maritbet girişmaritbet
Bursa’nın çehresi tramvay projeleriyle değişecek!

Bursa’nın çehresi tramvay projeleriyle değişecek!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından konforlu ulaşımı kent merkezi ile buluşturmak amacıyla projelendirilen Heykel- Garaj (T1) Tramvay Hattı’nın ilk aşama ihalesini kazanan firma ile Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe arasında sözleşme imzalandı

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından konforlu ulaşımı kent merkezi ile buluşturmak amacıyla projelendirilen Heykel- Garaj (T1) Tramvay Hattı'nın ilk aşama ihalesini kazanan firma ile Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe arasında sözleşme imzalandı. Başkan Altepe, projenin 10 aydan daha kısa zamanda bitirilmesi için ray ve gerekli teknik malzeme siparişlerinin daha önceden verildiğini belirterek, 10 gün içinde ilk kazmanın vurulacağını söyledi.

Bursa'da ulaşım sorununu tüm çağdaş dünya kentlerde olduğu gibi raylı sistem yatırımlarıyla çözmekte kararlı olan Büyükşehir Belediyesi, Bursaray Kestel hattında yoğun çalışmalar devam ederken, kent merkezi için de tarihi bir adım attı. Şehir içi tramvay hatlarının ilk uygulamasını Cumhuriyet Caddesi- Davutkadı arasında uygulamaya geçiren Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların uygulamaya olan ilgisinin gün geçtikçe artmasıyla birlikte ana hatlardan ilki olan Heykel-Garaj (T1) tramvay hattında uygulama sürecine geldi. Yaklaşık 6,5 kilometrelik hattın 25 Haziran'da yapılan ihalesinde 18 milyon TL ile en uygun teklifi veren İspanyol Comsa SA şirketi ile Büyükşehir Belediyesi arasında sözleşme imzalandı.

Bursa'yı demir ağlarla örüyoruz

Burulaş'ta düzenlenen imza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, seçim öncesi Bursa'yı demir ağlarla öreceklerini ve Yıldırım'dan Nilüfer'e kadar kentin çağdaş ve kesintisiz ulaşımla buluşturulacağının sözünü verdiklerini belirterek, bu sözü tutmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Sözleşmesi imzalanan Heykel-Garaj tramvay hattı ile 25 kilometrelik hattı Bursa'ya kazandırmış olacaklarını hatırlatan Başkan Altepe, bu projenin bir başlangıç olduğunu, yakın bir zamanda terminal hattı ile ilgili çalışmaların da başlatılabileceğinin müjdesini verdi. Heykel- Garaj hattı ile entegre olarak planlanan Kanal boyu, Terminal ve eski Yalova yolu hatlarıyla ilgili proje çalışmalarının sürdüğünü belirten Başkan Altepe, bu tempoyla giderlerse Terminal hattı ile ilgili çalışmaları da başlatabileceklerini müjdeledi.

Kısa zamanda tamamlanacak

Stadyum Caddesi- Altıparmak Caddesi- Atatürk Caddesi- Heykel- İnönü Caddesi-Kıbrıs Şehitleri Caddesi- Kent Meydanı- Darmstad caddesi güzergahının trafik yoğunluğu açısından sıkıntılı bir bölge olduğunu dile getiren Başkan Altepe, çalışmaları kısa zamanda bitirip, vatandaşlara ve sürücülere fazla bir sıkıntı yaşatılmayacağını vurguladı. Sözleşme süresi 1 yıl olan projeyi 10 aydan daha kısa zamanda bitirmek için gerekli her türlü çalışmayı önceden yaptıklarını hatırlatan Başkan Altepe, “Raylar ve gerekli teknik malzemelerle ilgili siparişleri daha önceden vermiştik. Önümüzdeki hafta raylar geliyor ve 10 gün içinde ilk kazmayı vuracağız. Çünkü örneğin Altıparmak Caddesi'ne girdiğimiz zaman kazdığımız yere, hemen rayları döşeyip, 40 günü bulmadan oradan çıkmalıyız. Zaten çalışma boyunca yolun kapatılması söz konusu değil” dedi.

Şehre kalite gelecek

Hattın geçtiği caddelerin genişletilmesinin mümkün olmadığını, geçmişte 150 bin nüfuslu kentin kullandığı caddelerin bugün 2 milyon nüfusa yetersiz geldiğini kaydeden Başkan Altepe, lastik tekerlekli araçlarla çözümün imkansız olduğuna değildi. Yaklaşık 250 kişi taşıyan ve tramvayın, 2'şer kişi taşıyan 100 araca denk geldiğini kaydeden Başkan Altepe, “Yani bir tramvayın o caddeye girmesi 100 aracın o caddeden uzaklaşması demek. Avrupa'nın tüm çağdaş kentleri ulaşımı böyle çözdü. Avrupa'nın 80 yıl 100 yıl önce yaptıklarını biz hala ‘acaba olur mu' diye tartışıyoruz. Hattın geçtiği güzergahta doğal olarak araç parklanmaları ortadan kalkacak, caddeler modern bir görünüme kavuşacak. Bu caddelerdeki otopark sorununu da yine bizim geliştirdiğimiz ringo parklarla çözeceğiz. 100 metrekarelik bir arsaya bir cadde boyunca sıralanan araçları park edebileceğiz. Aynı zamanda güzergahta ray döşemelerinin yanında tretuvar ve cephe düzenleme çalışmaları da yapılacak. Kent merkezi, araç gürültüsü, egzoz gazı kokusundan arınacak. Şehre kalite gelecek” diye konuştu.

Avrupa'nın en büyüklerinden biriyiz

İspanyol Comsa SA şirketinin Kontrat Direktörü Pedro Miguel Rivero Moya ise 100 yılı aşkın süredir sadece demiryolları üzerine çalışan firmalarının alanında İspanya ve Avrupa'nın en büyüklerinden biri olduğunu vurguladı. Barselona, Madrid, Valencia, Bilbao, Malaga, Lizbon, Porta gibi şehirlerin tramvay hatlarını kendilerinin yaptığını dile getiren Pedro Miguel Rivero Moya, bir asrı aşkın deneyimlerini Bursa'ya aktaracaklarını kaydetti.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Seyfettin Avşar ile Burulaş Genel Müdürü Levent Fidansoy'un da katıldığı törende konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Comsa SA Kontrat Direktörü Pedro Miguel Rivero Moya arasında sözleşme imzalandı.

Heykel-Garaj hattı

Stadyum Caddesi- Altıparmak Caddesi- Atatürk Caddesi- Heykel- İnönü Caddesi-Kıbrıs Şehitleri Caddesi- Kent Meydanı- Darmstad caddesi güzergahı boyunca 13 istasyon yer alacak. 1 atölye binası, 2 depo yolu, 2 atölye yolu, 15 makas, 1 kruvazman, 3 trafo binası imalatı gerçekleştirilecek. Ayrıca Cumhuriyet Caddesi tramvay hattı ile kesişen bölgede özel raylı sistem çalışması yapılacak. Acil durumlar için uygun yerlere 4 adet cep hatları da projelendirildi. Proje kapsamında; kazı-dolgu ve altyapı drenaj sistemlerinin oluşturulması, ray döşenmesi, istasyonların inşası, kataner sistemi mevcut trafik sinyalizasyonuyla uyumlu sinyalizasyon sistemleri ve scada sistemlerinin yapılması ile tramvay araçlarının bakım-onarımı için atölye binası yapılacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa Kent Meydanı-Terminal tramvayında sona geliniyor!
  • 14.11.2017 16:25

Bursa Kent Meydanı-Terminal tramvayında sona geliniyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen T2 Kent Meydanı-Tramvay ...

Bursa'da T2 tramvayının ihalesi yapıldı!
  • 10.06.2015 12:30

Bursa'da T2 tramvayının ihalesi yapıldı!

Bursa'nın önemli raylı projelerinden birisi olacak T2 tramvay hattında ihale yap ...

Bursa’nın çehresi tramvay projeleriyle değişecek!
  • 19.07.2012 13:25

Bursa’nın çehresi tramvay projeleriyle değişecek!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından konforlu ulaşımı kent merkezi ile buluştu ...