maritbet girişmaritbet
Caretta carettalar Samandağ Sahili'nde!

Caretta carettalar Samandağ Sahili'nde!

Yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia Mydas) ve caretta carettalar, Hatay'ın Samandağ ilçesinde bulunan 14,5 kilometre uzunluğundaki sahile yumurtalarını bırakmaya başladı

Yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia Mydas) ve caretta carettalar, Hatay'ın Samandağ ilçesinde bulunan 14,5 kilometre uzunluğundaki sahile yumurtalarını bırakmaya başladı.

Hatay - Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi Sorumlusu Dr. Bektaş Sönmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, Haziran ayında başlayan deniz kaplumbağalarının yumurtlama döneminde şu ana kadar yaklaşık 200 kadar yeşil deniz kaplumbağası ve 4 caretta caretta yuvası tespit ettiklerini söyledi.
 
Sönmez, kaplumbağaların Temmuz ayı sonuna kadar yumurtlamaya devam edeceğini, yavruların yumurtadan çıkışının ise Ağustos başından Eylül sonlarına kadar süreceğini bildirdi.
 
Kaplumbağaların yumurtalarını bıraktıkları alanlarda bazı sorunlar olduğuna işaret eden Sönmez, şunları kaydetti:
 
''Şu ana kadar Samandağ sahilinde yaklaşık 200 kadar yeşil deniz kaplumbağası ve 4 caretta caretta yuvası tespit ettik. Özellikle Samandağ kumsalında kıyı erozyonu, yuvaların su altında kalması, çakal, tilki gibi yırtıcı hayvanlar tarafından yuvaların tahrip edilmesi, ışıklı alanlardaki yuvalardan çıkan yavruların ters yöne gitmesi, deniz kaplumbağalarının karşılaştıkları sorunların başında geliyor. Bu seneki koruma çalışmalarımız içerisinde köpek ve tilki tahriplerine karşı yuvaların kum üstü ve altı bölümlerini kafesle koruma altına alıyoruz. Böylelikle hayatta kalan ve denize ulaşan birey sayısını artırmaya çalışıyoruz. Kıyıya yakın yuvaların, daha güvenli alanlara kontrollü şekilde transferlerini yapıyoruz.''
 
Sönmez, önceki yıla oranla bu yılki yumurtlama sezonun daha düşük seyrettiğini, ancak bu durumun kaplumbağa sayısının azaldığı anlamına gelmediğini vurguladı. Sönmez, mevsimsel dalgalanma sonucu her yıl yuva sayısında değişiklik olduğunu ifade etti.
 
Yumurtadan çıkan yavru deniz kaplumbağalarının denize ulaşması açısından sahilin temizlenmesi konusunda yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının çok ciddi çalışmalar yaptığını anlatan Sönmez, ''WWF Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye'nin Canı Hibe Programı ve Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında yuvalar korunuyor, kumsal temizleniyor, kum talanı için önlemler alınıyor. Bu da bizleri mutlu ediyor'' dedi.
 
Yüzgeçlerine metal plakalar takılıyor
 
Bektaş Sönmez, Türkiye'nin ve dünyanın çeşitli üniversitelerinden gönüllü ve duyarlı öğrencilerin kendileriyle birlikte koruma çalışmalarına katıldığını belirtti.
 
Sönmez, son 2 yıldır Samandağ sahiline yumurtlamak için gelen deniz kaplumbağası sayısını tespit etmek için yüzgeçlerine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürülüğü'nün temin ettiği metal plakalar taktıklarını söyledi.
 
Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği Başkanı Mişel Atik de derneklerinin bu yıl WWF Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye'nin Canı Hibe Programı çerçevesinde yürüttürükleri projede, yeşil deniz kaplumbağalarının koruması ve koruma bilincinin artırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
 
Atik, proje kapsamında okullarda öğrencilere ve halka yönelik eğitim çalışmaları verdiklerini ifade etti.
 
Yeşil deniz kaplumbağalarının Samandağ için en önemli canlı türü olduğuna dikkati çeken Atik, ''Yeşil deniz kaplumbağaları Türkiye'de yoğunluklu olarak Samandağ sahilinde yumurtlamaktadır. İnsanlarımız bilgilendikçe nesli tehdit altında olan bu deniz canlılarının korunması daha kolaylaşacaktır'' diye konuştu.
Cumhuriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Samandağ’da kat karşılığı konut yaptırılacak
  • 27.08.2016 10:24

Samandağ’da kat karşılığı konut yaptırılacak

Hatay Samandağ Belediye Başkanlığı, kat karşılığı toplu konut yaptırmak için iha ...

Samandağ sahili kirlilikten kurtarılıyor
  • 12.07.2015 11:43

Samandağ sahili kirlilikten kurtarılıyor

Kel Dağı eteklerinden başlayıp, Musa Dağı eteklerine kadar uzanan 14 kilometreli ...

Hatay Samandağ’da 707 bin liraya icradan satılık arsa
  • 24.01.2014 09:26

Hatay Samandağ’da 707 bin liraya icradan satılık arsa

Samandağ İcra Dairesi, Hatay Samandağ’da 471 metrekare yüzölçüme sahip arsayı 70 ...

Hatay Samandağı Vakıflı Ermeni Köyü’nde restorasyon bitiyor!
  • 27.07.2013 12:54

Hatay Samandağı Vakıflı Ermeni Köyü’nde restorasyon bitiyor!

Türkiye'nin tek Ermeni köyü olan Vakıflı’da bulunan tarihî yapının restore edile ...

Antalya Tekirova sahillerine caretta carettalar yumurta bıraktı!
  • 04.06.2013 16:53

Antalya Tekirova sahillerine caretta carettalar yumurta bıraktı!

Kemer'in Tekirova beldesindeki mavi bayraklı bir otelin plajına yumurta bırakan ...

Antalya Belek'teki carettaların kumsalına restaurant ve bar yapıldı!
  • 25.05.2013 12:12

Antalya Belek'teki carettaların kumsalına restaurant ve bar yapıldı!

Belek’teki Beşgöz Deresi’yle birlikte, caretta carettaların üreme alanı olan kum ...