelerinin de bulunduğu Anadolu Caddesi, İzmir- Çanakkale Otoyolu ve Girne Caddesi arasında kalan alan ile Örnekköy ve Çiğli'nin üst bölgeleri ise son dönemde çıkışta olan semtler arasında yerini alıyor. Çiğli Ulukent'teki 35. Sokak Projesi ise bölgede göze çarpan projelerin başında geliyor” diye konuştu.
 
Lüks konutlar yükseliyor
 
Akkaya, Mavişehir'in son 6 yıldır gelişme gösteren bir bölge olduğunu anlatarak, “Bölge halen yüksek gelir grubuna hitap ediyor. Emlak Konut Evleri, Soyak Optimums projesi, Mavişehir Modern ve Mavişehir Trendy projeleri bölgede göze çarpıyor” dedi. Akkaya, Mavişehir'i Metro Hattının ve Gediz üniversitesinin açılması ile değerlenen, Çiğli-Ulukent-Koyundere bölgelerinin takip ettiğini ekleyerek, “Ayrıca Seyrek bölgesinde de müstakil lüks konut/yazlık tarzı konutlar yoğunlaşıyor” dedi. 
 
Kentsel dönüşüm projeleri yoğunlukta
 
Batı Aksında gelişme gösteren alanlar arasında Narlıdere, Balçova'nın üst kısımları ve Urla ve Güzelbahçe'yi sayan Akkaya, “Bu bölgelerde özellikle lüks konut projeleri yapılmakta olup, Balçova-Güzelbahçe aksında Mithatpaşa Caddesi üzerindeki Alışveriş Merkezleri bölgedeki konut ve arsa rayiçlerini son 3 yılda arttırdı” dedi. Kent Merkez Aksında gelişme gösteren alanların ise Yeşilova, Altındağ olduğunu anlatan Akkaya, bu bölgelerde kentsel dönüşüm projesi içinde eski yapıların yıkılarak lüks konut projelerinin yapıldığını söyledi. Akkaya, son yıllarda özellikle Bayraklı-Turan-Salhane bölgelerinde karma kullanımlı lüks ticaret ve konut kullanımlı rezidans blokları inşasına başlandığını da anlattı. 
 
Stüdyolara talep artıyor
 
İzmirlilerin konut tercihlerini aktaran Akkaya, “Konut alıcıları özellikle Metro hattına yakın, kira getirisi iyi olan, kuzey-güney ve kısmen de batı aksında yeni – nitelikli konutlara yöneliyor. Ayrıca EXPO 2020'ye aday olan İzmir'de emlak değerlerinin yeni ve lüks projelerle daha da artacağı bekleniyor” dedi. İzmir'de özel üniversitelerin açılmasının özellikle bu üniversiteler çevresindeki konut projelerini etkilediğini aktaran Akkaya, “Bornova, Buca, Balçova ve Çiğli'de bu talebe yönelik stüdyo, 1+1 ve 2+1 dairelerin bulunduğu projelerde gözle görülür bir artış yaşanıyor” dedi.
 
‘Farklı sektörler gelişir'
 
Aliağa'nın önümüzdeki yıllarda İzmir'in üretim ve aktarım noktası olacağını ifade eden Akkaya, endüstriyel üretimin, enerjinin ve yük limanının gelişecek sektörler arasında belirdiğini, yatırım alanları olarak ise liman, teknik altyapı, organize sanayi bölgesi (OBS), uzmanlaşmış eğitim, tekne-yat-gemi imalat alanı ve sergiler-fuarların ön plana çıkacağını söyledi.
 
Metrekare fiyatları 10 bin lirayı buluyor
 
İlçeKonut fiyatları (TL/m2)
Mavişehir3000-3700
Çiğli1200-2500
Ulukent-Koyundere900-1200
Gaziemir1700-2500
Torbalı-Ayrabcılar800-1000
Narlıdere3000-7000
Güzelbahçe1200-3500
Urla2000-4000
Yeşilova-Altındağ1700-2700
Salhane-Turan-Bayraklı5000-10.000
 
Milliyet/Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmirli depremzedeler yıl sonuna kadar süre istiyor
  • 03.06.2022 17:11

İzmirli depremzedeler yıl sonuna kadar süre istiyor

İzmir'de, 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde binaları has ...

Suphi Şahin, İzmir kentsel dönüşüm projelerini anlattı
  • 03.06.2014 17:03

Suphi Şahin, İzmir kentsel dönüşüm projelerini anlattı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanı Suphi Şahin, yapılan ...

Bakan Kurum ''İzmir'de 50 yıllık dönüşümü tamamlıyoruz''
  • 31.05.2021 09:43

Bakan Kurum ''İzmir'de 50 yıllık dönüşümü tamamlıyoruz''

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de hayata geçirilen kentsel dönüşü ...

Panasonic Life'tan aşk temalı priz serisi!
  • 14.01.2021 12:00

Panasonic Life'tan aşk temalı priz serisi!

Panasonic Life Solutions Türkiye, Karre Style serisinin aşk temalı tasarımı ile ...

Ferah salon dekorasyonu için yeni trendler!
  • 28.11.2020 15:59

Ferah salon dekorasyonu için yeni trendler!

Evlerde en çok zaman geçirilen mekanların başında salonlar geliyor. Yeni nesil t ...

Çiğli Tramvay Projesi'nin ihalesi 20 Ekim’de yapılacak
  • 14.09.2020 11:20

Çiğli Tramvay Projesi'nin ihalesi 20 Ekim’de yapılacak

İzmir Büyükşehir Belediyesinin Karşıyaka-Çiğli arasında hizmet verecek 11 kilome ...