maritbet girişmaritbet
İstanbul manzarası 1 milyon dolar!

İstanbul manzarası 1 milyon dolar!

Evinizin penceresinden İstanbul'u seyretmenin bedeli: Fiyatlar 1 milyon dolardan başlıyor, açıldıkça 5 milyon dolara kadar çıkıyor

Evinizin penceresinden İstanbul'u seyretmenin bedeli: Fiyatlar 1 milyon dolardan başlıyor, açıldıkça 5 milyon dolara kadar çıkıyor.

Bir ev hayal edin; 2+1, havuzlu, bahçeli bir sitede, hatta biraz da ‘lüks' ekleyin, fiyatı günümüz ortalamasında olsun, yaklaşık 300 bin TL. Şimdi bu hayale bir İstanbul manzarası kondurun, öyle Boğaz'a kadar uzanmaya gerek yok, mesela eskilerden Galata olsun, alt alta hesaplayın, kaç para etti? En aşağı 1 milyon dolar. Manzara açıldıkça 3-5 milyon dolara kadar çıkanları da var. Bunlar ne köşk, ne yalı, bildiğiniz apartman daireleri ama fiyatları bildiğiniz gibi değil!

Tüketici gözünden bakıldığında dudak uçuklatan bu fiyatlar, işin uzmanlarına göre hâlâ düşük. Neden? Çünkü İstanbul artık bir dünya metropolü. Ve örneği de hep konuşulan İstanbul'u ‘Manhattan' yapma hayali: “New York, Manhattan'da metrekare fiyatları 40 bin dolara kadar çıkmışken, İstanbul'un eksiği ne?” Durum böyle olunca Galata'da 1 milyon dolara bir çatı katı, Şişli ya da Fulya'da ‘İstanbul'a tepeden bakan' bir kulede 3-5 milyon dolara bir daire artık İstanbul'un Londra ya da New York'la yarışan manzarası oluyor.

İstanbul'un dünyanın en şanslı kentlerinden biri olduğunu belirten Turkey Sotheby's International Realty Genel Müdürü Arman Özver, İstanbul'un tarihi dokusunu taşıyan binalara daha çok yabancı alıcıların ilgi gösterdiğini söylüyor. Bu binaların sırf manzarası için değil, geçmiş hikâyeleri ile cezbettiğini ifade eden Özver, “Bu tür gayrimenkullerin fiyatını belirlemek kolay değildir. Portföyümüzde tarihi yarımada ve boğaz sırtlarında çok özel gayrimenkullerimiz var. İlgi giderek artıyor, çünkü içinde keyifle yaşamanın yanı sıra orta ve uzun vadede çok kârlı bir yatırım aracı halini alıyorlar” diyor. Semt, özel bir apartman, manzara ya da tarihi doku bir araya geldiğinde dairenin büyüklüğünün öneminin kalmadığını belirten Özver, bunun örneklerine özellikle Paris, Londra ve Milano'nun merkez mahallelerinde rastlandığını söylüyor. Özver, buralarda yaşamanın bir ayrıcalık olarak görüldüğünden metrekare büyüklüğüne bakılmaksızın fiyatların çok yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Londra, New York, İstanbul!

Tüm bunların etkisiyle İstanbul'un başka türlü bir boyuta ilerlediğini vurgulayan Özver, varlıklı yabancı ailelerin ve işadamlarının hepsinin Londra'da, New York'ta ya da Güney Fransa'da evleri, ofisleri olduğuna dikkat çekiyor. İstanbul'un da artık bu listeye girdiğini belirten Özver şu anda şehir merkezindeki nitelikli gayrimenkullerin metrekare fiyatlarının 3-24 bin dolar aralığında olduğunun da altını çiziyor.

1 milyon dolarlık manzara farkı

Süzer Plaza Residence: İstanbul'un en güzel manzarasına hâkim kulede 25. kattaki 160 metrekarelik dairenin fiyatı 3 milyon euro. 28. kattaki 350 metrekarelik dairenin fiyatı ise 8 milyon euro.

Sapphire: 10. katta Zincirlikuyu şehir manzarasına bakan 2+1 bir daire 1.5 milyon dolarken, aynı büyüklükte fakat 35. katta Boğaz manzaralı bir daire 2.2 milyon dolar.

Anthill: Birinci katta 2+1 daire 316 bin dolar, 22. katta 645 bin dolara çıkıyor. 52. katta Boğaz ve Haliç manzarası ile fiyat 1 milyon doları aşıyor.

Trump Towers: 4. katta bahçe manzaralı 110 metrekare bir daire 547 bin dolarken, 32. katta Adalar ve Boğaz manzarası daire fiyatını 2 milyon dolara çıkarıyor.

Selenium Twins: Panoramik İstanbul manzarasında 195 metrekare dairenin fiyatı 1.6 milyon dolar.

Tepebaşı çatı dubleksi: Eski İstanbul manzaralı 230 metrekarelik çatı dubleksinin fiyatı 1.1 milyon dolar.

Galata daire: Eski İstanbul manzaralı 2+1 çatı katının fiyatı 1.4 milyon TL.

Radikal

Yorum Yaz