maritbet girişmaritbet
Hakkari Şemdinli’deki kepenk indirme ticarete darbe vurdu!

Hakkari Şemdinli’deki kepenk indirme ticarete darbe vurdu!

Hakkari genelindeki 8 bin esnafın 600'ünün ticaret hayatını sürdürdüğü Şemdinli'de ekonomiyi yönetenler ve çevre illerin ekonomisini temsil eden isimler böylesine bir ortamda işlerin canlanmayacağını, bölgeye teşvikli de olsa yatırım gelmeyeceğini ifade ediyor. Bölgenin ekonomideki aktörleri son gelişmeleri Milliyet'e değerlendirdi

Nasır Duyan Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı
‘Bırakın yatırımcıyı ben bİle Şırnak'a gİtmeye korkuyorum'
 
Mardin'de de sık sık kepenkler indirilirdi. Biz de şehir dışından yatırımcı çekemeyince çareyi kendi toprağımızda aradık. Bölge halkı üzerine düşeni yaptı. Yılmadık, korkmadık, yatırım yaptık. Ben ağabeyimi ikna ettim, ağabeyim arkadaşlarını, onlar diğerlerini. 2008'den bu yana 40 fabrika yatırımı yapıldı. Talepler o kadar yükseldi ki ikinci organize sanayi bölgesini kuruyoruz. 107 yatırım için talep var. İtalyan ve Alman şirketler yatırıma geliyor. Çanakkale Seramik'e yer verdik. İzmirli bir yatırımcı yer istiyor. Bugün ulaştığımız noktadaki tek fark, ekonomiyi geliştirmemiz. Şemdinli olayında ise olay yerel yönetimler tarafından ballandırılarak anlatılıyor. Bu bölge için dezavantaj. Bölgedeki gerçeği bilmeme rağmen ben bile etkilendim. Geçenlerde bir işim vardı, Şırnak'a korkarak gittim. Batıda yaşayan akrabalarımız ‘Buraya kaçın' diyorlar. Halbuki, durum gösterildiği gibi değil.
 
Ahmet Şen Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
‘Parayı, pulu düşünen kalmadı'
 
Son bir aydır sürekli kan akıyor. Ekonomi, para pul hiçbirini düşünmüyoruz. İnsanlar artık huzur ve güven istiyor. Millet bezdi. Sabaha kadar ateş altındayız. Artık bitirelim bu sorunu. İnsanımız da paramız da heba oluyor. Şemdinli'de kepenk indirmeler nedeniyle son 10 günde neredeyse iki aylık zarar var. Yeni teşvik sistemi çıktı ama tek başına çözüm değil. Hakkari'nin bu teşvikten yararlanması ise mümkün değil. Aynı bölgede yer alan Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa ve Bingöl gibi iller varken, sanayici neden buraya yatırım yapsın.
 
Fahrettİn Akyıl Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı
‘BÖLGEYE Yatırımın önü kesiliyor'
 
Her şeyin başı ekonomidir. İyi bir ekonomi, iyi eğitim almak, sağlık hizmetlerinden yararlanmak demektir. İşi olan insanın sesi çıkmaz. Bu çatışmaların oluşturduğu huzursuz ortamda kim yatırım yapıp da ekonomiyi yükseltebilir ki. Her gün kepenk kapatılan bir yere kim yatırım yapar. Bazı çevreler bu yatırımları engelliyorlar.
 
Kepenk kapatma bölgede adeta işkenceye dönüştü. Evine gir, çıkma. Ne demek bu? Ne yiyecek, ne içecek bu insanlar? Bu bir işkencedir. Hükümet ve  BDP, diğer siyasi partilerle birlikte bu sorunu çözmeli. Kepenkler kapatıldığı gibi açtırılabilir de. Çemberi kapatmak lazım. Bu olayların Diyarbakır'a ulaşabileceğini düşünmüyorum ama, Şırnak ve Batman da bu olaylardan etkilenerek kepenkleri indirebilir.
 
Necla Ç.Unutmaz/Milliyet

Yorum Yaz