maritbet girişmaritbet
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kosova Sinan Paşa Camisi’ni restore ettirdi!

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kosova Sinan Paşa Camisi’ni restore ettirdi!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’dan 64 yıl önce fethedilen Kosova’nın Kaçanik kentinde 1594 yılında yaptırılan Sinan Paşa Camii’ni ilk günkü orijinalliği ile yeniden ibadete açtı

Bursa'nın yaşayan canlı bir tarih başkenti amacıyla 8500 yıllık Arkeopark'tan 2300 yıllık Bitinya surlarına, 600-700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara her alanda yoğun bir çalışma yürüten Büyükşehir Belediyesi, Balkanlar'daki eserlerine bir yenisini daha ekledi. Bursa'dan yola çıkan 1.Murat Hüdavendigar tarafından 1389 yılında fethedilerek İstanbul'dan önce Osmanlı toprağı olan Kosova'nın Kaçanik bölgesinde Osmanlı padişahlarından 3. Murat ve 3. Mehmet´in sadrazamı Sinan Paşa tarafından 1594 yılında yaptırılan ve zamanla orijinalliğini kaybeden tarihi Sinan Paşa Camii, Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle Bursalı hayırsever işadamları Ali Yedikardeş ve İbrahim Alagöz tarafından orijinaline uygun hale getirildi.

Kaçanik'in hemen girişinde ilk günkü orijinalliği ile yerini alan tarihi caminin açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkiye'nin Kosova Büyükelçisi Şengül Ozan, Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Üsküp Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti, Kaçanik Belediye Başkanı Besim İlazi, Kosova Müftü Vekili Dr. Fahrush Recebi, Kaçanik İslam Birliği Meclis Başkanı Florim Neziraj ile Bursa, Kosova ve Üsküp'ten gelen çok sayıda davetli katıldı. 

Ecdadımızın izinden gidiyoruz

Bölgedeki önemli bir beklentiyi daha yerine getirdiklerini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ilk olarak 9 yıl önce Kosova'daki 1. Murat Hüdavendigarı Anma törenlerine giderken gördüğü Kaçanik'teki tarihi caminin ilk günkü ihtişamına kavuşturulması için bir yıl önce başlattıkları restorasyon çalışmasını tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Sultan Murat Hüdavendigar'ın bundan 624 yıl önce Kosova başta olmak üzere Balkanlar'a medeniyeti ve adaletli yönetimi getirdiğini hatırlatan Başkan Altepe, “Biz de ecdadımızın izinden gidiyoruz. Onların bıraktığı emanetleri yeniden ayağa kaldırıyoruz. Kosovalı ve Kaçanikli yöneticilerin tek talebi, bölgelerinde bulunan tarihi eserlerin Osmanlı'nın gerçek sahibi uzman eller tarafından restore edilmesiydi. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak, Bursalı hayırsever işadamlarımızın desteğiyle çalışmaları hemen başlattık ve bir yıl gibi kısa bir sürede de restorasyonu tamamladık.  1940'lı yıllarda ahır olarak kullanılan ve acil bakıma ihtiyacı olan tarihi cami avlusu ve çevre düzenlemesi ile Kosova için, kültürümüz için hayırlı olsun" dedi.

Başkan Altepe, restorasyona maddi destek sağlayan Bursalı işadamları Ali Yedikardeş ve İbrahim Alagöz başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bu mirası korumak ecdada borcumuz

Türkiye'nin Kosova Büyükelçisi Şengül Ozan da Balkanlar'ın neresine gidilirse gidilsin şehirlerin en güzel noktalarının camilerle süslü olduğunu kaydetti. Ecdadın emaneti olan Osmanlı Türk mirasını korumanın ecdada olan bir borç olduğunu dile getiren Ozan, “419 yıllık yorgunluğundan arınan Sinan Paşa Camii, çok nadide bir eser haline geldi. Bu eserlere sahip çıkmak ve onların tahrip olmasını önlemek bizim için önemli bir görev. Bursa'nın Osmanlı- Türk mirasına sağladığı bu katkının çok değerli olduğunu düşünüyorum. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hayırsever işadamları ve bürokratik işlemleri kolaylaştıran Kosova makamlarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da ecdat emaneti bu değerli eseri yeniden ihya eden Başkan Altepe ve katkı koyan herkese teşekkür etti. Kosova Müftü Yardımcısı Fahrush Recebi, Kaçanik İslam Birliği Meclis Başkanı Florim Neziraj ve Kaçanik Belediye Başkanı Besim İlazi de katkıları nedeniyle teşekkür ettikleri Başkan Altepe ve emeği geçenlere plaket verdi.

Başkan Altepe ve protokol üyelerinin kurdeleyi kesmesiyle yeniden ibadete açılan tarihi Koca Sinan Paşa Camii, öğle namazıyla birlikte yeniden cemaate ev sahipliği yapmaya başladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"
  • 29.01.2024 17:21

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul ortalama yolculuk süresini 64 dakikadan 39'a düşürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-G ...