maritbet girişmaritbet
İzmir Gaziemir’deki kentsel dönüşüm Türkiye’ye örnek olacak!

İzmir Gaziemir’deki kentsel dönüşüm Türkiye’ye örnek olacak!

Gaziemir Belediye Başkanı CHP’li Halil İbrahim Şenol, Milliyet Ege’nin Misafir Odası’nda ilçesini anlattı. Başkan, Milliyet Ege Temsilcisi Hamdi Türkmen, Yazı İşleri Müdürlerimiz Uğur İşven, İbrahim Akbulut ve Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı

 

Gaziemir Belediye Başkanı CHP'li Halil İbrahim Şenol, Milliyet Ege'nin Misafir Odası'nda ilçesini anlattı. Başkan, Milliyet Ege Temsilcisi Hamdi Türkmen, Yazı İşleri Müdürlerimiz Uğur İşven, İbrahim Akbulut ve Muhittin Akbel'in sorularını yanıtladı.

* Gaziemir'in en önemli gündem maddesi nedir?

- Fuar... Uzun süredir tek konuşulan konu, fuar. İtirazlar yüzünden gecikti. Şu an geldiğimiz noktada biraz daha iyimseriz. Kısa zamanda temelin atılacağını ümit ediyoruz. Bunu bölge insanı bekliyor, sanayisi bekliyor, serbest bölgesi bekliyor. Herkes umutlu. Fuarın Gaziemir ekonomisine çok şeyler katacağını düşünüyoruz.

* Gaziemir'de otel projeleri de konuşuluyor öyle değil mi?

- Özellikle butik oteller yapılıyor Gaziemir'e... Büyük otelleri çekme şansımız yok. Çünkü imar yönetmeliği buna izin vermiyor. Maalesef İzmir'de imar yönetmeliğinde bu işi çözemedik. İstanbul'da, Ankara'da, Adana'da değişik imar yönetmelikleri uygulanıyor. İzmir'de daha katlı yapılarda kanuna bakalıyor, yasal olsun isteniyor. Otellerin yemek salonları, balo salonları yerin altındadır. İzmir'de yerin altına yapıldı diye emsalden sayılıyor. Bu da büyük otel projesi olan şirketlere geri adım attırıyor. Fuar yapılınca, otel yatırımlarının da artacağına inanıyorum. Çünkü bazı firmalar, büyük otel için yer arıyorlar.

* İlçenin genişleme alanı var mı?

- Gaziemir'de boş alan miktarı çok azaldı. Hızlı gelişme sayesinde o alanların çoğu müteahhitler tarafından alınmış durumda. Gaziemir'de konut yapılacak yer az olunca, buradaki yapılar da değer kazandı. Müteahhitler kazmayı vurduklarında, projeleriyle müşteri bulabiliyor. Gaziemir geç gelişti ama planlı gelişti. Atalarımız Gaziemir'e yabancıların girmesini istememiş. Mesela Ege Üniversitesi, büyüklerimiz izin verseymiş, Gaziemir'de kurulacakmış. Kimse toprağını satmak istemediği için uzun süre gelişemedik. Şu anda Gaziemir'in caddeleri geniş. İzmir'in gelir ve eğitim düzeyi en yüksek ilçesiyiz. Hava kirliliği yok. Gaziemir'de güvenlik sorunu yoktur. İlçemizde görev yapan emniyet müdürleri, hep terfi etmişlerdir.

Kentsel dönüşümde örnek olacağız

* Kentsel dönüşüm konusunda ne gibi çalışmalar yapılıyor?

- Gaziemir'e havuzlu villalar yapılıyor, lüks siteler kuruluyor. Kentsel dönüşümün en rahat olacağı yer, Gaziemir'dir. Çünkü dönüşüm için evlerin yıkılmasına gerek yok. Merkez doldu. Dolayısıyla kiralar da yükselmeye başladı. Bizim insanımız görmeden inanmaz. Kentsel dönüşümde insanlar, oturacakları evleri gördükten sonra seve seve evlerini terk edecektir. Kentsel dönüşümde 13 bin konut planlanıyor. Bu da 50 bin kişi demek.

*İmar sorunları, havaalanından mı kaynaklanıyor?

- Havaalanının, imar düzenlemelerinde sıkıntı yarattığı doğru. Yüksek bina yapma şansımız pek yok. Yine de havaalanının Gaziemir'de olmasından mutluluk duyuyorum. Çünkü havaalanı olmasaydı, güzelim Çatalkaya'nın zeytin ve yeşil alanları bugünlere kadar gelmezdi

* Gaziemir daha ne kadar büyüyebilir?

- Tahtalı Havzası'na yakın olmamız da genişlememizi önlüyor. İlçemizdeki yapılaşma 5 yıl sonra biter. Bu hızla, 5 yıl sonra inşaat yapacak yerimiz kalmayacak. Göreve geldiğimde 105 bin olan nüfusumuz, bugün 135 bin oldu. 5 yıl sonra 250 bine çıkarız. Doğuda Sarnıç ormanlarıyla genişleme alanlarımız sınırlı. Güneyde Tahtalı var, havaalanı var, Çatalkaya var.

* Seçimlere bir yıl kaldı. İstediklerini yapabildiniz mi?

- Seçim vaatlerimde ne varsa, yüzde 85'ini yaptım. Yapamadıklarım da var. Onlar da benden kaynaklanmıyor. Orman Bakanlığı, Emlak ile anlaşamadığı için Şahintepesi'ne İzmir'in en büyük rekreasyon alanını açamadık. 650 dönümlük bir arazi. Oraya yapı yapmak imkansız, çünkü havaalanı var. Maddi değeri de yok o arazinin. Fakat engelleniyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu da bu işle çok uğraştı. Hala uğraşıyoruz, mahkemelik olduk. Orayı bize kiralayıp diyoruz, ona da yanaşmıyorlar. İkincisi, kent ormanı yapmak istedim, onu da engellediler. İzin verseler, kent ormanını karavan turizmine açacaktım. Takımlar gelip kamp yapabileceklerdi.

* Gaziemirlilerin sizden çok istediği hizmet nedir?

- Her bölgenin değişik istekleri var. Parklara köpekler için tuvalet koyun diyen de var, kentsel dönüşüm isteyen de... Yolum yok diyen de var, park isteyen de... Kentin gelişmesi, sadece bina yaparak olmuyord. O kente kimlik katmanız lazım. Eskiden Gaziemir'de iki tane Atatürk heykeli vardı. Onları yeniledim. Gaziemir'in, adını aldığı 1300 yılllarında yaşamış Gazi Emir'in heykelini diktim. Değişik yerlere 10 heykel koyduk. Tren istasyonu, müze oldu. Gaziemir'in geçmişini bilmesi için yaptık bunu. Eski Yunanlı yazarın kitabını Türkçeye çevirdik. Çalışma binamızı modernleştiriyoruz. Akıllı bir bina yapıyoruz. Türkiye'de ilk üçe girecek kaltiede olacak. Yağmur sularını bile tuvaletlerde kullanabileceğiz. Kendi enerjimizi kendimiz üreteceğiz.

*Yeni hizmet binasını yapacağız alanla ilgili sorun tamamen çözüldü mü?

- Çözüldü. Sadece kullanım hakkı olan kurumun inadı, Gaziemir'in 7-8 ayı ile 2 milyon lirasına mal oldu. Bir aksilik çıkmazsa, 15 Kasım'da kazmayı vururuz. 15 ay gibi kısa bir zamanda da bitiririz. Binanın maliyeti 15 milyon lirayı bulacak.

* Siz de anket yaptırıyor musunuz?

- Ço ciddi bir kuruluşa geçen mayıs ayında bir anket yaptırdım. Hiçbir yönlendirme yoktu. Gerçekleri yansıtmalarını özellikle istedim. Kimse anketin benim tarafından yaptırıldığının farkına bile varmadı. Sonuçları kimseyle paylaşmadım. Sadece üç kişi biliyoruz. Sonuçlardan derslar çıkardık. Benim herhangi bir sıkıntısı yok.

Her gün mahalleleri dolaşıyorum

* Ders çıkardık dediğiniz şeylerden birini açıklar mısınız?

- Bazı mahallelerde vatandaşlar, ‘Başkan mahallemize hiç gelmiyor' şeklinde sitemde bulunmuş. Halkın içinde yeterince bulunmadığımı anladım. Şimdi her gün iki saatimi 16 mahalleye ayırıyorum. Özel durumlar dışında resmi araba kullanmıyorum. Fors takmıyorum. Vatandaşlar herhalde beni bu özelliklerimden dolayı görmüyorlardı.

* Bir dahaki şeçimlerde aday mısınız?

- İki dönemden fazla başkanlık istemiyorum. Ben bürokrasiden geliyorum, oradan biliyorum. İki dönemden sonra heyecan kayboluyor. Belediye başkanları da 10 yıldan fazla kalmamalı. Düşüncem belki demokrasiye uygun değil ama böyle olması gerekiyor. Bir dönem daha çalışmak istiyorum.

* Gaziemir'in sportif heyecanı eksik gibi. Spora yaklaşımınız nasıl?

- Ben 11 yıl kulüp yöneticiliği yaptım. Belediyelerin, futbol dışındaki amatör sporları desteklemesini doğru buluyorum. Gaziemir'de üç amatör kulübümüz var. Onları bir araya getirmek, tek çatı altında buluşturmak istedim. Amacım tek takım çıkarıp 3. Lig'de yer almasını sağlamaktı. Fakat kulüp başkanları, başkan ben olacağım, deyince bu iş yattı. Bu yıl Yeni Gaziemirspor kulübü kuruldu. İnşallah seneye öne çıkartırız. Gaziemirspor, 3. Lig gördüve hemen küme düştü. Yine profesyonel ligde bir takımımızı görmek isterim.

Büyümekte geciktik ama planlı geliştik

* Gaziemir'de AVM'lerin artması, size zorluk getiriyor mu?

- Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'nin en çok gelişen ilk üç ilçesinden biri olduk. Çünkü çok hızlı ve planlı gelişiyoruz. Gaziemir, ekonomik düzeyi yüksek olanların seçtiği bir ilçe haline geldi. Dolayısıyla AVM'ler de Gaziemir'i tercih etti. Fuarın gelecek olması, havaalanı, serbest bölgesi, AVM'lerin iştahını kabarttı. Optimum'a yakın bir alanda yine AVM yapmak isteyenler var ama ben sadece otal istiyorum. Çünkü otele ihtiyacımız var. Şehirde AVM'ye karşıyım. Optimum geldi, çoğu esnafın işini kesti. Ama kanun karşısında yapabileceğimiz bir şey de yoktu. Ruhsatı vermek zorundaydık. Şehir ekonomisine katkısı büyük ama küçük esnafı bitiriyor. İnşallah başka AVM'ler açılmaz.

Bir hastanemiz eksikti, o da oluyor

* Büyükşehir'den yeterince yatırım alabiliyor musunuz?

- Büyükşehir'le bir sıkıntımız yok çünkü Gaziemir, bugüne kadar görmediği şeyleri gördü bu dönemde. Su basmalar tarihe karıştı. Asansörlü üstgeçit yaptık. Gaziemir'e fuar gelecek Büyükşehir sayesinde. Daha ne isteyeyim ki...

* İlçenin en büyük eksiği nedir?

- Hastane. Daha doğrusu hastaneydi. Emlak Bankası evlerinin arkasına, dağın eteğine bir hastane kuruyoruz. İnşallah o da bitmek üzere. Ayrıca üniversitemiz yoktu. Uçak teknolojileri üzerine okul kurduk. Serbest bölgede bu okul sayesinde 260 milyon dolarlık yatırım yapılıyor. Geçen yıl ilk mezunlarını verdik. Bu okulda uçağın motorundan tutun da boyasına kadar her şey var.

* Gaziemir Belediyesi'nin gelir durumu nedir?

- Biraz sıkıntılı. Şimdi ben hep övünüyorum havaalanı ve serbest bölge benim ilçemde diye. Fakat ikisinden de 1 lira vergi alamıyoruz. Özel kanunla kurulmuş yerler. Serbest bölgede 20 bin kişi çalışıyor. Havaalanında da yoğun istihdam var. AVM'lerden vergi geliyor.

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir Gaziemir’de satılık işyeri!
  • 25.08.2016 09:26

İzmir Gaziemir’de satılık işyeri!

Gaziemir Belediyesi, Gazi Mahallesi’nde bulunan dubleks işyeri niteliğindeki taş ...

İzmir Gaziemir’de 4.4 milyon liraya satılık dubleks dükkan
  • 02.12.2014 09:48

İzmir Gaziemir’de 4.4 milyon liraya satılık dubleks dükkan

İzmir Gaziemir’de dubleks bir dükkan 4.4 milyon liraya yeni sahibini arıyor ...

İzmir Gaziemir'de icradan satılık un fabrikası ve müştemilatı! 10 milyon 235 bin 450 TL'ye!
  • 22.09.2013 12:14

İzmir Gaziemir'de icradan satılık un fabrikası ve müştemilatı! 10 milyon 235 bin 450 TL'ye!

İzmir 3. İcra Dairesi, İzmir Gaziemir Atıfbey Mahallesi'nde bulunan un fabrikası ...

İzmir Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde kentsel dönüşüm başlıyor!
  • 06.11.2012 16:53

İzmir Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde kentsel dönüşüm başlıyor!

İzmir Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde kentsel dönüşüm başlıyor! ...

İzmir Gaziemir’deki kentsel dönüşüm Türkiye’ye örnek olacak!
  • 01.10.2012 07:35

İzmir Gaziemir’deki kentsel dönüşüm Türkiye’ye örnek olacak!

Gaziemir Belediye Başkanı CHP’li Halil İbrahim Şenol, Milliyet Ege’nin Misafir O ...

İzmir konut metrekare fiyatları!
  • 06.04.2012 11:51

İzmir konut metrekare fiyatları!

Türkiye’nin en büyük üçüncü ili olan İzmir markalı konut yatırımlarından nasibin ...