maritbet girişmaritbet
Gemlik'i bekleyen büyük tehlike

Gemlik'i bekleyen büyük tehlike

Türkiye Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, Gemlik'i bekleyen tehlikeye dikkat çekerek, “Gemlikliler ile zeytinlikler mutlaka yer değiştirmeli” dedi.

TEMA üyesi olduğunun altını çizen ve iflah olmaz zeytin aşığı olduğunu açıklayan Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Ancak göçük altından insan çıkarmak istemiyorsak, ovayı zeytinlik, zeytinlik alanları da şehir olarak inşa etmeliyiz” diye konuştu.

Belediye meclisi salonunda konuşan Ercan, “Binaların yüzde 20'si yer bozukluğundan yıkılır. Yüzde 65 oranında yapıda seçilen gereçlerin uygunsuzluğu veya dayanıksızlığı söz konusudur. Yüzde 15'inde ise uygulama projesi ve stratejik proje arasındaki uyumsuzluk söz konusudur. Sizleri korkutmak adına konuşmuyorum. Bilimsel verilerle bu açıklamaları yapıyorum. Ancak daha önce de dile getirdiğim gibi Gemlik jöle yığını üzerinde. Yer altı sıvılaşmış durumda. Ayrıca deniz seviyesinde bir bölgedesiniz. Su kesiminden kesinlikle kaçmanız gerekiyor” dedi.

Yapının çürüme sebepleri, ilçede yapılması düşünülen sismik, radar ölçümlü ve yer elektrolu ölçüm işlemleri konusunda da teknik bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Ercan, deprem katsayıları, yer türleri, donatı çeşitleri, demir sayısı, duvar radarı ve en az Ph 7 olması gereken beton dayanıklılığı konusunda da bilgiler verdi. Gemlik'i iki dağ arasına sıkışmış jöle üzerindeki bir çukur olarak tarif eden Ercan, ilçenin yıkılıp dağlara doğru yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Ercan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hiç olmazsa terk ettiğiniz oranda bina yapın. Bu bir anda olacak iş değil. Bahsettiğim teknik işlemler yapılıp, yapı stoku belirlendikten sonra harekete geçilebilir. Ancak tümünü yaparken acele etmemiz gerekiyor. Bu konuda TOKİ çalışmalarını takdir ediyorum. Çünkü depremin siyaseti olmaz. Partizanlık yapmayın. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, gerekirse tüm kaçak ve hasarlı binaları yıkacaklarını söyledi. Hep birlikte çaba gösterip, bu sözün tutulması için destek olalım. Depremi fırsat haline dönüştürelim. Büyük mimari geçmişimize rağmen, çöpten kentler yaptık. Artık bunun önüne geçelim. Öküzün altında buzağı arayarak vakit kaybetmeyelim. Böyle yaparsak göçük altında kalmayı göze alın. Bu sorunu el birliğiyle mücadele edersek çözebilir, daha sağlıklı kentler oluşturabiliriz” dedi.

Deprem sonrasında göçük altında kalanlardan 83'ünün ceset torbasına girdiğini, 16'sının kendi çabalarıyla kurtulabildiğini, sadece 1 kişinin kurtarma ekipleri tarafından göçük altından çıkarıldığını anlatan Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Kılavuzunuz bilim olmalı. Ben Gemlik'e Başkanvekiliniz Refik Yılmaz'ın davetlisi olarak ikinci kez geliyorum. Gemlik önemli bir yer. Benden istendikçe elimden geleni yaparım”.

Ercan, zeytin şehri Gemlik'te alt katında zeytin havuzu bulunan binaların büyük risk taşıdığını savundu.

Başkanvekili Refik Yılmaz ise, ilçenin zemin etüt raporlarının bir önceki başkan Mehmet Turgut zamanında büyük bir titizlikle yapıldığını hatırlatarak, bu etüt raporlarına dayanarak 2006 yılında imar plan çalışması başlattıklarını, ancak zeytin koruma kanununa takıldıklarını bildirdi.

“Bir sürü emek, çöpe gitti” diye konuşan Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz, zeytin kanununun meclisten geçmesini sadece Gemliklilerin değil, madencilerin de beklediğiyle ilgili olarak, “Bu yasa istenirse, Gemlik gibi deprem riski büyük bölgelere istinaden yapılabilir. Çözüm yeri parlamentodur. Tüm siyasi partilerden destek bekliyoruz. Yüzde 85'i yabancılarda olan maden arama şirketleri adına değil, önce insan prensibiyle Gemliklilerin yaşama hakları adına istiyoruz” dedi.

Eski Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut da, kendi döneminde yapılan çalışmaları anlatarak, “İlçede en büyük deprem çalışmaları bizim dönenimizde yapıldı. O çalışmalara istinaden kat sayılarını düşürdük. İnsanlar bizi topa tuttular. Hatta görevi kötüye kullanmaktan ağır cezalık bile olduk. Bugün haklı çıktığımız anlaşılıyor. Ancak zeytin koruma kanununa takıldık. Durumun ciddiyeti ortadadır. 17 Ağustos depreminden bu yana söylediklerimiz artık destek bulmaya başladı. Biz bilime önem veriyoruz. Bilimin ışığında her türlü çalışmaya destek olacağız” dedi.

İHA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Togg'da parçalı denemeler başladı
  • 18.05.2022 14:57

Togg'da parçalı denemeler başladı

Togg Gemlik tesisinde kurulumu tamamlanan 208 robot, parçasız denemelerden sonra ...

Bakanlar Varank, Nebati ve milletvekilleri, Togg'un direksiyonuna geçti
  • 06.04.2022 13:30

Bakanlar Varank, Nebati ve milletvekilleri, Togg'un direksiyonuna geçti

Togg'un testlere giren en üst versiyonu, bu kez iki bakanı ağırladı. Sanayi ve T ...

Togg'dan Gemlik tesisindeki çalışmalara ilişkin yeni paylaşım
  • 22.02.2022 14:06

Togg'dan Gemlik tesisindeki çalışmalara ilişkin yeni paylaşım

Togg'un resmi Twitter hesabından Gemlik'teki üretim tesisindeki çalışmalarda gel ...

Togg Gemlik fabrikası inşaatı havadan görüntülendi!
  • 29.12.2021 12:21

Togg Gemlik fabrikası inşaatı havadan görüntülendi!

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (Togg) Bursa'nın Gemlik ilçesindeki üret ...

TOGG Gemlik fabrikasında inşaat süreci hızla ilerliyor!
  • 19.11.2021 11:47

TOGG Gemlik fabrikasında inşaat süreci hızla ilerliyor!

TOGG, sosyal medya hesaplarında Gemlik'de bulunan fabrikası ile ilgili inşaat sü ...

"Denizin dibinden inci çıkarmak isteyen vurgun yemeyi göze almalıdır"
  • 18.07.2020 22:33

"Denizin dibinden inci çıkarmak isteyen vurgun yemeyi göze almalıdır"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa’da 2 yıl sonra tamamlandığında 5 bin k ...