maritbet girişmaritbet
İzmir Alsancak Limanı kruvaziyer merkez olacak!

İzmir Alsancak Limanı kruvaziyer merkez olacak!

DÜNYA Ekonomi Denizcilik ve Lojistik TV İzmir Stüdyosu'nun açılışına katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, canlı yayında İzmir'e dev yatırımların müjdesini verdi

DÜNYA Ekonomi Denizcilik ve Lojistik TV İzmir Stüdyosu'nun açılışına katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, canlı yayında İzmir'e dev yatırımların müjdesini verdi.

İzmir Alsancak Limanı'nın özelleştirilmesinin gündemlerinde olmadığını açıklayan Bakan Yıldırım, Çandarlı'da yapımı süren Kuzey Ege Limanı devreye girdikten sonra, İzmir Alsancak Limanı'nı kruvaziyer gemilere ayıracaklarını ve burasını bir yaşam merkezine dönüştüreceklerini söyledi.

TCDD'nin İzmir Körfezi'nde liman su yolunun derinleştirilmesi de dahil olmak üzere Alsancak Limanı'nda planladığı yatırım tutarı 400-450 milyon dolar seviyesinde. Daha önce Limanı, Avrupa'nın en büyük 5 konteyner limanına dönüştürmek üzere planlanan bu yatırımlar  artık, İzmir'i  kruvaziyer turizmde dünyanın önemli limanlarından biri haline getirmek üzere gerçekleştirilecek.

Hedef, kruvaziyerde 7 milyon yolcu çekmek

DÜNYA Ekonomi Denizcilik ve Lojistik TV'nin İzmir Stüdyosu'ndan yapılan canlı yayında, Murat Erdoğan ve Murat Yanık'ın sorularını yanıtlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Alsancak Limanı'nda özelleştirmenin denendiğini ve olmadığını hatırlatarak, "Şu anda gündemimizde böyle bir şey yok. Orayı, Kuzey Ege Çandarlı Limanı devreye girdikten sonra artık biraz daha kruvaziyer gemilerine ayırmak ve burayı bir yaşam alanına dönüştürmek istiyoruz. Körfez değişim dönüşüm projesiyle beraber böyle bir fonksiyon kazandırmayı hedefliyoruz. İzmir'in potansiyeli çok yüksek. Ama sadece 1.5 milyon misafir ağırlıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil. İzmir rahatlıkla 6-7 milyon turisti çekecek tarihi, doğal, kültürel zenginliğe sahip. Kuzeyinde Bergama, güneyinde Efes ile Hıristiyan alemi için çok önemli bir bölge. İzmir bunları başarabilecek güçte. Yeter ki engeller olmasın. İnsanların önünü açalım, düşündüklerini yapsınlar" dedi.

Konteyner gemileri Çandarlı'ya yönlendirilecek

Bakan Yıldırım'ın açıklaması, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) 2006 yılından bu yana özelleştirmeye çalıştığı İzmir Alsancak Limanı'nda yeni bir sayfanın açıldığını gösteriyor. ÖİB, İzmir Alsancak Limanı'nı kruvaziyer ve konteyner gemilerine hizmet vermek üzere iki ayrı liman olarak ayırarak özelleştirilmek istiyordu. ÖİB, bu konuda son olarak 20 Şubat 2013 tarihinde  Avusturya merkezli Raiffeisen Centrobank ile danışmanlık hizmet sözleşmesi imzalamış ve bu firmanın hazırlayacağı raporlara göre söz konusu limanların özelleştirilmesinde izleyeceği yol haritasını belirleyeceğini açıklamıştı.

Ancak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın DÜNYA Ekonomi Denizcilik ve Lojistik TV'nin canlı yayınında yaptığı açıklamasına göre, Alsancak Limanı için yeni bir sayfa açılıyor. Yeni süreçte, özelleştirilme süreci kapandığı gibi, Çandarlı Kuzey  Ege Limanı devreye girdikten konteyner gemileri aşama aşama oraya yönlendirilirken, Alsancak Limanı ise kruvaziyer gemilere ayrılacak ve liman sahasında oluşturulacak bir yaşam merkezi ile birlikte burası kruvaziyerde  önemli bir turizm konseptine dönüştürülecek

İzmir'in çılgın projesi yaşam merkezi oluyor

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, DÜNYA Ekonomi Denizcilik ve Lojistik TV'nin canlı yayınında, genel seçimler öncesi hazırladıkları "35 İzmir 35 Proje" çalışması hakkında da bilgi verdi. 35 Proje arasında "İzmir'in çılgın projesi" olarak da adlandırılan İzmir Körfezi ile Çeşme arasında deniz ulaşımını 3 saat kısaltacak deniz otoyolu konusunda Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte çalıştıklarını belirten Yıldırım, "Karaburun Yarımadası ile Urla arasındaki vadide, 6,3 kilometre uzunluğunda açılacak Karaburun Kanalı ile deniz otobüslerinin, teknelerin, yatların İzmir-Çeşme arası ulaşımı kolaylaşacak. Projenin olabilirliği, boyutları, doğuracağı sonuçların neler olacağı konusunda  akademisyenler ve denizciler ortak çalışma yaparak bir noktaya getirdiler. Proje sadece kanal açmakla fizibl olmuyor. Her ne kadar Karaburun'u dönüp İzmir Körfezi'ne gelmek ciddi bir maliyetse de biz bu kanalı büyük gemilerin geçişi için düşünmediğimiz için çevre şartlarından dolayı, tek başına cazip olmuyor. Kanal ve etrafını bir yaşam merkezi olarak düşünmemiz halinde proje çok cazip hale geliyor. Şimdi çalışmaları bu yönde derinleştiriyoruz. Proje mutlaka gerçekleşecek, hemen değilse bile, önümüzdeki orta ve uzun vadede gerçekleşmesi mümkün olan ve gerçekleşmesi gereken bir proje" diye konuştu.

İzmir, dünyanın hızlı gelişen 4 kentinden biri

İzmir'de güzel bir proje başlattığınız zaman bazı kesimlerin bunu engelleme çabası içine girdiğini vurgulayan Yıldırım, "Bir takım sivil toplum örgütü denen, ama esasında İzmir'e olumlu katkı sağlamayan, sayıları az ama sesleri çok çıkan gruplar var. Projeleri engelliyorlar. İzmir kaybediyor. Ben sanıyorum ki önümüzdeki birkaç sene içinde İzmir'de her şey değişir. Zaten değişmeye başladı. 35 İzmir 35 Proje'yi koyduktan sonra İzmir çok hareketlendi. Brookings Enstitüsü'nün yaptığı araştırmaya göre, tüm bu olumsuzluklara rağmen dünyanın en hızlı büyüyen 4 kentinden biri İzmir" diye konuştu.

EXPO, Türkiye projesi

İzmir'in EXPO 2020 adaylığına da değinen Yıldırım, "EXPO sadece İzmir'e mahsus bir proje değil. EXPO aslında Türkiye Projesi ama özelinde tüm Ege'yi ilgilendiriyor. Romanya Bakanı ve heyeti buradaydı. Dedikleri şu, 'Biz EXPO'yu destekliyoruz  ama bunu sadece Türkiye için değil, Romanya için de yapıyoruz. Çünkü aynı coğrafyadayız. Dolayısıyla EXPO'nun İzmir de kalması bir anlamda biz kazanmışız gibi olacak'. Bunu önce İzmir ve Ege kamuoyu çok iyi okumalı. Daha çok asılmamız, daha çok gündeme getirmemiz lazım. EXPO bir rüzgardır. EXPO ile İzmir'in altyapı sorunlarını giderecek yatırımlar yapılacak. Üstyapıda konaklama, sağlık tesisleri gerçekleştirilecek. Aslında EXPO organizasyonları bir kaldıraç, bu işlerin yapılması için bir vesile. Biz EXPO'yu beklemeden zaten çalışmaya başladık. 35 projenin 16'sı fiilen başladı, diğerlerinde de çalışmalarımız aynen devam ediyor" dedi.

Kabotaj filosu yenilenecek

Türkiye'nin bölgesel ve küresel anlamda itibarının artmaya devam ettiğini anlatan Yıldırım, "Terörün ayakbağı olmasından kurtuluyoruz. 10 yıldır güven ve istikrar sürüyor, ülkede bir çok şey başarıldı. Ama terörle de mücadelemiz oldu. Şimdi artık terörü de gündemimizden çıkararak, güven ve istikrara bir de huzur ve barış ilave oluyor. Bununla çok büyük işleri başarmamız mümkün" diye konuştu.

Denizcilik konusunda değerlendirmelerde bulunan Bakan Yıldırım, Bakanlığın kabotaj filosunun yenilenmesi, uluslararası standartlarda gemilerin piyasaya girmesi konusunda çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Bu projede de 'az yakıt tüketen ve çevreci gemiler' gibi hassasiyetleri göz önüne alıyoruz. Koster filosunun yenilenme projesi var. Tabii 20-25-30 yaşını doldurmuş gemilerin yenilenmesini yaparken, tabii ki bu işte de çevre hassasiyetini göz ardı etmiyoruz" dedi.

DÜNYA Ekonomi Denizcilik ve Lojistik TV'nin İzmir Stüdyosu'nu Bakan Yıldırım açtı

"İş Dünyası'nın Ekranı" sloganı ile yayın hayatına başlayan DÜNYA Ekonomi Denizcilik ve Lojistik TV yatırımlarını sürdürüyor.  Kısa sürede önemli bir izleyici potansiyeline erişen DÜNYA Ekonomi Denizcilik ve Lojistik TV artık İzmir'den de yayınlarını sürdürecek. DÜNYA Ekonomi Denizcilik ve Lojistik TV'nin İzmir Stüdyosu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle açıldı.

İzmir'in ve Ege'nin sesini daha güçlü duyurmak amacıyla kurulan stüdyonun açılış törenine ayrıca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, İzmir Vali Yardımcısı Mustafa Harputlu ve İzmir iş dünyasının temsilcileri katıldı. Açılışta evsahipliğini DÜNYA Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Top yaptı. DÜNYA Ekonomi Denizcilik ve Lojistik TV İzmir Stüdyosu'nun ilk gün canlı yayın konukları arasında Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Meclis Başkanı Geza Dologh ve DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve MSC Gemi Acenteliği AŞ Yürütme Kurulu Üyesi Savaş Ercan da yeraldı.

DÜNYA Ekonomi Denizcilik ve Lojistik TV'nin canlı yayın konuğu olarak Murat Erdoğan ve Murat Yanık'ın sorularını yanıtlayan Binali Yıldırım, DÜNYA Şirketler Grubu'na İstanbul'dan sonra İzmir'de de böyle bir stüdyo kurduğu için teşekkür ederek, "Ülkemizin önemli konularını, lojistiği, denizciliği ve ekonomiyi canlı bir şekilde takip eden, vatandaşlarımıza, esnafımıza, iş adamlarımıza, denizcilerimize gelişmeleri aktaran DÜNYA Ekonomi Denizcilik ve Lojistik  TV'nin bu önemli hizmeti İzmir Stüdyosu'ndan da verecek olmasından dolayı tebrik ediyorum. Sizlere yayın hayatınızda başarılar diliyorum" diye konuştu.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmir’de nostaljik tramvay seferlerine başladı!
  • 10.09.2020 10:50

İzmir’de nostaljik tramvay seferlerine başladı!

İzmir'de Alsancak Limanı viyadükleri ile Cumhuriyet Meydanı arasında nostaljik t ...

Alsancak Limanı, 2016 sezonunu açamadı
  • 08.05.2016 13:26

Alsancak Limanı, 2016 sezonunu açamadı

İzmir'de geçtiğimiz yıllarda kruvaziyer gemilerle ilkbahar- sonbahar sezonunda 5 ...

İzmir'de yeni konut projeleri için düğmeye basıldı
  • 12.11.2015 14:44

İzmir'de yeni konut projeleri için düğmeye basıldı

İzmir'de son dönemlerde ulaşım yatırımları hızla devam ederken konut projelerine ...

Kordon'da görüntü kirliliği nasıl önlenecek?
  • 08.05.2015 12:37

Kordon'da görüntü kirliliği nasıl önlenecek?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak Limanı ile Konak Pier arasındaki binalarda ...

İzmir, kruvaziyer turizminde yarım milyon turist hedefliyor
  • 11.06.2014 12:25

İzmir, kruvaziyer turizminde yarım milyon turist hedefliyor

İzmir Alsancak Limanı'na yıl sonuna kadar yarım milyon turistin gelmesi bekleniy ...

İzmir Limanı gidiyor, yerine üç marina geliyor!
  • 28.08.2013 08:30

İzmir Limanı gidiyor, yerine üç marina geliyor!

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir’de yapılacak marina ...