maritbet girişmaritbet
Hakkari'de okulu bulunmayan köyde, bir ev okula dönüştürüldü!

Hakkari'de okulu bulunmayan köyde, bir ev okula dönüştürüldü!

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) kapsamında, terör olayları nedeniyle terk ettikleri topraklarına dönen vatandaşlar, okulu bulunmayan köylerindeki bir evi okula dönüştürdü

 

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) kapsamında, terör olayları nedeniyle terk ettikleri topraklarına dönen vatandaşlar, okulu bulunmayan köylerindeki bir evi okula dönüştürdü.
 
İlçeye 65 kilometre uzaklıktaki Derecik beldesine bağlı 30 haneli, 200 nüfuslu Derindere köyü, 1994 yılında terör olaylarının artması üzerine güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı.
 
O tarihten itibaren beldeye yerleşen köylüler, 2004 yılında uygulanan Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında yıllar sonra köylerine dönmeye başladı.
Köyde okul bulunmadığı için çocuklarını bir süre beldedeki okullara gönderen vatandaşlar, öğrencilerin özellikle kış mevsiminde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle köydeki bir evi okula dönüştürmeye karar verdi.
 
Köy evinin okul olarak hazırlanmasının ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de köyde bir öğretmen görevlendirdi.
 
Uzun yıllar sonra köylerinde görevlendirilen vekil öğretmen sayesinde çocuklarının yaşadığı sorunlardan kurtulan aileler, köyde okul yapılması için de kaymakamlığa müracaat etti.
 
Köylülerin başvurusunu değerlendiren kaymakamlık, köyde okul yapılması için çalışma başlattı.
 
Okula dönüştürülen evde eğitim gören ve defterlerine hayallerindeki okulu resmeden öğrenciler, köylerinde okul yapılması için çaba gösteren ailelerine ve yetkililere teşekkür etti.
 
Öğrencilerden Muhammet Ekinci, AA muhabirine, çizdiği resmi göstererek, ''İşte hayalimdeki okul bu. Bizim okulumuz böyle olsun istiyoruz'' dedi. Kaymakam Cengiz Erdem de bu yıl temeli atılan ve kaba inşaatı tamamlanan okulun, gelecek yıldan itibaren eğitim öğretime başlayacağını vurgulayarak, köylülerin başvurusu üzerine bu yıl okula dönüştürülen bir köy evinde eğitim verildiğini söyledi. Yeni okulun kaymakamlık ve köylülerin ortak çalışmasıyla inşa edildiğini belirten Erdem, yapım çalışmalarının uzaması nedeniyle okulu bu eğitim öğretim yılına yetiştiremediklerini ifade etti.
 
Erdem, okul inşaatındaki çalışmalarla bizzat ilgilendiğine değinerek, ''Bu yıl bazı köylerimizde inşa edilen okullarımızın açılışını yaptık. Bu okulumuzu da gelecek yıl öğrencilerimizin hizmetine sunacağız'' diye konuştu.
 
Çocuklarının cahil kalmasını istemedikleri için köydeki bir evi okula dönüştürdüklerini anlatan köylüler ise tek isteklerinin, yeni yapılan okulun bir an önce bitirilmesi olduğunu dile getirdi.
 
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hakkari'de okulu bulunmayan köyde, bir ev okula dönüştürüldü!
  • 12.12.2012 10:15

Hakkari'de okulu bulunmayan köyde, bir ev okula dönüştürüldü!

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) kapsa ...