maritbet girişmaritbet
Ergene Havzası 3.1 milyar liraya temizlenecek!

Ergene Havzası 3.1 milyar liraya temizlenecek!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında toplam 3,1 milyar liralık yatırım yapılacağını belirterek, "Çalışmalarımız şimdiden meyvelerini vermeye başladı. Kirlilik göstergelerinde önemli düşüşler görüyoruz. Ergene Nehri ve Havzası sağlıklı ve tertemiz bir görünüme kavuşacak" dedi

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında toplam 3,1 milyar liralık yatırım yapılacağını belirterek, "Çalışmalarımız şimdiden meyvelerini vermeye başladı. Kirlilik göstergelerinde önemli düşüşler görüyoruz. Ergene Nehri ve Havzası sağlıklı ve tertemiz bir görünüme kavuşacak" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Bakan Eroğlu'nun, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yürütülen çalışmalarla ilgili değerlendirmesine yer verildi.

Çalışmaların toplam maliyetinin 3 milyar 104 milyon lira olduğunu bildiren Eroğlu, bunun 2,5 milyar lirasını Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın üstlendiğini, doğrudan yapılacak bu yatırımın yanı sıra arazi tahsisi gibi desteklerinin de olacağını vurguladı.

Dere yataklarından atık su arıtma tesislerinin kurulmasına, kirlilik kontrolünden ağaçlandırmaya kadar 15 ayrı eylem içeren Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile nehir ve havzanın üç-dört yıl içinde sağlıklı bir yapıya kavuşacağını ifade eden Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Yapılan çalışmalar neticesinde Ergene Nehri'nin su kalitesinde iyileşmeler görülmektedir. Düşme eğiliminde olan kirlilik seviyeleri, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nda yer alan eylemlerin uygulanmasıyla 2. sınıf su kalitesine ulaşacaktır. Bir süredir devam eden izleme ve denetim çalışmalarına bundan sonraki süreçte de hız vereceğiz.

Ergene Havzası'nda DSİ tarafından inşa edilen 12 belediyenin Atıksu Arıtma Tesisi (AAT) yapım işlerinden; Uzunköprü AAT'nin inşaatına başlanmıştır. Lüleburgaz AAT'nin inşaatı devam etmektedir. Kırklareli-Merkez, Vize, Pınarhisar, Babaeski ve Malkara AAT'lerin inşaat ihale süreçleri devam etmektedir. Kırklareli-Merkez, Pınarhisar, Babaeski, Malkara, Vize, Muratlı ve Hayrabolu AAT'lerin projeleri tamamlanmış; Çorlu, Çerkezköy Belediyeler Birliği, Keşan ve Saray AAT'lerin projeleri de tamamlanmak üzeredir."

Kirlilik göstergesinde 5 kat azalma

Havzadaki dağınık sanayilerin, ıslah OSB çatısı altında birleşerek müşterek arıtma tesisleri kuracaklarını kaydeden Eroğlu, "Ergene Nehri'nin su kalitesinde iyileşmeler başladı. Organik kirliliğin göstergelerinden biri olan kimyasal oksijen ihtiyacı parametresinde son beş yılda ciddi bir azalma gözlemledik. Ergene Nehri'nin Çorlu Deresi ile birleşme noktası olan İnanlı Köyü mevkisinde Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) değeri 2007 yılından bu yana yaklaşık 5 kat azalarak 690 miligram/litreden 75 miligram/litre ve 199 miligram/litre değerlerine kadar düşmüştür" açıklamasında bulundu.

Ergene'nin hayata döndürülmesi amacıyla birçok dere ıslahı, baraj, gölet ve sulama tesisleri inşa edildiğini vurgulayan Eroğlu, yer altı suyunun kontrollü kullanılmasını sağlamaya başladıklarını, diğer kurum ve kuruluşların yaptıkları faaliyetleri de koordine ettiklerini ifade etti.

Eroğlu, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmaları, "ergene.ormansu.gov.tr" internet sayfasından kamuoyuyla da paylaştıklarını kaydetti.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"İlk yerli tünel açma makinesi" Ergene Nehri'ni temizleyecek
  • 27.06.2017 14:32

"İlk yerli tünel açma makinesi" Ergene Nehri'ni temizleyecek

"Ergene Havzası Koruma Eylem Planı" kapsamında ilk yerli tünel açma makinesi, il ...

Veysel Eroğlu: Ergene temizlenecek!
  • 24.01.2016 11:25

Veysel Eroğlu: Ergene temizlenecek!

Bakan Eroğlu, 2017 yılı sonunda daha temiz bir hal alacağını, bunu için tüm hızı ...

Ergene Havzası'nda hava kirliliği ölçülecek
  • 25.09.2015 12:52

Ergene Havzası'nda hava kirliliği ölçülecek

Ergene Havzası'nda hava kirliliği ve buna bağlı sağlık riskleri araştırılacak. ...

Sanayi Bakanlığı’ndan OSB’lere 145 milyon liralık altyapı ve arıtma ödeneği
  • 25.02.2014 10:51

Sanayi Bakanlığı’ndan OSB’lere 145 milyon liralık altyapı ve arıtma ödeneği

Sanayi Bakanlığı’nın 2014 yatırım programına göre, OSB’lere, altyapı yatırımları ...

Ergene Havzası’nda 550 milyon liraya arıtma tesisi yapılacak
  • 19.02.2014 09:33

Ergene Havzası’nda 550 milyon liraya arıtma tesisi yapılacak

Çevresindeki sanayi tesisleri yüzünden kirlenen Ergene havzasının kurtarılması m ...

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nda imzalar atıldı!
  • 13.06.2013 11:50

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nda imzalar atıldı!

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’na ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın im ...