maritbet girişmaritbet
Eskişehir yeni yatırımlarla Türkiye’nin Amsterdam’ı olacak!

Eskişehir yeni yatırımlarla Türkiye’nin Amsterdam’ı olacak!

Kenti 12 kilometre boyunca baştanbaşa bölen Porsuk Çayı üzerinde gezen bot ve gondolları ile İç Anadolu'nun Amsterdam'ı olarak anılan Eskişehir, kent turizminin öncüsü olmayı hedefliyor

 

Kenti 12 kilometre boyunca baştanbaşa bölen Porsuk Çayı üzerinde gezen bot ve gondolları ile İç Anadolu'nun Amsterdam'ı olarak anılan Eskişehir, kent turizminin öncüsü olmayı hedefliyor. Tiyatro, opera, senfoni orkestrası gibi kültürel projeleri hayata geçiren Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, TMO Siloları, Eski Sebze ve Meyve Hali, Eski Mezbaha  gibi kentin kültürel değerlerine de restorasyon ve dönüşüm projeleri ile yeni işlevler kazandırdı. Yapay plajıyla ünlenen Kentpark ile Bilim Kültür ve Sanat gibi  2 büyük park projesinin yanı sıra  Sabancı Uzay Evi ve Bilim Deney Merkezi'ni de turizmin hizmetine sunan belediye müzecilik konusunda da iddialı. Faaliyetlerini sürdüren Çağdaş Cam Sanatları, Kent Belleği müzelerinin yanına da yakında Balmumu Heykeller Müzesi katılacak. Ulaşım master planını 1999'da hazırlayan, 2 hatta 16 kilometrelik hafif raylı sistemle hizmet veren belediye geçtiği yerlerin dönüşümüne , yenilenmesine öncülük eden haff raylı sistemle  hafta içi her gün 80 bin yolcu taşıyor. Porsuk Çayı üzerinde çalışan  botlar ise kent merkezi ile Kentpark arasında 9 kilometrelik bir hatta tarifeli sefer yapıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini 14 yıldır sürdüren Yılmaz Büyükerşen'le Eskişehir'in projelerini konuştuk.

2012'de Eskişehir'in çözüme kavuşan en önemli sorunu ne oldu?

Eskişehir'in çözüme kavuşan en önemli sorunu,  şehir merkezindeki ana omurgasını 2004 yılında devreye aldığımız hafif raylı sisteminin 3 hatta uzatılarak; 27 mahalleye daha götürülmesi projesinin sonunda hayata geçimesi. Tramvay sistemi uzatma projesinin hazırlığını 2007 yılı başında tamamlamıştık. Ancak, projemizin hükümet tarafından yatırım programına alınmaması nedeniyle 2011 yılına kadar bekledik.

2011 yılında  gerekli onayı aldıktan sonra hızla ihale sürecine girildi. En nihayetinde projemizin inşasına 2012 yılında başladık ve çalışmalar hızla sürdürülüyor

Ulaşım projeleri kapsamında ne gibi yenilikler yapıldı?

1999 yılında seçildiğimizde Eskişehir,  dar cadde ve sokakların taşıyamadığı trafik yükü ile sürdürülemez bir ulaşım düzenine teslim olmuş durumdaydı. İlk olarak sürdürülebilir bir ulaşım alt yapısının oluşturulabilmesi için,  stanbul Teknik Üniversitesi Ulaştırma Ana Bilim Dalı'na Ulaşım Master Planı, hazırlatıldı. Plan doğrultusunda Eskişehir'in ulaşım alanındaki kentsel değişim projesi altyapısı oluşturularak, hafif raylı (tramvay) ulaşım sistemine geçilmesi kararlaştırıldı. Belirlenen güzergahta, mahalle yoğunluklarının yanı sıra, Eskişehir'in en önemli dinamikleri arasında yer alan iki üniversitesinin birleştirilmesi, otogara ulaşım; hastaneler, adliye, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatsal etkinliklere erişim gibi  temel hizmetlere şehirlinin erişimi göz önünde bulunduruldu. Yapım sırasında güzergah boyunca  elden geçirilerek tüm alt yapı sistemleri toplandı. Kaldırımlar yenilendi, bank, heykel, aydınlatma direkleri gibi kent mobilyaları yerleştirildi, peyzaj düzenlemeleri yapıldı; görsel açıdan şehir bambaşka bir çehreye kavuştu.

İki hatta 16 kilometre boyunca hizmet veren sistem 24 Aralık 2004 tarihinde işletmeye alındı. Birbirini kesen iki farklı hatta halen 18 araç dizisi ile sorunsuz olarak işletilen hafif raylı sistem, 8 yıldır başarı ile sürdürülüyor. Günde 60 bin yolcu taşıması hedeflenen ESTRAM olarak adlandırdığımız tramvay  ile 2012 yılında hafta içi günlerde günlük ortalama taşınan yolcu 75 ila 80 bin arasında değişiyor. Tramvay sistemine geçilmesi, Eskişehir hava kalitesini önemli ölçüde etkiledi.  Tramvayın geçtiği yerler kentsel dönüşüme uğradı, yenilendi ve gelişti.  Yine kentsel değişim projelerinin 2'nci bileşeni olan Afet Riskinin Azaltılması ve Porsuk Çayı'nın Rehabilitasyonu Projesi sonrasında Türkiye'de ilk kez bir akarsudan kent içi ulaşım amaçlı yararlanılması da gerçekleştirildi. Önceleri sadece gezinti amaçlı kullanılan botlardan, 2009 yılından sonra şehir merkezi ve Kentpark arasında 9 kilometrelik mesafede gerçekleştirilmeye başlanılan tarifeli seferlerle ulaşım amaçlı yararlanılmaya başlandı.

ANADOLU'NUN KÜLTÜR BAŞKENTİ OLDUK

Bu yıl devreye alacağınız ulaşım projeleri  var mı?

Hafif raylı sistem hatlarını tamamlamak istiyoruz. Ulaşım Master Planı'nda da olduğu üzere Eskişehir'de bisiklet yolları konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 1970'lerden önce Eskişehir, sahip olduğu düz arazi yapısıyla geçmişinde tam bir bisiklet cennetiydi. Yıllar sonra bisikletlileri yeniden yollara davet etmek üzere, 2011 yılında harekete geçmiş bulunmaktayız.  Güvenli bisiklet yolları için Bisiklet Çalıştayı gerçekleştirerek, bisiklet kullanıcıları ile anketler yapılarak arzu güzergahları belirlendi. Uzmanlarla yapılan çalışmalar sonunda bisiklet yolları projesi hazırlandı. Bisiklet yollarına her gün yenilerini ekleyerek, Eskişehir'i güvenli bisiklet yollarına kavuşturarak; çevreci, sağlıklı bisiklet ulaşımını canlandırmayı hedefliyoruz. Ayrıca ulaşım konusunda akıllı kavşaklar ve trafik kontrol merkezi konusunda gerçekleştireceğimiz projemizi bu yıl devreye aldığımızda,  ulaşımda sağlayacağımız iyileştirmeler ve trafikte bekleme sürelerinin azaltılmasıyla karbon salınımlarında da önemli ölçüde azalma sağlanacak.

Sanayi, ticaret ve turizm için hangi projeleri geliştirdiniz?

Geçmişte çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapması, 2 üniversitesi, demiryollarının kavşak noktasında bulunması, kolay ulaşım olanakları ile Eskişehir Türkiye'nin dikkat çekici şehirlerinden biri. Tüm bu zenginliklerine karşılık 5 yıl öncesine kadar turizm potansiyelinden çok da fazla yararlanamadı.

Şehir son yıllarda farklı bir ivme kazandı. 14 yıldır uyguladığımız değişim ve dönüşüm projeleri ile Türkiye için bir örnek şehir olduk. Şehri 12 kilometre boyunca baştanbaşa bölen Porsuk Çayı,  bir sorun kaynağı iken rehabilite ve peyzaj çalışmaları ile şehri süsleyen bir gerdanlık halini aldı. Üzerinde Amsterdam tipi bot ve gondollarla ulaşım sağlanıyor. Hayata geçirilen tiyatrolar, opera, senfoni orkestraları sayesinde,  Anadolu'nun kültür başkenti olduk. Eskimiş, işlevsiz kalmış Toprak Mahsulleri Ofisi Silolarının restorasyonu ve Eskişehir'in eski yerleşim Bölgesi Odunpazarı Evleri'ne uygulanan dönüşüm projeleri ile butik oteller haline getirilmesi; Eski Sebze ve Meyve Hali'nin Haller Gençlik Merkezi'ne dönüştürülmesi, Eski Mezbaha'nın restorasyonu gibi projeler ile şehrin kültürel kimliklerini oluşturan değerlere yeni işlevler kazandırıldı.

MÜZELER ŞEHRİ OLMAK İÇİN SÜREKLİ PROJE HAZIRLIYORUZ

Eskişehir kongre turizminde de iddiasını artırıyor mu?

Evet. Eskişehir'i merak edenlerin gelme istekleri şehirde kongre turizmini de tetikledi son yıllarda,  Eskişehir çok sayıda kongre ve sempozyumun yapıldığı bir şehir oldu. Üniversitelerimizin olanaklarıyla sınırlı olan kongre turizmi talebine cevap verebilmek için, Büyükşehir Belediyesi olarak inşaatı tamamlanan bin 300 kişilik Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi'nin kısa sürede tefrişini tamamlayarak açmayı planlıyoruz. Ziyaretçi hedef kitlelerini çeşitlendirmek, şehirde kalış süresini uzatmak için sürekli olarak değişik projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu projeler, belediyemizin mülkiyetinde bulunan sınırlı bina ve arsalarda kendi olanakları ve sınırlı belediye bütçesiyle gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Daha büyük çaplı projeler  hükümetin siyasi tutumu nedeniyle maalesef  gerçekleştirilemiyor.. Yine de kazandırdığı değerlerle Eskişehir yatırımcıları çeken bir şehre dönüştü. Eskişehir uygulanan tüm bu projeler ile Türkiye'de şehir turizminin öncülüğünü de üstlendi. Diğer şehirlerden insanlar otobüslere, trenlere binerek şehir gibi uygar bir şehir görmeye gelir oldu.  Şehrin turizmine yeni değerler katmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Büyükşehir Belediyesi Çağdaş Cam Sanatları Müzesi'nin yanına ekim ayı içinde açtığımız Kent Belleği Müzesi ve açılma hazırlıkları tamamlanan Balmumu Heykeller Müzesi gibi yeni müzelerle şehrin müzeler şehri olması konusunda sürekli projeler hazırlıyoruz.

İşsizlik sorununun çözümü konusunda çalışmalarınız var mı?

Meslek edindirme kurslarıyla, belli kuruluşlarla işbirliği içinde mikro-kredi konusunda çalışmalar ile vatandaşlarımıza destek olmaya çalışsak da, ülkemizin bunların çok da yeterli olmadığını itiraf etmeliyiz. Belediyelerin bu konuda kalıcı çözümler üretmesi oldukça güç. Ancak gerçekleştirdiğimiz projeler, çok farklı hizmet sektörlerinin hayata geçmesinde gereken alt yapıyı sağlamıştır. Pek çok belediyeye kıyasla yeni iş kolları konusunda farklı eğitim almış olanların istihdamına olanak sağladık.  Örneğin  bot ulaşımında çalışan kaptanlar, senfoni orkestramız ve tiyatrolarımızda istihdam edilen sanatçılar,  Bilim Deney Merkezi'de çalışan fizikçilerimiz, Uzay Evi'nde çalışan astronomi konusunda eğitimli planetaryanlar, müzelerimizdeki sanat tarihçiler gibi.  Ayrıca Büyükşehir Belediyesi olarak dışarıdan satın alma yerine kendimiz üretiyoruz. Belediye şirketimiz bünyesinde var olan botları ürettiğimiz tersanemiz, kent mobilyalarını ürettiğimiz beton ve döküm tesislerimiz, her türlü yapım bakım ve onarım atölyelerimiz, kent mobilyaları ve heykel atölyemiz bunlara örnek verilebilir.  Kent peyzajında kullanılan çiçek ve bitkilerin üretildiği seramız ve ekmek üretim tesisimizde de eleman istihdamı sağlıyoruz.

NÜFUS: 789.750

İLÇE SAYISI: 14

RAYLI SİSTEM UZUNLUĞU:16 km

RAYLI SİSTEM UZATMA HATLARI: 24 km

TRAMVAY SAYISI:  23

RAYLI SİSTEMLE TAŞINAN GÜNLÜK YOLCU: 90.000

OTOBÜS SAYISI:195

BOTLA TAŞIMADA HAT UZUNLUĞU: 9 km

Bilim Kültür ve Sanat Parkı'na baharda masal şatosu kuracağız

2 dev park projesi hayata geçirildi. Bunlardan Kentpark, etkileyici peyzaj düzenlemeleri,  denizi olmayan bir şehirdeki yapay plajıyla ünlendi. Kentpark,  at biniş manejleri ve gezinti alanları ile şehir dışından gelenlerin de ilgi odağı.  Bilim Kültür ve Sanat Parkı ise,  amfi tiyatrosu, eski dekovil hattının hayata geçirilmesi ile parkı boydan boya dolaşan midi tren, May Flower benzeri gemisi; Japon Peyzaj Mimarlarının danışmanlığında ekiplerimizce düzenlenen Türkiye'nin en büyük Japon Bahçesi ve bahar aylarında açılması planlanan Masal Şatosu ile bir diğer çekim merkezi. 2012 yılı Nisan ayında Bilim Kültür Sanat parkı içinde açtığımız Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evi ve Bilim Deney Merkezi de turizm için  bir diğer ilgi odağı. Açıldığı günden bu yana Türkiye'nin 4 bir yanından gelen ziyaretçi sayısı 60 binlere yaklaştı. Aynı park içinde dev bir su altı dünyası (akvaryum) ve hayvanat bahçesinin yapımı sürüyor.

'Bunlar seçim arifesinde itibarsızlaştırma çabaları'

Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 28 Ocak 2013 tarihinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan 'Porsuk Çayı ve muhtelif kanallarda düzenlemeler, Masal dünyası ve Eskişehir Kentsel Gelişim Projesi yapım işi ihaleleri konusunda başlatılan soruşturma kapsamında belediye bürokratlarından 5 kişi tutuklandı. Geçtiğimiz hafta tutuklanandan 4'ü avukatlarının bir üst mahkemeyeitirazı sonrasında serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında 23 kişi gözaltına alınmış, 18'i daha önce emniyet ve savcılıktaki sorgulamalarının ardından serbest bırakılmıştı.  Operasyonu "Seçim arifesinde itibarsızlaştırma" olarak nitelendiren Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı

Yılmaz Büyükerşen,  operasyonun 6 yıl önce yapılan işlerle ilgili olduğunu ifade ederek, "Yaptığımız işlerin hepsi Sayıştay'ın denetimlerden geçiyor. 2002 yılından bu yana bize yönelik sistemli soruşturmalar yapılıyor. Her seçim arifesinde de bu tür şeylerle karşılaşıyoruz. Bunlar seçim arifesinde belediyemizi itibarsızlaştırma çabalarıdır" dedi.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Fercan Yavuz 'Eskişehir'deki yapıların yarısı kaçak'
  • 22.11.2011 14:22

Fercan Yavuz 'Eskişehir'deki yapıların yarısı kaçak'

Eskişehir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Fercan Yavuz, Eskişehir'deki yapılar ...

Pazar günleri AVM'lere 5,5 milyon ziyaretçi bekleniyor!
  • 23.06.2021 08:49

Pazar günleri AVM'lere 5,5 milyon ziyaretçi bekleniyor!

Kovid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlamaların kalkmasıyla pazar günler ...

Eskişehir, yine dünyanın en güvenli şehirleri arasında!
  • 30.01.2021 09:30

Eskişehir, yine dünyanın en güvenli şehirleri arasında!

Numbeo, en güvenli şehirler listesini açıkladı. Son 3 yılda yükselişine devam ed ...

Hakan Yılmaz ''2021'de konut fiyatları artacak''
  • 14.12.2020 13:46

Hakan Yılmaz ''2021'de konut fiyatları artacak''

Yılmaz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yılmaz, 2021 yılında konut fiyatların ...

Bien'den adı gibi zarif koleksiyon: "Swan"
  • 05.11.2020 12:01

Bien'den adı gibi zarif koleksiyon: "Swan"

Bien'in yeni koleksiyonu Swan ile göz alıcı mekanlar ve bütünsel çözümler sunulu ...

TOGG'da kullanılacak pillerin üretim yeri belli oldu!
  • 12.10.2020 16:20

TOGG'da kullanılacak pillerin üretim yeri belli oldu!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir’de Lityum Pilot Üretim ...