maritbet girişmaritbet
Çamlıca cami projesi çok tartışılabilir!

Çamlıca cami projesi çok tartışılabilir!

Mimar Mehmet Yıldız, eski Büyükşehir İmar Müdürü’dür, halen de CHP Beşiktaş Meclis üyesidir. İstanbul’u bilen bir mimar olarak hüzünlendikçe yazmış. Tam boşalmış mı bilemeyiz, ama gerçekleri sergilemiş

Mimar Mehmet Yıldız, eski Büyükşehir İmar Müdürü'dür, halen de CHP Beşiktaş Meclis üyesidir. İstanbul'u bilen bir mimar olarak hüzünlendikçe yazmış. Tam boşalmış mı bilemeyiz, ama gerçekleri sergilemiş. Özetlediğimiz yazısı şöyle:

AKP 70 yıl gerilere giderek, en yüksek perdeden cami polemiği yapıyor. Yalan yanlış iddialarla CHP'yi suçluyor. Camileri siyaset arenasının malzemesi yapıyor. AKP ‘ecdadımız' ve ‘değerlerimiz' kavramlarını çok sık kullanıyor. Bu kavramları sürekli vurguluyor. Geçmişimize ve halkın değerlerine sahip çıkıyor görüntüsü veriyor. Kamuoyunda bu algı yaratılırken, gerçekte ne oluyor?

AKP'nin uygulamaları, söyledikleri ile örtüşüyor mu?

İstanbul'un tarihi yarımada siluetini oluşturan anıtsal yapılar ve muhteşem camilerimiz, ecdadımızdan bize miras kalan en önemli değerlerimizden birisidir.‘Ecdadımızın' gücünün geçmişten gelen görkemi ve göstergesidir. İnancının simgesidir. Bu tarihi değer; geçmişten geleceğe emanettir. Milletimizin malıdır. Ülkeyi yönetenler bu değerlerin bekçisi olmak zorundadır. ‘Milletimizin' emanetine ve ‘ecdadımızın' değerlerine zarar vermek, hem millete hem ecdadımıza ihanettir. AKP bu ihaneti yaptı ve bu muhteşem hazineyi rant için kurban etti. Sultanahmet Camii'nin muhteşem görüntüsü üzerine gölge düşürüldü. Camileri diline dolayıp CHP'ye saldıran AKP, bu tarihi değerleri yok ediyor. Sultanahmet'e düşen gölge, İstanbul'daki imar yağmasının simgesidir.

Sultanahmet'e inat Çamlıca

Taksim'e cami, Göztepe Parkı'na cami. Çamlıca Tepesi'ne dev cami. Cami konusu siyasette iyi iş yapıyor. İhtiyaç var mı? Olmasa da olur. Çünkü oy getirir. Üstelik tartışan, karşı çıkan yanar. AKP'li Üsküdar Belediye Başkanı basında, “Çamlıca'da dev cami” için şöyle diyor:“Caminin en büyük özelliği: Payitahta bakması, yani Ayasofya ve Sultanahmet camileriyle karşı karşıya olması.” “İstanbul'un adeta yeni bir sembolü olacak.”

Sultan Ahmet, Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet, iktidarlarının gücünü yaptırdıkları camilerle simgelemişler. Sayın Başbakan'ın ne eksiği var. O da gücünü Çamlıca'da simgelese ne olur. Simgeleri tahrip edenin simgesi olamaz. Ancak ortada önemli bir sorun var. AKP İstanbul'a yeni simge planlamadan önce, tarihi yarımada silueti üzerine düşürdüğü gölgeyi kaldırmak zorunda. Sayın Başbakan'ın deyimi ile “Bu millet ve İstanbul halkı bunun hesabını AKP'den soracaktır.”

Sahne dekoru' olmamalı Topbaş

İstanbul'un simgesel ve tarihi değerlerlerini tahrip eden, seçimlerde İstanbul halkının verdiği emanetin ve yönetim yetkisinin Ankara'ya alınmasına seyirci kalan, yönettiği kentte plan yapma yetkisi bile elinden alınmış olan Sayın Kadir Topbaş konuyla ilgili açıklama yapmış...

Mimar olarak içinden geçenleri dışarı vuramamış. Söz konusu caminin planlamasında bile zerre kadar yetkisi bırakılmamış bir Belediye Başkanı'nın, konu ile ilgili fikir beyanı, ‘sahne dekoru' olma çabasından öte bir şey değildir.

 

Bilgi ve Akit

Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Esra Arsan, ANF'ye verdiği demeçte KCK, Ergenekon gibi operasyonlarla gazetecilerin tutuklanmasını eleştirdi. Yeni Akit, Arsan'ı “örgüt diliyle konuşuyor” diye ağır şekilde suçladı. Arsan, twitter hesabında iddiaların yanlış ifadelerle dolu olduğunu belirterek gazete hakkında tazminat davası açacağını bildirdi. Ancak Arsan'ın üniversite ile ilişkisinin kesildiği görüldü. Duruma tepki gösteren B.Ü. çalışanları ve öğrencileri bugün Santral Kampüsü'nde Arsan'a destek eylemi yapacaklarını açıkladılar.

Zamlara neden kızıyorsunuz

Ücretlilerin ülke bazında sayıları ve birinci derecede aile yakınları, eş çocuklar, anne-baba gibi hepsinin toplam nüfusu nerede ise bir partiyi tek başına iktidara getirecek güçte iken bu güçlerini sandıkta kullanmak yerine vaatlere kanıp yanlış seçim yapıyorlarsa her şeyden önce sorunu oy verdikleri ellerinde görsünler.Artık bu ilk altı ayda 4, ikinci 6 ayda 4, toplam yüzde 8 verginin, net getirisi ya da bileşik faizi olan yüzde 6.2 ceplerine girecek zamla zorunlu gıda giderlerinde kesinti yapmak zorunda kalacaklardır. Üzülmeyelim çevre temizlik vergimizde düşüş olunca bu farkla belki bir avantajımız olacaktır. Biliyorsunuz, çevre temizlik vergisi harcanan suya göre alınıyor. Bu son eksi zamlarla daha az temel gıda tüketimi yapacak ücretliler, orantılı olarak su tüketimlerini de azaltacağından bu giderlerinde de düşme olacaktır!

Karikatürist Turhan Selçuk bundan 50 yıl önceleri gene böyle komik bir zam yapılması üzerine Milliyet'te karikatür yayınlamıştı. Memur tuvaleti, bir klozet ve üzerini örümcek ağı kaplamış, altında ise hatırladığım kadarı ile şöyle yazıyordu: Ne girdi ki ne çıksın!

Seçim sandığında gücünü heba edenlerin kimseye kızmaya ya da suçlamaya hakları olamaz.

Kazım ÇİLOĞLU

Biliyor musunuz

- Başbakan Erdoğan'ın, yeni küresel medeniyet yaklaşımının anlatıldığı konuşmalarından derlenen ‘Küresel Barış Vizyonu' adlı kitabı Medeniyetler İttifakı Yayınları arasında çıktığını; Prof. Bekir Karlığa'nın yayına hazırladığı 330 sayfalık kitapta “İstanbul medeniyetler ittifakı için ilham kaynağıdır” dediğini...

- Gazeteci-yazar Nedim Şener'in, Mephisto Kadıköy'de yarın 15.30-17.30 arasında ‘Baba, Seni Neden Oraya Koydular'ın yanı sıra yayımlanmış öteki kitaplarını da imzalayacağını...

- CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen'in, “Kadıköy-Kartal Metrosu'nun açılışının 4. kez neden ertelendiğini, hedefin niye tutturulamadığını, hattın Ulaştırma Bakanlığı'na devri gündemde mi” diye sorduğunu.

Yalçın Bayer/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Kurum Çamlıca Camisi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda incelemelerde bulundu
  • 23.11.2020 14:02

Bakan Kurum Çamlıca Camisi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda incelemelerde bulundu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Üsküdar ilçesinde Kirazlıtepe Mahallesi Ç ...

Çamlıca Tepesi'ndeki anten vericiler sökülmeye başlandı
  • 23.09.2020 16:53

Çamlıca Tepesi'ndeki anten vericiler sökülmeye başlandı

Küçük Çamlıca'ya yapılan TV-Radyo Kulesi geçtiğimiz hafta yayınlar başlamıştı. Ş ...

Yayına başlanan Çamlıca Kulesi havadan görüntülendi
  • 16.09.2020 11:24

Yayına başlanan Çamlıca Kulesi havadan görüntülendi

Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi'nde radyo yayınları başladı. Çamlıca'da görüntü ki ...

Çamlıca Kulesi'nden muhteşem İstanbul manzarası
  • 12.12.2019 12:09

Çamlıca Kulesi'nden muhteşem İstanbul manzarası

Çamlıca'da görüntü kirliliği oluşturan antenlerin, tek bir noktada toplanması iç ...

Çamlıca Kulesi’ne iki parça daha eklendi
  • 31.07.2019 10:38

Çamlıca Kulesi’ne iki parça daha eklendi

Çamlıca Kulesi'nin yapım çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Kulenin dış ceph ...

"Yerinde ve gönüllü dönüşüm yapıyoruz"
  • 25.07.2019 19:09

"Yerinde ve gönüllü dönüşüm yapıyoruz"

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen Üsküdar'da Çamlıca Kirazlıtepe Kentsel Dö ...