maritbet girişmaritbet
İzmir'in yapı stoğu incelenmeye başlandı

İzmir'in yapı stoğu incelenmeye başlandı

İzmir’de yapı stoku envanterinin oluşturulması ve bu yapılarda deprem riskinin değerlendirilmesi amacıyla çalışma başlatıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi öncelikle Balçova İlçesi'ndeki toplam 6 bin 500 yapı ve Seferihisar İlçesi'nde bulunan 3 bin konutu 10 aylık süre içinde deprem riski açısında inceleyecek.

Balçova ile merkez Seferihisar ilçelerine yapı stoku envanterinin oluşturulması ve yapı güvenliğinin deprem riski açısından değerlendirilmesi ortak hizmet protokolü imzalandı. İmza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ercüment Yalçın, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ayhan Emekli, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve Seferihisar Belediye Başkan Yardımcısı Nilgün Durmazer katıldı.

Başkan Aziz Kocaoğlu, projenin Van depremleri öncesi hazırlandığını, 14 Ekim'de protokol imzalanması konusundaki kararın Belediye Meclisi tarafından onaylandığını söyledi. Van depreminden sonra kendileri ve sahada çalışanların hassasiyetinin arttığını belirten Kocaoğlu, iki ilçenin ardından diğer ilçelerde de çalışmaların süreceğini söyledi. Kocaoğlu, elde edilecek verilerin sadece arşivde kalmaması gerektiğini ancak, yaşama geçtiğinde amaca ulaşılacağını dile getirdi. Amacın, kent dönüşümü, binaların sağlıklaştırılması, planlı kent olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şöyle dedi:

"Kent dönüşüm alanlarını 1/25 bin ölçekli planlarda belirledik. Heyelan bölgesi Kadifekale'de ilk kent dönüşümü gerçekleşti. Alanı ağaçlandırmaya başladık. Hazır olan 9 proje de Bakanlar Kurulu'nda onay bekliyor. Öncelikle Cennetçeşme ve Aktepe-Emrez'de toplam 5 bin konut dönüştürülecek. İnşaat sektörüyle birlikte belediye kontrolünde, sorumluluğunda yapılacak. Ege Mahallesi'nde ise yüzde 100 belediye finansmanıyla Roman vatandaşlara sağlıklı konutlar üretilecek."

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fügen Selvitopu ise deprem riskini azaltmak için yapı stoku envanter çalışması, afete maruz bölgelerdeki yapıları yıkarak ağaçlandırmak, kent dönüşümü alanları planlamak olduğunu söyledi. Yapı stoklarını gerek zemin gerekse taşıyıcı sistem olarak inceleyeceklerini belirten Selvitopu, 10 ayda pilot bölge olan Bolçova ve Seferihisar Merkez'de 8500 konutun inceleneceğini söyledi.

Balçova ile Seferihisar'ın termal merkez olduğuna dikkat çeken uzmanlar, zemin özellikleri dikkate alınarak bu ilçelerin öncelikle seçildiğini bildirdi.

DHA

Yorum Yaz