maritbet girişmaritbet
Çekmeköy-Ümraniye-Sancaktepe Metrosu'nda iki tünel birleşti!

Çekmeköy-Ümraniye-Sancaktepe Metrosu'nda iki tünel birleşti!

Anadolu yakasının ikinci metrosu olan Çekmeköy-Ümraniye –Sancaktepe-Çekmeköy metrosunun ilk tünellerinin birleştirilme töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Dünyada belediyelerin metro yapmadığı bir dönemde Büyükşehir Belediyesi olarak bizler metro hatları yaparak adeta İstanbul’un altını demir ağlarla örüyoruz” diye konuştu

Anadolu yakasının ikinci metrosun olan Çekmeköy - Ümraniye - Sancaktepe - Çekmeköy metrosunda ilk tünelleri düzenlenen törenle birleştirildi. Yerin 26 - 30 metre altında bulunan Ümraniye durağında düzenlenen programa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz ve yüklenici firmanın yetkilileri katıldı.

Çarşı durağı ile Ümraniye durağının arasındaki tünelin son kazma vuruşunun yapıldığı törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “2016 yılına geldiğimizde İstanbul'daki raylı sistemlerde günlük 7 milyon yolcu taşıyor olacağız” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Bütçesi'nden ulaşıma 100'de 55 oranında pay ayırdıklarını ve bunun 26 Milyar'a denk düştüğümüm altını çizen Başkan Topbaş, “Bu metromuz Anadolu yakasının önemli ulaşım ağlarından biri olacaktır. Altunizade'de metrobüsle, Üsküdar'da metrobüsle, Üsküdar'da Marmaray'la aktarma yapılarak ulaşım sağlananmış olacak” dedi.

Günümüz dünyasında belediyelerin metro yapmadığını ama Büyükşehir Belediyesi olarak İstanbul'da metro yapını kendilerinin üstlendiğinin altını çizen Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Biliyorsunuz İstanbul'da 1873'te ilk tünel Türkiye için, dünyada da ikinci olarak yapılmıştı. O günden bugüne maalesef ihmal ettiğimiz bir ciddi ulaşım aksını devreye sokmaya çalışıyoruz. Göreve geldiğimizde 45 km olan raylı sistemi 125 km'lere kadar çıkardık. 
Biz Cumhuriyet Tarihinin en büyük metro yatırımlarından birini Kadıköy-Kartal'ı 3 milyar liraya yaptık. Şimdi de Pendik-Tuzla'ya uzayacak. Ve İstanbul'un altını adeta demir ağlarla örüyoruz. Modern kentlerde ki ulaşım için en önemli çözümün metro olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı İBB olarak bütçemizin 100'de 55'ini ulaşıma, (26 Milyar Lira) ve ağırlıklı metro olmak üzere yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.”

Üsküdar - Çekmeköy metrosunun 2015 yılı sonunda hizmete açılacağının bilgisini veren Başkan Topbaş, “Metro inşaatımızın ihale bedeli 563 milyon 899 bin Euro. 38 aylık süreç içinde tamamlanacak. Sistem devreye girdiğinde Çekmeköy'den Üsküdar 24, Ümraniye 12, kartal 56, Yenikapı'ya 36, Taksim'e 44 dakikada gidilebilecek” diye konuştu.

Başkan Topbaş, metro inşaatlarının tamamlanmasıyla birlikte 2016 yılında günde 7 milyon insanın metroyu kullanır hale geleceğinin altını çizerek, “Dünya kentler rekabet içinde. İstanbul'un en etkileyici kent olması için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Arzumuz bu kente yaşayan herkes mutlu olsun. Sevgi hoşgörü, barış, sükunet,  mutluluk içinde birlikte yaşayalım” dedi.

Konuşmasının ardından Başkan Topbaş, tünelin tamamlanması için talimat verdi. TBM, son vuruşunu yaparak Çarşı ile Ümraniye duraklarını birleştirdi. TBM'in içinden çıkan işçiler tünele Türk Bayrağı astı. Birleştirilen iki tünelin birleşme noktasında Başkan Topbaş ve beraberindekiler tünel işçileriyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kısaca Üsküdar – Ümraniye – Sancaktepe – Çekmeköy:

38 ayda tamamlanması planlanan Anadolu yakasının ikinci metrosunda yoğun çalışma devam ediyor. Dünyanın en ileri teknolojisine sahip tünel kazma makinesi olan köstebekle (TBM) Anadolu yakasının Kadıköy – Kartal hattından sonra ikinci büyük metrosu olan Avrupa yakasına erişim sağlayacak olan toplam 24,5 kilometrelik Üsküdar – Ümraniye – Sancaktepe – Çekmeköy metrosunun tünelleri birleştirilerek 825 metrelik tünel tamamlanmış oldu.

ibb.gov.tr

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...