maritbet girişmaritbet
Ertuğrul Günay: Balat’taki Ayakapı Hamamı mülkiyetimizde değil!

Ertuğrul Günay: Balat’taki Ayakapı Hamamı mülkiyetimizde değil!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mimar Sinan'ın Balat'ta inşa ettiği Ayakapı Hamamı'nın kereste deposu olarak kullanıldığı iddiasına ilişkin, hamamla ilgili ayrıntıyı bilmediğini belirterek, ''O alan mülkiyetimizde olmadığı için bakanlık olarak yapabileceğimiz fazla bir şey yok'' dedi

 

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mimar Sinan'ın Balat'ta inşa ettiği Ayakapı Hamamı'nın kereste deposu olarak kullanıldığı iddiasına ilişkin, hamamla ilgili ayrıntıyı bilmediğini belirterek, ''O alan mülkiyetimizde olmadığı için bakanlık olarak yapabileceğimiz fazla bir şey yok'' dedi.

Bakan Günay, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nde, Müzekart ferdi kaza sigortasının tanıtım toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Mimar Sinan'ın Balat'ta inşa ettiği Ayakapı Hamamı'nın kereste deposu olarak kullanıldığı iddiasına ilişkin sorusu üzerine Günay, şunları söyledi:

''Hamamla ilgili ayrıntıyı bilmiyorum. Ancak şunu biliyorum; ne yazık ki, geçmişte birçok önemli tarihi esere sonraki dönemlerde özel tapular çıkarılmış. Bir kısmı kamunun ihmali belki, bir kısmı da bazı yurttaşların tapu işlemlerini sürdüren kamu mekanizmalarının özensizliği. Bazı surların, bazı tarihi mekanların üzerinden özel mülkiyeti çıkarmaya çalışıyoruz. O alan mülkiyetimizde olmadığı için bakanlık olarak yapabileceğimiz fazla bir şey yok. Ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi hemen bir kamulaştırma kararı alabilir ve o mekanın restorasyonu için İl Özel İdaresi ve belediye ile bir çalışma başlatabiliriz.''

Günay, çok sayıda tarihi mekanın yenileşmesi için çalıştıklarını belirterek, bazı yerlerde gerekli işbirliklerini yapabildiklerini, bazı yerlerde ise çok geciktiklerini söyledi.

Yapılması gereken çok şey var

Mimar Sinan'ın dünya çapında büyük eserlere imza atan bir isim olduğunu vurgulayan Günay, ''Kendisi mütevazi kişiliğinin bir simgesi olarak Süleymaniye'nin hemen altında küçücük bir türbede yatıyor. Türbenin hemen eteğinde de birkaç beton çirkin yapı var. Defalarca yetkililere bu yapıları kaldırmaları ve kamulaştırmaları ricasında bulundum. Bekliyorum hala sonucunu'' dedi.

Günay, tarihe sahip çıkmak için daha yapılması gereken çok şey olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, bir gazetecinin, Ayakapı Hamamı'nın, tek parti döneminde bir askere hediye edildiğini ifade etmesi üzerine, ''Tek parti döneminde, çok parti döneminde birçok şey maalesef olmuş. Olmadık bir kale duvarı üzerinde özel mülkiyet var. Bir Roma tarihi yapısı üzerinde özel mülkiyet var. Sadece İstanbul'da değil, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde inanılmaz bir özensizlik geçmiş yıllarda sergilenmiş'' değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlık bütçesinin kısıtlı olduğunu aktaran Günay, ''Bakanlığımızın bütçesi ne yazık ki yüzde yarım civarında. Bu yıl da artmıyor, çok üzüntüyle söylüyorum, hatta bir miktar azalıyor. Bu sıkıntımı sayın Başbakan'a ve ilgili arkadaşlara anlatmaya çalışıyorum. Bütün Türkiye, tarihi eserlerle turizm tanıtımla, eski eserlerin kurtarılmasıyla, yeni müzelerle ilgili bizden imdat bekliyor. Sınırlı bütçeyle hepsine yetişmemiz mümkün değil. İnanın bazen geceleri uykum kaçıyor'' diye konuştu.

Nurhan Çorlu/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum’dan tarihi bölgede tekne turu
  • 12.07.2020 10:15

Bakan Kurum’dan tarihi bölgede tekne turu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kırıkkale’deki Selçuklu yadigarı Çeşnigi ...

Ertuğrul Günay: Balat’taki Ayakapı Hamamı mülkiyetimizde değil!
  • 16.11.2012 15:08

Ertuğrul Günay: Balat’taki Ayakapı Hamamı mülkiyetimizde değil!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mimar Sinan'ın Balat'ta inşa ettiği Ayak ...