maritbet girişmaritbet
Bursa ulaşımında yeni bir çağ başlıyor! İpekböceği Bursa caddelerine çıkıyor!

Bursa ulaşımında yeni bir çağ başlıyor! İpekböceği Bursa caddelerine çıkıyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Heykel – Garaj T1 Tramvay Hattı’nda kullanacağı araçlar için açtığı tramvay ihalesine en uygun teklifi veren Durmazlar firması, Haziran ayının sonundan itibaren yerli tramvayları Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edecek

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, imzalanan sözleşme ile Bursa'nın şehir içi ulaşımında yeni bir çağın başlayacağını belirterek, dünya standartlarındaki 6 adet yerli tramvayın Heykel - Garaj tramvay hattında çalışacağını söyledi.

Bursa'yı her alanda bir ‘marka kent' haline getirmek amacıyla kenti geleceğe taşıyacak projeleri bir bir hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, emeklerinin meyvelerini toplamaya başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin seçim öncesi gündemine aldığı ve seçim sonrası çalışmalarını hemen başlattığı Türkiye'nin ilk yerli tramvayı, hayal olmaktan çıkıp, raylar üzerinde gezen bir araç haline geldi. Büyükşehir Belediyesi'nin danışmanlığında Durmazlar firması tarafından üretilen ve 2 ay önce de tüm üretim belgelerini alan yerli tramvay, Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı tramvay ihalesine katıldı. En uygun teklifi vererek, ihaleyi kazanan Durmazlar Firması, Büyükşehir Belediyesi'nin alacağı 6 tramvayı Haziran ayı sonundan itibaren teslim etmeye başlayacak. Yeni alınan araçlar, Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaatı hızla süren Heykel- Garaj tramvay hattında kullanılacak.

İpekböceği Bursa caddelerine çıkıyor
Büyükşehir Belediyesi ile Durmazlar firması arasında yapılan tramvay sözleşmesi öncesi Türkiye'nin ilk yerli tramvayı Burulaş'ın test pistinde basına tanıtıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Durmazlar firması sahibi Hüseyin Durmaz'ın da katıldığı törende, basın mensupları ve davetliler yerli tramvayla kısa bir tur attı. Şehir içi tramvay hatlarının Bursa'nın 100 yılı aşkın bir hayali olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu hayali gerçekleştirmenin de kendilerine nasip olduğunu söyledi. Kent merkezini demir ağlarla örme çalışmalarının hızla devam ettiğini dile getiren Başkan Altepe, “Raylı sistem araçlarının Türkiye'de üretilebileceğini böylelikle kaynakların yurt dışına çıkışının önlenebileceğini söylediğimizde kimse inanmamıştı. Danışmanım Taha Aydın'la bu konuda sanayicilerimize yön verildi ve bizim taleplerimize cevap veren firma da makine üretiminde dünya firması olan, güçlü bir Ar-Ge merkezine sahip kendini bu alanda ispatlamış Durmazlar firması oldu. İki yıl gibi kısa sürede ilk prototip aracı ürettiler ve dünya standartlarındaki araçlar için 2 ay önce de üretim belgelerini aldılar. Açtığımız ihaleye de en uygun teklifi veren onlar oldu. Süreç geçtiğimiz hafta tamamlandı, bugün de sözleşme imzalanıyoruz. Kent içi ulaşıma büyük konfor getirecek olan, gürültüsüz, hava kirliliğine yol açmayan tramvaylar bu yaz Heykel- Garaj tramvay hattında kullanılmaya başlayacak. Aldığımız 6 adet tramvay, Haziran ayı sonu itibariyle teslim edilmeye başlayacak. Ben böyle bir üretimi gerçekleştiren ve ihalede en uygun teklifi veren firmamızı kutluyorum. Bu araçlarla Bursa'nın diğer kentlere de örnek olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Başkan Altepe, yaklaşık 6 kilometrelik hatta 6 araç çalışacağını ve her bin metrede bir araç olacağını belirterek, 2-3 dakikalık bekleme süresiyle ulaşımın sorunsuz ve seri bir şekilde sağlanacağını da sözlerine ekledi.

İlk ihracatımızı bile yaptık
Türkiye'nin ilk yerli tramvayını üreten Durmazlar firması sahibi Hüseyin Durmaz da Türkiye'nin 210 yıl geç kaldığı bir sektörde araç üretimini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Projeye başladıklarında olur mu? olmaz mı? diye çok heyecanlandıklarını dile getiren Durmaz, “Ekibimizdeki fizik mühendisinden yazılım mühendislerine kadar tüm genç arkadaşlarımız büyük bir heyecanla çalıştı. Ülkemizde artık yeni bir sektör doğuyor. Böyle bir projeyi hayata geçirmek için 50 milyon Euro'luk bir yatırım gerekir ancak biz makine sektöründe sahip olduğumuz yılların birikimi ile 20 milyon Euro'luk yatırımla üretimi gerçekleştirdik. Kısa bir zamanda da önemli bir mesafe aldık. İtalya'nın hızlı trenlerini yapan Fransız Alstom firması hızlı trenlerin ana gövdelerini bize yaptırmaya karar verdi. Bu alandaki ilk ihracatımızı da 7 Nisan'da yapmış olduk. Bu araçlar 2 milyon 200 bin Euro'ya satılırken, biz yerli üretimle 1 milyon 599 bin Euro'ya satmış oluyoruz. Bu aracın yerlilik oranı yüzde 49 ile 51 arasında ama yakında tamamı yerli olacak. Rahmetli babam Ali Durmaz, '40 yaşında olsam araba fabrikası kurardım' derdi. Biz onun evlatları olarak 4-5 kişi taşıyan otomobil değil, 250 kişi taşıyan tramvayları ürettik. İnşallah bizden sonraki nesiller uzay mekiği üretirler” dedi.
Tramvay tanıtım toplantısının ardından Hilton Otel'de de Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Durmazlar Firması sahibi Hüseyin Durmaz arasında yerli tramvay ihalesine ilişkin sözleşme imzalandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!
  • 24.04.2024 12:43

Uludağ'ın kıvrımlı yolları her mevsim çok güzel!

Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden Uludağ, her mevsim ayrı güzelliğe ...

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı
  • 22.03.2023 13:04

Togg, İstanbul ve Bursa'da mobil deneyim merkezi açtı

Akıllı cihazlarını kullanıcılarla doğrudan buluşturan Togg, kullanıcıya daha yak ...

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı
  • 08.03.2023 13:42

Bursa'daki 6 asırlık medrese bilim meraklılarını ağırlamaya başladı

Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Yegan'ın Bursa'da ders verdiği 6 asırl ...

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!
  • 15.02.2023 11:25

Depremin 222. saatinde enkazdan sağ çıkarıldı!

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremlerin 222. saatinde, Kahramanm ...

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"
  • 02.01.2023 16:10

Bakan Karaismailoğlu: "İstanbul-Bursa seyahat süresi YHT ile 2 saat 15 dakika olacak"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adi Karaismailoğlu, Bursa-Emek-YHT-Şehir Hastanesi M ...