maritbet girişmaritbet
İzmir Körfezi'nden çıkarılan çamur Gediz Deltası’nda depolanmak isteniyor!

İzmir Körfezi'nden çıkarılan çamur Gediz Deltası’nda depolanmak isteniyor!

İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi kapsamında yapılacak dip taramalarından çıkarılacak çamur, barındırdığı canlılar açısından Akdeniz havzasının en önemli sulak alanlarından biri olan Gediz Deltası’nda depolanmak isteniyor

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün birlikte yürüttüğü proje kapsamında Deltanın güney bölümünde deniz altında 13 km uzunluğunda, 8 metre derinliğinde bir “sirkülasyon kanalı” oluşturulması amaçlanıyor. Kanalın 10 km'lik kesimi Gediz Deltası Ramsar Alanı sınırlarında ve Mutlak Koruma Alanı'nda iken 9 km'lik kısmı ise 1. Derece Doğal Sit Alanı sınırlarında kalıyor. Yapılacak dip taramasından çıkacak çamurun ise ulusal ve uluslararası mevzuat kapsamında koruma altında olan kıyı şeridinde dolguda değerlendirilmesi ve yine deltanın en önemli habitatlarından birine dökülerek depolanması planlanıyor.
 
Söz konusu proje, hem Türkiye'nin taraf olduğu Ramsar, Bern, Barcelona gibi bir çok uluslararası sözleşmeyi ihlal etmekte hem de ulusal mevzuat kapsamında Sulak Alanlar yönetmeliğinin sulak alanlara çöp, moloz, hafriyat, dip tarama ve proses artığı çamurların dökülemeyeceği açık bir şekilde belirtildiği 15. maddesine ve Kıyı Kanununa aykırı.
 
Deltayı şehirleşme yok ediyor
 
Ramsar Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası ve ulusal mevzuat kapsamında biyolojik bütünlüğünün güvence altına alınması taahhüt edilen, farklı habitatları bir arada barındıran Gediz Deltası'ndaki doğal alanlar ve beraberinde bir çok canlı türü bu güne kadar çok ciddi bir oranda yok oldu veya zarar gördü. Yok oluşun en büyük sebebi ise doğayı hiçe sayan şehirleşme politikaları nedeniyle yaşanan tahribat.
 
Konu hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz “Gediz Deltası barındırdığı farklı habitatlar ve zengin canlı çeşitliliği ile Akdeniz'in en önde gelen sulak alanlarından ve ayrıca İzmir'in en önemli değerlerinden birisi. Deltanın güneyinde inşa edilen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin birinci derece doğal sit alanına her gün döktüğü 600 ton çamur gibi tehditlere karşı önlem alınması gerekirken, deltanın güney bölümünü geri dönüşü olmayacak bir şekilde yok edecek olan İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi için malesef resmi prosedür başlatıldı. Doğa Derneği olarak, Gediz Deltası'nı ve canlıların yaşam hakkını korumak yerine rant için gönül rahatlığı ile yok oluşun mazeretlerini yaratanlara, bu yok oluşa sebep olanlara karşı bilimsel, hukuki ve vicdani tüm demokratik yollar ile mücadele edeceğiz.” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gediz Deltası'nın muhteşem doğası göz kamaştırıyor!
  • 03.10.2020 09:08

Gediz Deltası'nın muhteşem doğası göz kamaştırıyor!

İzmir Körfezi'nde biriken alüvyonlar neticesinde meydana gelen Gediz Deltası'nın ...

İzmir Kuş Cenneti güzellikleriyle hayran bırakıyor
  • 15.10.2016 17:14

İzmir Kuş Cenneti güzellikleriyle hayran bırakıyor

Gediz Deltası'ndaki İzmir Kuş Cenneti, başta flamingo ve pelikanlar olmak üzere ...

İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon projesi başlıyor
  • 21.08.2016 09:31

İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon projesi başlıyor

İzmir AK Parti İl Başkanı Delican, İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projes ...

Gediz Deltası ve Kuş Cenneti satılığa çıkarıldı
  • 03.05.2014 11:47

Gediz Deltası ve Kuş Cenneti satılığa çıkarıldı

Akdeniz’in en önemli sulak alanlardan birisi olarak kabul edilen ve uluslararası ...

İzmir Gediz Deltası’nda Çevre Etki Değerlendirme Süreci'nin kazananı flamingolar oldu!
  • 02.12.2012 11:14

İzmir Gediz Deltası’nda Çevre Etki Değerlendirme Süreci'nin kazananı flamingolar oldu!

İzmir Gediz Deltası’nda, başta flamingolar olmak üzere birçok canlının yaşam ala ...