maritbet girişmaritbet
Havayolu trafiğine çözüm geliyor!

Havayolu trafiğine çözüm geliyor!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na sunduğu çözüm paketinde alanda park problemini çözmeye yönelik 4 öneri yer alıyor

Şirketin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na sunduğu çözüm paketinde alanda park problemini çözmeye yönelik 4 öneri yer alıyor.

Atatürk Havalimanı'nda yaşanan uzun süreli rötarlar sebebiyle büyük sıkıntı çeken Türk Hava Yolları, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na çözüm paketi sundu. Askerî alanın havalimanına bir an önce devredilmesi gerektiğini dile getiren THY Yönetimi, Hava Trafik Kontrol Kulesi'nin etrafındaki yer işletme şirketlerine ait alanların da park alanı şeklinde düzenlenmesini istiyor

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanan hava trafik yoğunluğunu ve bu konuda hazırladıkları çözüm paketini Zaman'a anlattı. Topçu'ya göre, Atatürk Havalimanı'ndaki kargaşanın en büyük nedeni güneyden esen rüzgârlar yani lodos. Bu rüzgârlar, yılın yüzde 10-12'sinde etkili oluyor. Son yıllarda artış gösteren bu oran da, THY'yi ciddi şekilde sıkıştırmaya başladı. Rüzgâr sebebiyle kapasite düştüğünde, havalimanında ciddi kargaşa yaşanırken, hem yerde hem de hava sahasında sıkıntı meydana geliyor. Bu yüzden hem havadaki uçakların bekleme süresi artıyor hem de kalkış için kapı kapatmış uçakların uçuş sırasını bekleme süresi uzuyor. Bunun da en büyük sebebi, havalimanındaki park yeri sıkıntısı olarak gösteriliyor. Hamdi Topçu, havalimanındaki park sıkıntısının 3-4 yıl önce ortaya çıkmasına rağmen bu konuda gerekli tedbirlerin alınamadığını ifade ediyor. Özellikle askerî alanın bugüne kadar devredilmemesinin çok ciddi sorun oluşturduğuna dikkat çeken Topçu, 'teneke mahallesi' olarak adlandırılan kule çevresindeki yer işletme şirketlerinin kullandığı alanın terk edilerek uçak park sahasına dönüştürülmesi ile 20'ye yakın park alanının kazanılacağını ifade ediyor.

Topçu, havalimanında yaşanan uzun süreli gecikmeler ve uçuş iptalleri sebebiyle sadece Türkiye'de değil, sefer düzenledikleri ülkelerde de büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyor. Atatürk Havalimanı'ndan geç kalkan uçakların gittikleri ülkelerde 'slot (uçuş izni) iptali tehdidi' ile karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Topçu, "Özellikle Avrupa'daki birçok havalimanı yoğunluktan slot uygulamaktadır. Geç gidilen uçuşlarda, ya ceza ya da slotları kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalınmaktadır. Biz mücbir sebepleri öne sürüyoruz ama bunlar bir noktaya kadar kabul ediliyor. Her zaman rötar olunca da, sizi körüğe yanaştırmayıp açık alana yolcu indirmenizi istiyorlar. Bu da müşteri memnuniyetine olumsuz etki yapıyor." diyor.

Hamdi Topçu, rötar konusunda neler yapılması gerektiği konusunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile sıkı görüşme yaptıklarını, yakın zamanda hava trafiğindeki yoğunluğa karşı çözüm bulabilmek amacıyla yabancı şirketten danışmanlık hizmeti alacaklarını belirtiyor. Şirketin hazırlayacağı rapor doğrultusunda gerekli adımlar atılacak. THY, bu konuda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) ile ortak çalışma yürütecek. THY, sadece iç hat charter (tarifesiz) uçuş düzenleyen şirketler ile sadece kargo uçuşları bulunan havayollarının diğer havalimanlarına yönlendirilmesi konusunda bakanlıkla yapılan görüşmelerin ardından tedbirler alınmış. THY, Atatürk Havalimanı'nda yaşanan yoğunluk sebebiyle bazı uçuşları Anadolu yakasındaki Sabiha Gökçen Havalimanı'na kaydırdı. İlk etapta Atatürk Havalimanı'ndan düzenlenen ve sadece iç pazara hitap eden uçuşlardan Antalya, İzmir, Dalaman, Bodrum ve Ankara seferleri Sabiha Gökçen'den yapılmaya başlandı. Bağlantı vermeyen bazı uçuşlar ile sadece iç hatlara bağlantı veren Kiev uçuşu da Sabiha Gökçen'e kaydırılacak.

Hamdi Topçu, Polonya Havayolları Lot'un alımı konusunda da sona yaklaştıklarını belirterek, mayısta bu konuyla ilgili kesin kararı vereceklerini söyledi. Yönetim kurulundan Muzaffer Özpınar'ı Lot ile ilgili çalışmalar konusunda görevlendirdiklerini dile getiren Topçu, gelecek hafta Lot yetkililerinin İstanbul'a gelerek THY yönetimi ile görüşmelerde bulunacağını bildirdi. Topçu, satın alma görüşmelerinde fiyat telaffuz edilecek düzeye gelinmediğine dikkat çekerek, "Şu anda Lot'un mali yapısının tespiti ve şirketimize olan katkısı ve şirketin nasıl kâr edecek konuma geleceği konuları üzerinde çalışma yürütülüyor." dedi.

İşte rötarların sebebi

Tam kapasiteye ulaşan havalimanındaki en küçük problem hava trafiğinde kargaşaya sebep oluyor.

Güneyli rüzgârları yani lodos sebebiyle havalimanındaki uçuş trafiği tek pistten yapılabiliyor.

Askerî alanın devrinin hâlâ yapılamaması yüzünden uçak park sorunu çözülemiyor.

İflas eden veya hacizli şirketlerin 40'a yakın uçağı, hukukî süreç sebebiyle havalimanında bekliyor.

Uçak park meselesini çözüm olarak gösterilen kule etrafındaki yer işletme şirketlerinin başka bir bölgeye kaldırılamaması bir diğer problem.

Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Buğra Toplusoy, ABD'de emlak şirketi kurdu!
  • 19.03.2021 10:09

Buğra Toplusoy, ABD'de emlak şirketi kurdu!

Buğra Toplusoy, ailesinden kaçarcasına gittiği ABD'de emlak şirketi kurdu. Evler ...

Türkiye hava ulaşımında aktarma merkezi olacak
  • 28.10.2018 01:56

Türkiye hava ulaşımında aktarma merkezi olacak

Türkiye'nin 2019'da uluslararası hava trafiğinde önemli bir aktarma merkezi olma ...

Dünya hava trafiği İstanbul’da!
  • 31.03.2017 15:54

Dünya hava trafiği İstanbul’da!

Frankurter Allgemeine Zeitung editörü Dyrk Scherff, inşa edilen İstanbul’un yeni ...

3. havaalanı, arsa fiyatlarını yüzde 100 artırdı!
  • 21.07.2015 17:31

3. havaalanı, arsa fiyatlarını yüzde 100 artırdı!

Üçüncü havaalanı çevresinde yer alan bölgelerde arsa fiyatları uçuşa geçti. ...

Koalisyona 3. köprü ve 3. havalimanı ayarı!
  • 14.07.2015 09:30

Koalisyona 3. köprü ve 3. havalimanı ayarı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da TÜMSİAD iftar programında koalis ...

3. Havaalanı inşaatında sürpriz aile!
  • 12.06.2015 10:13

3. Havaalanı inşaatında sürpriz aile!

Restoran işinde beklediğini bulamayan eski Başbakan Mesut Yılmaz'ın oğulları Emi ...