maritbet girişmaritbet
İstanbul ulaşım sorunu çözülmeye çalışılıyor!

İstanbul ulaşım sorunu çözülmeye çalışılıyor!

Akşam Gazetesi köşe yazarı Deniz Gökçe, bugünkü yazısında İstanbul'un en büyük sorununun ulaşım olduğuna değindi

Hiç unutmayacağım bir 'büyük medya eseri (?) '  Yılmaz Özdil'in metrobüs ile dalga geçtiği yazıdır. Hiçbir şeyin uzmanlığını aksettirmeyen ve laf olsun torba dolsun türü, iş yapanla dalga geçme yaklaşımına  hiç mi hiç sempati duymadım. Bekir Coşkun veya  Yılmaz Özdil ekolü hoşgörü ile baktığım ve izlediğim tür bir gazetecilik yaklaşımı da değildir. Hatırlanırsa metrobüs İstanbul'a okulların açılmasına yetiştirilmek vaadi varken, ithal edilen otobüslerin tamamı gelemediğinden ülke dışından geçici olarak kiralanan otobüsler ile hizmete başlamış ve üzerlerindeki yabancı dil yazılar ile servise sokulmuş ama hizmet okulların açılışına yetiştirilmişti. Y.Özdil ise bu geçici durumla dalga geçmişti. Yılmaz Özdil'e ithaf edelim. Metrobüse yurtdışından 3 ödül aldı ve 500'ü halen temin edilmiş, 1300 yeni otobüs filosu planı da gerçekleştiriliyor.

Bekir Coşkun ise daha da kötü bir şey yapmış ve  Tarhan Erdem'in seçim öncesi yazdığı ve sonra doğru çıkan oy tahmin yazısına kızıp, seçimden 3 gün önce 'Erdemli Tarhana' başlıklı yazısıyla hakaretler yağdırmıştı. Bu tam bir gazetecilik ayıbı idi! Nitekim Tarhan Erdem'ın seçim oy oranı tahmini üç gün sonra gerçek olarak ortalığa dökülmüştü. Ama Bekir Coşkun üç gün sabredememiş, hakaretleri peşinen  yağdırmış, sonra özür de dilememişti.

Bugün İstanbul'un en büyük sorunu ulaşım.

İstanbullu günde dört saatini trafikte sıkışarak geçiriyor, boşa harcıyor ve yoruluyor. Ama bazı insan ve kurumlar da bu soruna kalıcı çare arıyor.

İstanbul B.B.Ulaşım Daire Başkanı D.Balcıoğlu, resmi rakam olan 13.1 milyonluk nüfusuyla İstanbul'da 23 milyon günlük yolcu adedine ulaşıldığını belirterek, her gün trafiğe 400 yeni aracın girdiğini ve Asya İla Avrupa arası trafik geçişinin ise 1,1 milyon araç olduğunu vurguluyor. 2004 yılı öncesinde İstanbul'da 45 km'lik raylı sistem ve 72 km'lik banliyö hattı varken, 2004 sonrası 57,6 km'lik raylı sistemin hizmete girdiğini, bugün toplamda İstanbul'un 102,7 km'lik raylı sistem sahibi olduğunu ve  52,5 km'lik metro hattının yapımının ise devam ettiğini belirtiyor. 

42 km'lik metrobüs hattı kurulmuş ve çalışır durumda ve günde 610 bin kişi taşıyor. Metrobüs sayesinde her 100 kişiden, 21'i aracını park etmiş. Kamu kaynağı kullanmadan 1.500 yeni otobüsle de filo güçlendiriliyor. 641 bin 316 araç kapasiteli toplam 3.097 otopark gerçekleştiriliyormuş. 12 adet 'Park Et Devam Et' noktasıyla da günde 1.800 araç da trafikten çekiliyormuş.

İstanbul Ulaşım A.Ş Genel Müdürü Ömer Yıldız ise  raylı sistemlerdeki ilerlemelerin öneminden bahsederken, 153 km mevcut ağ olduğunu, 641 km'lik bir ağ hedeflendiğini belirtiyor. 2023 yılında raylı sistemlerin toplu ulaşımdaki payı % 72'ye çıkarken lastik tekerlekli sistemlerin payının yüzde 28 düzeyine indirileceğini söylüyor.

TCDD 1.Bölge Müdürü Hasan Gedik, TCDD'nin 2023 hedeflerinden bahsederken, Marmaray Projesi hakkında bilgi de veriyor. 2002 yılında 460 milyon $ olan ayrılmış ödeneğin 2012 yılında yaklaşık 4,1 milyar $ olduğunun altını çizen Gedik, demiryollarına ayrılan yıllık ödeneğin 10 yılda 10 katına çıktığını belirtiyor.

Hasan Gedik, 151 yıllık bir hayalin gerçekleşeceğini, Marmaray ile Boğaz'ın iki yakası arasındaki ulaşımın 4 dakika olacağını ve toplam 105 dakikada Gebze'den Halkalı'ya ulaşım sağlanacağını vurgularken Marmaray'ı İstanbul'un ulaşım sorunlarına temel uzun süreli çözüm olarak nitelendiriyor ve  Gebze - Halkalı arasında 2-10 dakika arasında bir sefer yapılacağını söylüyor. Marmaray her bir doğrultuda saatte 75.000 yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak ve eski şehir merkezindeki araç trafiği etkilerini azaltacak olan bir proje. Mevcut köprülerdeki yoğunluğu azaltmak yanında, Avrupa'dan Asya'ya ve diğer yönlerde demiryolunu da diğer ulaşıma bağlayacak. İstanbul'daki gürültü ve hava kirliliğini de azaltacak (kara taşıtlarından kaynaklanan) ve her gün 1 milyondan fazla insanın seyahat süresi de kısaltılmış olacak.

İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlıoğlu ise İETT hakkında bilgiler vererek 2471 Otobüs A.Ş. ve ek özel halk otobüsünün yürütüm ve denetimini yaptıklarını vurgulayıp, 5,080 otobüs ile 585 hatta 963 milyon yolcu taşıdıklarını ifade ediyor. İETT 9 bakım onarım garajı, 5 park garajı ve 1 motor yenileme ünitesiyle İstanbul'a ve İstanbullu'ya hizmet veriyor ve 6,249'u açık, 4,555'i kapalı olmak üzere toplamda 10,804 adet durağa sahip. Avcılar - Söğütlüçeşme güzergahında 315 araç ile 4 hatta 24 saat taşıma hizmeti var.

Deniz Gökçe/Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Halkalı-Gebze banliyö hattında sona çok az kaldı
  • 18.09.2018 11:26

Halkalı-Gebze banliyö hattında sona çok az kaldı

İstanbul'un ulaşım sorununu çözecek Halkalı-Gebze banliyö hattında sona çok az k ...

İstanbul’daki trafiğin yıllık maliyeti 5 milyar liranın üzerinde!
  • 28.10.2012 14:54

İstanbul’daki trafiğin yıllık maliyeti 5 milyar liranın üzerinde!

İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri San. ve Tic. AŞ (İSBAK) Gen ...

Kadir Topbaş: İstanbul'da ulaşım sorunu 2016'da bitecek!
  • 24.09.2012 10:59

Kadir Topbaş: İstanbul'da ulaşım sorunu 2016'da bitecek!

İBB Başkanı Topbaş 'İstanbul'un ulaşım sorunu büyük oranda 2016 yılında çözülmüş ...

İstanbul ulaşım sorunu çözülmeye çalışılıyor!
  • 29.05.2012 11:19

İstanbul ulaşım sorunu çözülmeye çalışılıyor!

Akşam Gazetesi köşe yazarı Deniz Gökçe, bugünkü yazısında İstanbul'un en büyük s ...